Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Parodos „AGRO SHOW 2021“ ekspozicijos tendencijos – tikslusis ūkininkavimas

LŽŪKT informacija
2021-10-14

LŽŪKT augalininkystės specialistai ir konsultantai apsilankė didžiausioje Europoje parodoje po atviru dangumi

Tarptautinę žemės ūkio parodą „AGRO SHOW 2021“ Lenkijos mašinų ir žemės ūkio rūmai organizuoja nuo 1999 metų. Tai kasmet vykstanti didžiausia Europoje paroda po atviru dangumi. Joje pristatoma naujausia, moderniausia žemės ūkio technika ir įranga. Įžvalgomis dalinasi parodą aplankę LŽŪKT augalininkystės specialistai ir konsultantai.

Programa „eAgronom“

Šiuo metu, kai vis labiau galvojama apie gamtos apsaugą, draugišką gamtai ūkininkavimą, vis dažniau ūkininkui į pagalbą ateina išmaniosios technologijos. Viena iš tokių – programa „eAgronom“. Sukurta unikali sistema jungia anglies dioksido nustatymo programą, konsultavimo paslaugas ir ūkių valdymo programinę įrangą, padedančią ūkininkams tvariau ūkininkauti ir saugoti gamtą. Tai labai aktualu šiomis dienomis, kai Europos žemės ūkis ryžtingai sukasi Žaliojo kurso link. Anglies dioksido nustatymo programa padeda ūkininkui stebėti jo kiekio ūkyje kitimą.

Inovatyvi ūkio valdymo programa

Naudojant šią programą, ūkininkas vieno miktuko paspaudimu gali pamatyti, kokie agrotechniniai darbai buvo atlikti konkrečiame lauke, bet kuriuo metu peržiūrėti sandėlyje esančias augalų apsaugos produktų ar trąšų atsargas. Panaudojus pesticidus, trąšas ar sėklą, viskas automatiškai nurašoma iš sandėlio. Visų šių duomenų archyvavimas leidžia greitai peržiūrėti ankstesniais sezonais atliktus darbus ir kurti ataskaitas ar įrašus, kurių reikia tikrinimų metu, taip pat analizuodami turimus duomenis, ūkininkai gali įvertinti, kokie trąšų ar augalų apsaugos produktų kiekiai padidino derlių, o kurie nedavė jokio efekto.

Pristatyti išmanieji „Kuhn“ plūgai

„Kuhn“ inžinieriai labai pasistengė ir pirmieji pasauliui pristatė plūgus su GPS sistemomis. Plūgas, veikiamas GPS korpusų kontrolės, gali pakelti ir nuleisti kiekvieną korpusą kada ir kur reikia. Akcentuoti plūgo privalumai: lygios galulaukės, vienodai atpjautos ir suverstos vagos, tolygiai įdirbta žemė, gylio reguliavimas iš kabinos ir kt.
2_vidus

3_V„AgroShow 2021“ naujos technikos demonstravimas

Meteorologinių stočių tinklas

Bendraujant su LŽŪKT naudojamų meteorologinių stočių gamintojo Pessl Instruments atstovybės Lenkijoje specialistais, išsiaiškinta, kad Lenkijoje yra apie 700 stočių, tačiau bendros vieningos sistemos ar platformos šalyje nėra. Stočių teikiami duomenys nėra vieši – jais individualiai naudojasi stoteles įsigiję ūkininkai ar kompanijos.
4_VDirvožemio tyrimai ir duomenys

Šiuo metu, kai vis labiau galvojama apie gamtos apsaugą, draugišką gamtai ūkininkavimo būdą, vis dažniau ūkininkui į pagalbą ateina išmaniosios technologijos. Vienas tokių būdų ūkininkauti draugiškai yra išsitirti ūkio dirvožemius ir tręšti pagal tyrimų duomenis tiksliai ten, kur reikia, ir tiek, kiek reikia. Parodoje pristatytos inovatyvios skaitmeninės dirvožemio tyrimo technologijos puikiai tinka šiam tikslui pasiekti. Viena iš jų – dirvožemio nuskaitymo sistema „VerisTech“, leidžianti gauti, analizuoti ir praktiškai pritaikyti įvairius dirvožemio duomenis. Lauke gauti žemėlapiai yra tikrinami ir kalibruojami naudojant anksčiau surinktus kalibravimo mėginius. Sistema patvirtina, kad laukas buvo nuskaitytas tinkamai ir optimaliomis sąlygomis.
5_vidusTrašų purkštuvai

Buvimas tinkamoje vietoje tinkamu laiku turi daug privalumų. Tai ypač pasakytina apie azotinių trąšų naudojimą. Šioje srityje naujovę pristatė ukrainiečių įmonė „Boguslav“. Pavasarį ar rudenį „PZHU 3000 6“ ir „5000 10“ trąšų purkštuvas patręšia hektarus greičiau ir efektyviau nei bet kuris trąšų barstytuvas.6_V„Naïo Technologies“ – žemės ūkio robotikos pradininkai

