Kovo 29 d., penktadienis | 24

Paskelbtos rekomenduojamos ir derlingiausios veislės

LŽŪKT informacija
2021-02-02

© LŽŪKT nuotr.

Kaip ir kasmet Valstybinėje augalininkystės tarnyboje prie Žemės ūkio ministerijos sausio pabaigoje vyko Valstybinės augalų veislių vertinimo komisijos posėdis. Jame nutarta į Nacionalinį augalų veislių sąrašą įtraukti 113 augalų veislių. Taigi, kokiomis naujovėmis pasipildys 2021-ųjų metų Nacionalinis augalų veislių sąrašas?

Nacionaliniai augalų veislių sąrašai sudaromi kiekvienoje Europos Sąjungos valstybėje ir kiekvienais metais jie atnaujinami. Būtent kintantys rinkos poreikiai aršios pasaulinės konkurencijos sąlygomis reguliuoja, kokias augalų rūšis ir veisles rinktis žemdirbiams. Mokslininkų teigimu, tinkamai pasirinkta veislė derlių gali padvigubinti, todėl kiekviena valstybė kasmet tikslina sąrašą, į kurį įrašo veisles, pasižyminčias gausiu ir geros kokybės derliumi, atsparias žiemojimo sąlygoms, ligoms.

Renkamos vertingiausios

Augalo veislės kelias į šį sąrašą nėra lengvas ir paprastas. Prieš įrašant veislę į Nacionalinį augalų veislių sąrašą, Augalininkystės tarnybos specialistai įregistruoja paraiškas norimai veislei tirti ir įtraukti į sąrašą. Tuomet specialistai augalų veislių tyrimo skyriuose atlieka ūkinio vertingumo tyrimus. Jie trunka ilgai – vasarinių augalų veislės tiriamos dvejus, o žieminių – net trejus metus. Gauti duomenys pateikiami Valstybinei augalų veislių vertinimo komisijai, kuri ir sprendžia, kokiomis veislėmis papildyti Nacionalinį augalų veislių sąrašą. Augalų veislių skyriaus vedėjos Sigitos Juciuvienės teigimu, augalų veislių tyrimo skyriuose 2018 m. buvo tirtos 543, 2019 m. – 626, o 2020 m. – 578 žemės ūkio augalų ir daržovių veislės.

Sąrašą papildys 42 javų veislės

Sąrašą papildys 42 naujos javų veislės, iš jų – 23 žieminių javų veislės. Pastaraisiais metais sparčiai kintant klimatui labai svarbus veislės sugebėjimas išlikti veikiant įvairiems veiksniams – sausrai, ligoms ir pan. Komisija į 2021 metų sąrašą pasiūlė įrašyti net 16 žieminių kviečių veislių. S. Juciuvienė pasidžiaugė, kad tarp jų yra 3 Lietuvos selekcininkų sukurtos veislės – Eldija, Sarta ir Vaiva.

Eldija ir Sarta – tai žieminių kviečių veislės, sukurtos pagal sumaniųjų specializacijų programą ir skirtos specialiosios paskirties amilopektininio krakmolo separavimui, – pasakojo pašnekovė. – Šios veislės sintetina krakmolą, susidedantį vien iš amilopektino, ir yra sukurtos atsižvelgiant į gamybininkų poreikius. Veislė Vaiva sukurta pagal sumaniųjų specializacijų programą ir skirta natūralaus glitimo ir krakmolo separavimui.“

Taip pat į sąrašą bus įrašyta ir 13 geru derliumi ir derliaus kokybe pasižyminčių kitų Europos Sąjungos šalių selekcininkų sukurtų veislių. Selekcininkų duomenimis, veislė Davinci užaugina labai gerų kepimo savybių turinčius grūdus, veislė Tonnage – patenkinamų kepimo savybių grūdus, visos kitos, išskyrus minėtas Eldija ir Sarta veisles, – gerų kepimo savybių grūdus.

Po poros metų pertraukos sąrašas pasipildys net 4 hibridinėmis žieminių rugių veislėmis, taip pat jame atsiras dar 2 Vokietijos selekcininkų sukurtos žieminių miežių ir 1 žieminių kvietrugių veislės.

