Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Riešutynai jau žarsto derlių

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2021-08-26

Nuskintą riešutų derlių planuojama parduoti urmu. R. Norus ūkis

Netrukus įsibėgės lietuviškų lazdynų riešutų surinkimo sezonas. Šiemetis derlius daugelyje ūkių – prastas. Tad rinkoje gali būti jų stygius. Bet geresnį derlių ketina atseikėti graikiniai riešutmedžai – jiems šiųmetė vasara buvo palankesnė.

Parduos urmu

Rimo Noraus ūkyje riešutų skynimas prasidės šią savaitę. Vyras stebisi sulaukęs riešutų derliaus, nes pavasarį, anot Kauno rajono ūkininko, lazdynų žirginėliai buvo visiškai nušalę. „Nesuvokiu, kaip jie apsivaisino. Tačiau riešutų yra. Ir nors tai ne patys derlingiausi metai, ant ūgtelėjusių medžių vaisių daugiau nei praėjusiais metais“, – tvirtino R. Norus, prižiūrintis 16 ha ekologiškų riešutų plantaciją.

ukininkas_NorusŠią savaitę Rimo Noraus ūkyje bus pradėtas skinti šiemetis riešutų derlius

Nuskintą derlių jis ketina parduoti urmu po 3 Eur/kg. Jei liks, ūkininkas juos pardavinės tiesiogiai vartotojams po 5–6 Eur/kg, o gal ir brangiau. Pasak pašnekovo, riešutų kekes iš ūkio urmu išgraibsto ir žemaičiai, ir aukštaičiai, kurie juos perparduoda. Pasitaiko ir tokių, kurie, naudodamiesi ūkio vardu, įsigyja vos kelis kilogramus riešutų, o vėliau jais prekiauja visą sezoną.

„Praėjusiais metais urmu parduodamų riešutų kaina buvo tokia pati kaip ir šiemet. Būtų smagu visus iš ūkio parduoti, nes spalio mėnesį prekiausiu lazdynų sodinukais“, – savo planus atskleidė R. Norus. Ūkininkas akcentavo, kad ne visas derlius bus nuskintas, dalis jo liks ant medžių. Subrendę riešutai patys nukris ant žemės – tokius bus galima laikyti ilgesnį laiką.

Kauno rajono ūkininkas augino 16 veislių lazdynų, iš kurių atrinko pačius geriausius. Labiausiai pasiteisino „Cosford“ , „Trapezund“, „Barselona“, „Halės milžinai“. Šie riešutai mėgstamiausi pirkėjų, nes be luobelės. Ūkyje auginama ir eksperimentinių, manoma, perspektyvių veislių lazdynų.

riesutmedis_VGausiausią derlių subrandina graikiniai riešutmedžiai, augantys kelis dešimtmečius

Riešutų bus

Ekologinį ožkų ir avių ūkį į riešutmedžių auginimą iškeitė Molėtų rajono ūkininkas Giedrius Prakapavičius. Graikiniams riešutams jis yra skyręs per 16 ha, lazdynų riešutams – kelis hektarus. Vyras taip pat augina kedrines pušis.

„Lazdynų riešutų pakaks tik saviems poreikiams. Šie metai, anot mano kolegų, – ne lazdynų riešutų. Graikinių riešutų derliaus dar teks palūkėti ne vienus metus. Jauniems graikiniams riešutmedžiams labai pakenkė šalta žiema ir pavasarinis šaltis“, – pasakojo G. Prakapavičius.

Šakių rajono medelyno savininkas Arūnas Endriukaitis graikinius riešutmedžius augina daugiau nei 30 metų. Jis daugina išskirtinai rinktinių graikinių riešutmedžių sodinukus.

„Šių metų derlius, palyginti su praėjusiais metais, nei geresnis, nei blogesnis. Jis – stabilus. Visą laiką žinau, kad atėjus rudeniui bus riešutų. Derliaus visada sulaukia ir mano klientai, kurie pasitiki manimi kaip augintoju. Per visą darbo praktiką gal tik vieną kartą nederėjo graikinis riešutmedis „Ideal“. Esu išvedęs savo žemaūgę veislę, kuri atseikėja itin gausų derlių. Dešimties metų medelis būna gausiai apkibęs riešutais, atrodo taip pat kaip šaltalankis“, – pasakojo A. Endriukaitis.