„Naïo Technologies“ , įkurta 2011 m., glaudžiai bendradarbiaudama su ūkininkais kuria, gamina ir parduoda autonominį žemės ūkio robotą. Jį naudojant, reikia mažiau darbuotojų ir cheminių piktžolių naikinimo priemonių. „Naïo“ technologijomis propaguojamas tvarus ūkininkavimas ir remiamas sveikesnio maisto gaminimas. Tai kartu su aplinkos apsauga užtikrina ekologinį ir socialinį perėjimą prie tvaraus žemės ūkio.

Tikslusis ravėjimas

Sudomino tiksliojo ravėjimo aparatas „Dino“. Jis savarankiškai naršo lauką, naudodamas 2 cm tikslumo diapazoną, nes valdymo sistema sujungia informaciją iš RTK GPS ir kitų jutiklių. „Dino“ aptinka pasėlių eiles ir pritaiko įrankius piktžolėms išravėti kuo arčiau augalų.7-8Tiesioginės sėjos sėjamoji Agrisem SLY BOSS

Sėjamosios kūrėjas – prancūzas ūkininkas, 10 m. propaguojantis tiesioginės sėjos technologiją Prancūzijoje. Jis viską išbando savo ūkyje ir labai gerai išmano žemės dirbimo ir sėjos niuansus, supranta, kaip pasiekti didžiausio ekonominio efekto. Sėjamoji unikali ne tik dėl vieno kampu pakreipto disko, bet ir dėl šiaudų nustūmėjo, kuris nuvalo dirvą prieš pjovimo diską. Taip maksimaliai gerai paruošiama dirva prieš sėją. Kitų gamintojų tiesioginio išsėjimo sėjamosios įspaudžia šiaudus į dirvą. Kai sėkla patenka ant šiaudų, dygimo sąlygos nėra pačios geriausios.
9_vRažieninės akėčios

STRIEGEL-PRO PN – tai 5 eilių spyruoklinių virbalų akėčios, skirtos augalų liekanoms po derliaus nuėmimo tvarkyti, pabiroms daiginti, regeneruoti daugiamečių žolių pievas ir ganyklas, pavasarinis dirvos akėjimas atliekamas iki 4 cm gyliu.

Ražienų akėčios supurena paviršinį 30 mm dirvos sluoksnį, todėl dirvoje išlieka drėgmė, kuri leidžia piktžolėms greitai ir vienodai sudygti. Ražienų akėčios išrauna ir sunaikina piktžoles dygimo stadijoje, sunaikindamos ir pirmą šliužų maisto šaltinį. Akėčios taip pat mažina šliužų populiaciją, nes sunaikinami jų lizdai ir išdžiovinami kiaušinėliai, kai drėgni pelai sumaišomi su gulinčiais šiaudais ir paliekami saulėkaitoje.

Dirbant 25 km/h greičiu, ražienų akėčios yra efektyvus šiaudų ir ražienos tvarkymo padargas. Jos smulkina šiaudus, todėl greitėja jų irimas. Akėčias galima naudoti po skutikų dirvai išlyginti ir struktūrai formuoti.
10_VSėjamoji OMEGA OO_L

Tai universali sėjamoji įvairiems kultūriniams augalams sėti įvairiausiomis normomis. Ji išsiskiria lengvesne konstrukcija, diskine sėklų guolio paruošimo įranga, itin tikslios sėjos sistema PSP, sėjama 12,5 arba 16,5 cm tarpueiliais. Sėjamoji naudojama ir įprastose, ir minimalaus žemės dirbimo sistemose.

Dėl darbinių diskų racionalaus išdėstymo paruošiamas idealus sėklų guolis. Sėjamoji ypač paprastai reguliuojama, o PSP sistema užtikrina idealiai vienodą sėjos gylį per visą sėjamosios plotį. Noragėliai kopijuoja dirvos paviršiaus nelygumus ir judėjimo, ir skersine kryptimis.
11-VRotacinės akėčios

