Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Priminimas: bitininkystė ir augalų apsaugos produktų naudojimas

Rimantė Juškienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Raseinių r. biuro augalininkystės konsultantė
2018-11-06

© LŽŪKT nuotr.

Sakoma, kad kol žemėje gyvena bitės, tol joje galės gyventi ir žmogus. Ūkininkavimas ir bitininkystė – neatsiejami, todėl labai svarbu ūkininkams, naudojantiems augalų apsaugos produktus, laikytis visų apsaugos priemonių, kad nepakenktų bitėms.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Tačiau ir bitininkai turi nepamiršti įsipareigojimų bei, vadovaudamiesi augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklėmis, Ūkinių gyvūnų registre pažymėti registruoto bityno bičių laikymo vietas, o planuojantys registruoto bityno bičių perkėlimą ar naujų bičių avilių pastatymą, ne vėliau kaip prieš 3 kalendorines dienas Ūkinių gyvūnų registre turi pažymėti avilių pastatymo vietą.

Europos mokslininkai, ne vienus metus tyrė bičių šeimų nykimo priežastis Vidurio Europoje. Viena iš bičių ir kitų naudingų vabzdžių populiacijos mažėjimo priežasčių – intensyvus žemės ūkis ir augalų apsaugos produktų naudojimas. Be to, kai augalų apsaugos produktai naudojami intensyviai, augalų žiedadulkėse ir nektare, kurį renka bitės, aptinkama šių produktų liekanų. Todėl prastėja bičių ir bičių šeimų sveikata, mažėja jų atsparumas kitiems nepalankiems veiksniams.

Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklėse pabrėžiama, kad labai svarbu laikytis etiketėje nurodytų augalų apsaugos produktų naudojimo reikalavimų, normų ir apribojimų: nepurkšti žydinčių augalų, kuriuos apdulkina bitės ir kiti vabzdžiai, tuo metu, kai bitės būna aktyvios ir maitinasi – nuo 4 val. ryto iki 21 val. vakaro. Sąrašas žydinčių augalų, kuriuos galima purkšti tuo laiku yra pateiktas VATŽŪM tinklapyje. O jei augalų apsaugos produktu draudžiama purkšti žydinčius augalus, šio nurodymo taip pat reikia griežtai laikytis.

Svarbu, kad bičių laikytojai būtų informuoti laiku. Siekiant apsaugoti bites ir kitus naudingus vabzdžius apdulkintojus nuo neigiamo augalų apsaugos produktų poveikio, labai svarbu tinkamai naudoti šiuos produktus tiek purškiant augalus jų žydėjimo metu, tiek sėjant beicuotą vasarinių rapsų sėklą, ir laikytis nustatytų taisyklių.

Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklėse rašoma, kad, žemdirbiai, besirengiantys purkšti žydinčius augalus profesionaliajam naudojimui skirtais augalų apsaugos produktais ar sėti rapsų sėklą, apdorotą produktais, kurių sudėtyje yra tiametoksamo ar klotianidino, įpareigoti informuoti apie tai bitininkus ne vėliau kaip likus 2 kalendorinėms dienoms iki purškimo ar sėjos. Prisijungus prie Paraiškų priėmimo informacinė sistemos (PPIS) reikia suvesti atitinkamą informaciją apie planuojamą purškimą ar sėją.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, gavęs informacijos apie planuojamą beicuotų rapsų sėją ar apie žydinčių augalų purškimą, per 2 val. išsiunčia SMS žinute ar el. paštu pranešimą tiems bičių laikytojams, kurių bitynai įrengti 2,5 km atstumu nuo purškiamo žemės sklypo, ar sklypo, kuriame sėjama beicuota sėkla, apdorota augalų apsaugos produktais, kurių sudėtyje yra tiametoksamo ar klotianidino, ribos. Šiame pranešime bičių laikytojams nurodoma planuojamo purškimo ar sėjos data, laikas, taip pat augalų ir augalų apsaugos produktų pavadinimai ar augalų apsaugos produkto, kuriuo apdorota sėkla, pavadinimas. Taip pat nurodomi žemės naudotojo kontaktiniai duomenys bei nuoroda apie augalų apsaugos produktų panaudojimą internete.

Jei pasikeitus aplinkybėms pranešime nurodytą dieną rapsai nebus sėjami ar augalai nebus purškiami, apie planuojamą atšaukimą taip pat reikia nedelsiant paskelbti per PPIS, o ŽŪIKVC savo ruožtu informuos bičių laikytojus.

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos yra paruošusi atmintinę, kurioje nurodoma, kad žemdirbiai, sėjantys neonikotinaidais beicuotus rapsus, privalo laikytis ir kitų reikalavimų, padedančių apsaugoti laukinius paukščius, gyvūnus, bites ir kitus naudingus vabzdžius apdulkintojus nuo neigiamo šių produktų poveikio:

  • nesėti beicuotų sėklų bičių maitinimosi metu, jeigu šalia apsėjamo lauko yra žydinčių augalų;
  • sėti jas sėjamosiomis, kurios yra sandarios, gerai įterpia sėklas į dirvą ir neleidžia susidaryti beico dulkių debesims;
  • nenaudoti pneumatinių sėjamųjų, išskyrus tas, kurių oro sistema nukreipta į dirvą, sėklas į dirvą įterpti tokiu būdu, kad būtų išvengta beicuotos sėklos dulkių patekimo ant gretimų laukų ir šalia augančių augalų,
  • beicuotas sėklas įterpti į dirvą taip, kad jų neliktų dirvos paviršiuje, ypač atkreipti dėmesį į tinkamą įterpimą galulaukėse;
  • saugiai pašalinti pabirusias beicuotas sėklas.

Tad naudokime augalų apsaugos produktus atsakingai, nekenkdami aplinkai bei nepatirdami derliaus nuostolių.

Rekomenduojame paskaityti

Tausaus augalų apsaugos produktų naudojimo link. Ką reikėtų žinoti

Naujos taisyklės – efektyvesnė augalų apsaugos produktų naudojimo priežiūra

Neregistruotais AAP naikintos piktžolės: bauda ūkininkui ir žuvę pasėliai

Augalininkystės srities videoreportažus žiūrėkite čia