„Riešutmedžių“ medelyno šeimininkas sakė, kad vieni graikiniai riešutmedžiai pradeda derėti 3–5 metais, kiti – 10 metais. Jis minėjo, kad dešimties metų medis subrandina iki 100 kg vaisių, vyresni – 200 kg. Šie metai graikiniams riešutmedžiams – derlingi. Dalį riešutų vyras ketina naudoti dauginti, dalį – savo reikmėms.

Derlius nevienodas

Algirdas Jušinskas prižiūri kelis hektarus graikinių riešutmedžių ir lazdynų. Jis pastebi, kad gausiausią derlių subrandino graikiniai riešutmedžiai, augantys kieme, kuriems per 40 metų. Tačiau sode, užimančiame 3 ha, vieni medžiai „pasipuošę“ riešutais, kiti – be vaisių.

„Literatūroje rašoma, kad graikiniai riešutmedžiai dera kiekvienais metais, bet gausiau kas treti metai. Kodėl dalis medžių nesubrandino vaisių, negaliu atsakyti. Visus juos myliu vienodai. Tačiau taip yra. Praėjusiais metais visi medžiai buvo aplipę vaisiais“, – pastebėjimus išsakė netoli Marijampolės riešutmedžius puoselėjantis ūkininkas. Jo sode graikiniai riešutmedžiai – įvairaus amžiaus. Vieni jų – dešimties, kiti – dvidešimties ir trisdešimties metų. Riešutų augintojas teigė, kad nuo kontrolinio medžio praėjusiais metais pririnko 100 kg gryno derliaus.

A. Jušinskas riešutų derlių realizuoja iš namų, parduoda ir per socialinius tinklus. Produkcija iškeliauja ne tik pas vietinius vartotojus, bet ir į Angliją, Airiją. Pirkėjai juos vertina dėl gerų skonio savybių.

„Tas skanumas priklauso nuo selekcijos. Juk ir pomidorai, išauginti namuose, savo skoniu skiriasi nuo pirktų parduotuvėje. Kokybė yra labai svarbu“, – šyptelėjo vyras, neįvardijęs riešutų pardavimo kainos.

Pašnekovas apie lazdynų derlių kalbėjo nenoriai, derlingumu nepasigyrė, tik neslėpė, kad praėjusiais metais lazdynų derlius taip pat nedžiugino.

Naudos savo poreikiams

Kazlų Rūdoje lazdynus auginantis Evaldas Kakarieka greitai skaičiuos riešutų derlių. Jis – prastokas. Pasak ūkininko, šiemetė vasara buvo palanki ligoms plisti. Daug riešutų sunaikino kekinis puvinys.

„Laiku nepastebėjau ligos. Nenaudojau jokių augalų apsaugos priemonių, nenorėjau jų purkšti. Tad pusė riešutų supuvo. Ankstesniais metais minėtų problemų nebuvo. Jei mūsų šalyje ir ateityje vyraus atogrąžų oras, teks būti budresniems ir spręsti iškilusias problemas. Gal ūkininkai rinksis kitas kultūras. Pavyzdžiui, apelsinus. Kėdainiuose arbūzus jau augina“, – šmaikštavo ūkininkas, auginantis 100 jaunų kamieninių ir tradicinių lazdynų. Jų derlius dar nėra gausus. Praėjusiais metais nuo medelio pavyko nuskinti 4–5 kg riešutų. Šiemet E. Kakarieka riešutus naudos saviems poreikiams, skirs artimiesiems ir draugams.

Utenos rajone, Raudoniškio kaime, ekologinį 2 ha lazdynų sodą prižiūrintis Eimuntas Puodžiukas tvirtino, kad ši veikla – jo hobis. „Kultūrinius lazdynus pasodinau užpernai. Sodą nuskriaudė stirnos ir jų jaunikliai, todėl yra praradimų, beje, pavasarį medeliai dar ir apšalo. Teko kai kuriuos atsodinti. Apie rimtą derlių galėsiu kalbėti tada, kai riešutynui bus 4–5 metai ir riešutus pradėsiu skinti maišais“, – vylėsi vyras. Jis teigė, kad lazdynų riešutus skanavo ir pirmaisiais metais, šiemet jų taip pat pakaks saviems poreikiams. Pasak pašnekovo, jei ateityje jam pavyks pagauti lazdynų riešutų auginimo „cinkelį“, riešutyno plotai bus plečiami.

ŪP korespondentė Jolita Žurauskienė, autorės ir Rimo Noraus asmeninės nuotraukos

ukininko patarejas