Parodoje eksponuota daug rotacinių akėčių, nes jos yra daug funkcijų atliekantys padargai, kurie efektyviai naudojami apsaugoti drėgmę nuo garavimo, ardyti plutą, naikinti piktžoles. Jų konstrukcijos ir darbo režimų ypatumas užtikrina tausojantį poveikį dirvožemio paviršiniam sluoksniui kontakto su darbinės dalies spygliu taške ir tuo pačiu kokybišką technologinio proceso vykdymą su minimaliu neigiamu poveikiu kultūriniams augalams. Tokie padargai yra labai gera alternatyva cheminiams kovos su piktžolėmis būdams. Be to, jie daro kompleksinį poveikį dirvožemiui. Labiausiai paplitusios rotacinių akėčių darbinės dalys yra ratai su spygliais, kurie, priklausomai nuo gamintojo, yra skirtingos formos ir skersmens. Darbinės dalys, kurias sudaro diskas su spygliais, yra labai plačiai naudojamos ir vieną operaciją atliekančiuose padarguose, ir kombinuotuose agregatuose. Rotacinių akėčių naudojimo filosofija yra tokia: jei dirvožemį reikia įdirbti minimaliai, pavyzdžiui suardyti jo paviršiaus plutą išsaugant augalus arba ražieną, diskai sumontuojami taip, kad dirbtų užpakaline puse, t. y. spygliams smingant į dirvožemį išgaubta pusė būtų nukreipta akėčių judėjimui priešinga kryptimi.13-V

14_ko_vSrutų, skysto mėšlo įterpimo technika

Srutoms, skystam mėšlui įterpti siūlomi srutų įterpikai į dirvą, kurių noragėliai gali būti kelių modifikacijų (pleištiniai, pavažiniai arba diskiniai), tinkami dirvai su augmenija (geriausiai dirba žalienose, kai žolė yra 8–15 cm aukščio) ir be jos.
15_v

16-ko_V„CombCut“ piktžolių kontrolės metodai

Metodas „CombCut“ buvo sukurtas kovoti su piktžolėmis grūdinių augalų pasėliuose, pievose ir ganyklose, taip pat gali būti naudojamas pupelių, svogūnų, kukurūzų ir morkų pasėliuose.

„CombCut“ yra vienas iš daugelio skirtingų piktžolių kontrolės metodų, neapdoroja dirvožemio, todėl nesukelia jokių maisto medžiagų nutekėjimo. Rekomenduojama pradėti naudoti anksti sezono metu, o vėliau – pasėliuose ir pievose, tarpiniuose pasėliuose ir nuo herbicidams atsparių piktžolių. Pagrindinis „CombCut“ principas yra šukuoti ir pjauti pasėlyje esančias piktžoles, kai pasėlis plonesnis už piktžoles, piktžolės aukštesnės už pasėlį, pasėlio ir piktžolių standumas skiriasi.
17_VEksponuoti skeneriai

Parodoje eksponuotas „Augmenta“ gamybos skeneris naudojamas ant traktorių arba savaeigių purkštuvų, padeda ūkininkams pritaikyti reikiamas azoto normas kviečiams, kukurūzams, miežiams, rugiams, avižoms, sojai, medvilnei.

4k rezoliucijos kamera, esanti ant traktoriaus arba savaeigio purkštuvo, realiu laiku skenuoja augalus, kompiuteris apdoroja duomenis, sudaro azoto poreikio žemėlapį ir važiuojant iš karto purkštuvui perduoda informaciją apie kintamos normos purškimą (naudojamos tik skystos trąšos). Naudojant tokį skenerį, suvienodinamas laukas, suvartojama mažiau azotinių trąšų, taip sumažinant ir taršą.

„Agrotechnology“ pristatinėjo dirvožemio skenerį, kurį gamina „Veris technologies“. Dirvožemio skeneris Veris U3 realiu laiku nustato dirvožemio granuliometrinę sudėtį ir organinės medžiagos kiekį arba humusą. Greitas dirvožemio pH nustatymas (reikia sustoti 8–10 sekundėms). Skenerio sistemos lankstumas leidžia pridėti daugiau daviklių norint gauti dar daugiau duomenų (fosforo ir kalio nustatymas). Per valandą galima nuskenuoti apie 20 ha dirvožemio. Skeneris gali būti montuojamas ant traktoriaus, pikapo ar kitos transporto priemonės.

„Agrotechnology“ kvietė išsitirti dirvožemį su Veris U3 skeneriu. Surinkti duomenys apdorojami ir sudaromi dirvožemio fizikinės, organinės ir cheminės struktūros žemėlapiai.

Žemės ūkio ligų, kenkėjų ir piktžolių katalogai

Akivaizdu, kad keičiantis klimatui stebėsime vis didėjantį ligų ir kenkėjų intensyvumą, o Europos žaliojo kurso teisiniai apribojimai lems didesnį augalų apsaugai atlikti reikalingų žinių poreikį. Parodoje buvo galima įsigyti katalogus, padedančius tiksliai atpažinti žemės ūkio augalų ligas, kenkėjus ir piktžoles, o tai reiškia ne tik tiksliai diagnozuoti kenksmingą organizmą, bet ir teisingai atsakyti į klausimus: ką daryti, kokią technologiją ar priemonę naudoti?

Parengta pagal komandiruotės ataskaitą