Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Patarimai iš lauko dienos: teisingai naudokime žieminių rapsų herbicidus

Jolanta Dalia Abarienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos redaktorė
2020-06-22

© LŽŪKT nuotr.

Kinta klimatas, keičiasi ir žieminių rapsų auginimo sąlygos. Vienintelis dalykas, ką galima padaryti – teisingai naudoti herbicidus, tai yra juos pasirinkti pagal piktžolių spektrą, žemės dirbimą.

Jeigu žieminiai rapsai sėjami į ražieną ir planuojama naudoti dirvinį herbicidą, pirmiausia reikia žiūrėti, ar nėra pasėlyje augalinių liekanų, ar tikrai tas herbicidas pasieks dirvą ir išnaikins dygstančias piktžoles. Dirvinių herbicidų veikimui būtina sąlyga – dirvos drėgmė. Sausoje dirvoje jie neveikia. Taip pat svarbu, kad nebūtų likusių senų piktžolių. Jei jų yra, tenka rinktis kontaktinius herbicidus ir purkšti vėliau. Pasirinkusiems sėti į ražienas kontaktiniai herbicidai yra tinkamesni.

Web-pav1Su lauko dienos dalyviais bendrauja LAMMC vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Gražina Kadžienė

Kokios piktžolės plinta?

Renkantis herbicidą, reikia nustatyti, kokios piktžolės plinta. Jei labai daug čiužučių ir planuojamas dirvinis purškimas, reikėtų rinktis herbicidus, turinčius klomazono (jo turėtų tekti ne mažiau kaip 90 g v.m./ ha), kai nedirvinis, galima rinktis Belkarą ar Salsą.

Kitos gana dažnos piktžolės – rugiagėlės. Dirviniai herbicidai jų neišnaikina 100 procentų. Gal šiek tiek didesnis Butisan Avant poveikis, nes jį sudaro 3 veikliosios medžiagos. Jei rugiagėlių nedaug, tai gal ir pakaks vieno purškimo. Pasirinkus dirvinį herbicidą, greičiausiai dar kartą reikės purkšti pavasarį ar rudenį. Pavasarį rugiagėles puikiai naikina visi šiuo metu registruoti herbicidai, o rudenį – Matazamix, Belkaras. Jis yra kontaktinis. Jei rugiagėlių labai daug, reikia išnaikinti tiek, kad netrukdytų kombainui nuimti derliaus, o viena kita piktžolė neturėtų kelti rūpesčių.

Dar viena dažna piktžolė – šunramunis. Ją naikina beveik visi registruoti herbicidai. Tik labai svarbu nepražiūrėti naikinimo laiko, nes šunramunius dirviniu herbicidu geriausiai naikinti iki sudygimo arba tik dygstant. Kai jie užaugina pirmuosius lapelius, labai dažnai būna per vėlu –dirviniai herbicidai nebeveikia.

Sudygusius šunramunius ir rugiagėles galima naikinti tais pačiais herbicidais. Labai gerai juos naikina ir visi dirviniai herbicidai, tik reikia laiku panaudoti.

Kita labai svarbi piktžolė, užteršianti ne tik rapsų pasėlius, bet ir nukultas sėklas – lipikas. Šią piktžolę taip pat gerai naikina visi dirviniai ir kontaktiniai herbicidai, purškiami iš rudens, o pavasarį Korvetto arba Galera. Jei lipikų daug ir renkatės dirvinius herbicidus, tuomet geriau naudoti tuos, kurių sudėtyje yra klomazono ar kvinmerako, nes jie sustiprina šių piktžolių kontrolę.

Garstukai žieminiuose rapsuose – ne problema, bet labai daug šių piktžolių stelbia pasėlį. Jie greičiau vystosi, rudenį jau pradeda žydėti, tad rapsams nėra gera po labai tiršta garstukų mase. Taigi, jei drėgna, juos iki sudygimo galima naikinti metazofloro, dimetachloro, dimetanamido turinčiais dirviniais herbicidais. Vėliau galime kontroliuoti su Belkaru ar Salsa.

Garstukus, čiužutes, lipikus ir kitas piktžoles taip pat puikiai sukontroliuosite taikydami Clearfield technologiją.

Lietuvoje registruoti herbicidai piktžolėms žieminių rapsų pasėliuose naikinti www.vatzum.lt

Web-lenteleK3 – riebiųjų rūgščių sintezės inhibitoriai, slopina ląstelių dalijimąsi; atsparumo išsivystymo rizika maža, F3 – slopina karotinoidų biosintezę (DOXP sintezės inhibitorius); atsparumo išsivystymo rizika maža; O – sintetiniai auksinai, hormoninio tipo veikimas – genų reguliacija, B – acetolaktato sintezės (ALS) slopinimas; atsparumo išsivystymo rizika didelė, A – acetilo karboksilazės (ACC) slopinimas, stabdo ląstelių dalijimąsi; atsparumo išsivystymo rizika didelė.

Ar naudoti augimo reguliatorius?

Augimo reguliatoriaus naudojimas priklauso nuo to, kada bus pasėti žieminiai rapsai. Pasėjus iki rugpjūčio 15 d., abejotina, ar užtektų vieno karto, nors, žinoma, priklauso nuo dirvos, žieminių rapsų veislės, kokie metai, kaip rapsai vystosi. Galvojant apie integruotą augalų apsaugą, nereikėtų skubėti sėti, bet, žinoma, nelaukti rugpjūčio pabaigos. Rugpjūčio 10–20 d. – optimalus žieminių rapsų sėjos laikas. Pavasarį augimo reguliatoriaus nereikėtų naudoti, jei šalta ir sausa.

Parengta pagal LAMMC vyresniosios mokslo darbuotojos dr. Gražinos Kadžienės mintis, išsakytas lauko dienos metu.