Naujasis Nacionalinis augalų veislių sąrašas praturtės net 7 vasarinių kviečių veislėmis. „Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro selekcininkai taip pat kuria naujas šios augalo rūšies veisles, – aiškino S. Juciuvienė. – 2020 m. pabaigoje gautos 2 paraiškos registruoti vasarinių kviečių veisles, sukurtas Lietuvos selekcininkų. Tikimės, kad atlikti tyrimai parodys gerus šių veislių duomenis, ir 2023-aisiais sąraše išvysime registruotas naujas Lietuvos selekcininkų sukurtas vasarinių kviečių veisles. O šiandien galiu pasidžiaugti, kad sąrašas pasipildys dar 1 Vokietijos selekcininkų sukurta vasarinių kvietrugių veisle.“

Komisija taip pat pritarė, kad į šių metų sąrašą būtų įrašytos 8 vasarinių miežių veislės, sukurtos Vokietijos ir Danijos selekcininkų.

Sąraše įvyks „rotacija“: Lietuvos selekcininkų sukurtą plikųjų avižų veislę Mina DS pakeis tų pačių selekcininkų sukurta nauja plikųjų avižų veislė Milija DS. Sąrašas taip pat pasipildys 2 naujomis sėjamųjų avižų veislėmis.

Didelis poreikis kukurūzų veislėms

Prieš porą metų Augalininkystės tarnyba gavo labai daug paraiškų Lietuvoje registruoti kukurūzų veisles. Atlikus visus privalomus tyrimus ir paaiškėjus jų rezultatams, komisija pasiūlė į 2021 metų sąrašą įrašyti 8 ankstyvųjų kukurūzų ir net 17 vidutinio vėlyvumo kukurūzų veislių.

Naujovės cukrinių runkelių ir kanapių augintojms

Naujovių sulauks ir cukrinių runkelių augintojai – 10 naujų cukrinių runkelių veislių, sukurtų Vokietijos, Danijos ir Belgijos selekcininkų. Augalininkystės tarnybos specialistė pasidalijo dar viena sąrašo naujiena – Lietuvoje registruota sėjamųjų kanapių Lietuvos selekcininkų (UAB „Canaba“) sukurta veislė Alive SK.

Atnaujintas ir žieminių rapsų veislių sąrašas

Komisija atidžiai atrinko žieminių rapsų veisles – 14 jų buvo pasiūlyta įrašyti į sąrašą, taip pat 4 derlingos vasarinių rapsų ir 3 sojų veislės.

Kitos augalų rūšių veislės

Verta pažymėti, kad iš 3 registruojamų sėjamųjų žirnių veislių 2 sukūrė Lietuvos selekcininkai. Bus registruotos kelios pašarinių augalų rūšių veislės – Lietuvos selekcininkų sukurtos 2 siauralapių lubinų bei daugiamečių žolių – raudonųjų eraičinų ir beginklių dirsių – veislės.

Komisijos siūlymu bus registruotos 2 Lietuvos selekcininkų sukurtos daržovių veislės: paprastųjų agurkų veislė Roliai ir valgomųjų svogūnų veislė Joriai.

Naujasis sąrašas papildytas ir 2 sodo augalų (daržo braškių Mera ir Neda) veislėmis.

Lietuvoje bus užregistruotos ir 2 dekoratyvinių augalų – paprastųjų putinų – veislės: Aras ir Perlas, sukurtos Vytauto Didžiojo universitete.

Dauginamoji medžiaga – visai ES rinkai

Kai už kiekvieną naujai registruojamą augalo veislę bus sumokėta nustatyta valstybės rinkliava, sąrašas bus patvirtintas Augalininkystės tarnybos direktoriaus įsakymu ir atspausdintas specialiame leidinyje su naujųjų augalų veislių būdingiausių savybių aprašais. Duomenys apie naujai registruotas, iš 2021 m. sąrašo išbrauktas augalų veisles, apie pasikeitusius veislių palaikytojus bei veislių pavadinimus bus perduoti Europos Komisijai dėl veislių įrašymo į Europos Sąjungos bendruosius žemės ūkio augalų ar daržovių rūšių veislių katalogus arba išbraukimo iš jų. Po augalų veislių įrašymo į minėtus katalogus jų dauginamąją medžiagą galima tiekti visos Europos Sąjungos rinkai.

Augalininkystės tarnyba kviečia visus žemės naudotojus domėtis augalų veislių ūkinio vertingumo tyrimais ir rinktis augalų veisles, registruotas Lietuvoje.

Pagal VAT informaciją