Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Plinta rauplės ir obuoliniai vaisėdžiai. Vyšnias pažeidė moniliozinė degligė

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2020-06-02

Stebėjimų duomenimis, šiuo metu palankios sąlygos plisti obelų ir kriaušių rauplėms, plinta obuoliniai vaisėdžiai, o vyšnias pažeidė neišgydoma liga – moniliozinė degligė.

Labai svarbi obelų ir kriaušių apsauga nuo rauplių

Stebėjimo metu dominuojantis obelų ir kriaušių tarpsnis – 71 BBCH, t. y. vaisius padidėja iki 10 mm. Šiuo sėklavaisių tarpsniu labai svarbi vaisių apsauga nuo rauplių infekcijos ir vaisių puvinių. Jeigu infekcijos silpnos, užtenka naudoti kontaktinius fungicidus, kurie neleistų rauplėgrybiui įsiskverbti į lapus ir vaisius. Jeigu infekcijos stiprios ir trunka kelias valandas, naudingiau rinktis sisteminio ir kontaktinio fungicidų mišinį, nes ilgai išsilaikanti drėgmė itin palanki užsikrėtimui įvykti.

Meteorologinėse stotelėse su integruotais prognozavimo modeliais stebime konidijų infekcijas ir jų trukmę. Pajuodžiuose, Anykščių r., vidutinė ir silpna konidijų infekcija užfiksuota tik gegužės 25 d., tą dieną labai silpnos infekcijos būta ir Vaivadiškiuose, Anykščių r. Mariezuose, Panevėžio r., ir Babtuose, Kauno r., gegužės 25 d. buvo 100 proc. stiprios infekcijos. Gudkaimyje, Vilkaviškio r., vidutinės ir silpnos infekcijos kartojosi keletą kartų: 05-26; 05-28; 05-31; 06-02. Tai sudaro itin palankias sąlygas rauplėms plisti.

Plinta obuoliniai vaisėdžiai

Visuose sodininkystės ūkiuose sumontuotos iScout išmaniosios gaudyklės su feromonais fiksuoja obuolinių vaisėdžių suaugėlius. Gudkaimyje, Vilkaviškio r., Pajuodžiuose, Anykščių r., Mariezuose, Panevėžio r., gaudyklės dar nepagavo obuolinių vaisėdžių suaugėlių. Babtuose, Kauno r., gaudyklėje rasti 3 suaugėliai, Vaivadiškiuose, Anykščių r. – 6.

Obuolinių vaisėdžių pažeidimai ant vaisių užuomazgų ryškiai matosi nuo birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos. Kas dvi savaites galima apžiūrėti 500 vaisių užuomazgų (ant 25 medžių po 20 vaisių). Žalingumo riba – vidutiniškai iš 100 užuomazgų 1–2 šviežiai pažeistos.

Vyšnias pažeidė moniliozinė degligė

Web-pav1

Liūdna žinia vyšnių augintojams – po šiltos drėgnos žiemos ir šalto oro vyšnių žydėjimo metu pradeda ryškėti kaulavaisių pažeidimas – moniliozine deglige. Ruduoja, nudžiūsta žiedynai, besiskleidžią lapai ir ūgliai. Sergantys pumpurai, žiedai ir lapai lieka kaboti ant vaismedžių. Liga pirmiausia pastebima ant vyšnių ir abrikosų. Vaismedžiai atrodo lyg apšalę ar apdeginti, deja, liga neišgydoma, laikui bėgant sukėlėjas pereina į medieną, sukeldamas jos puvinį, ir vaismedžiai merdi. Fungicidų naudojimas prailgina kaulavaisių gyvenimą, bet, priklausomai nuo meteorologinių sąlygų, liga pasireiškia kasmet tik skirtingu intensyvumu.

Prisijunkite prie informacinio portalo www.ikmis.lt!

Nemokamame portalewww.ikmis.ltrasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė