Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Siūloma atkreipti didesnį dėmesį į augalų sveikatą

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2017-11-20

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos palaiko Suomijos iniciatyvą 2020 –uosius metus paskelbti Tarptautiniais Augalų Sveikatos Metais. Tokia iniciatyva siekiama atkreipti viso pasaulio visuomenės dėmesį į augalų sveikatą, jos svarbą kasdieniame mūsų gyvenime ir į vis didėjančias augalų sveikatos problemas.

Daugelis pasaulio valstybių susiduria su įvairiais kenkėjais naikinančiais pasėlius ir miškus ir ši kenkėjų rizika nuolat didėja. Skaičiuojama, kad visame pasaulyje galimi derliaus nuostoliai, sukelti dėl kenkėjų ar ligų, gali siekti 50 procentų. Pavyzdžiui, Afrikoje šiemet daugiau nei dvidešimt valstybių smarkiai nukentėjo nuo tropinio drugio, kuris sunaikino pasėlius. O štai Portugalijoje ir Ispanijoje nuo kenksmingų organizmų nyksta ištisi miškai.

Kova su vis labiau plintančiais kenksmingais organizmais, pasak Valstybinės augalininkystės tarnybos direktoriaus Sergejaus Fedotovo, yra vienas didžiausių Lietuvos ir viso pasaulio šių dienų iššūkių. „Kenksmingų organizmų plitimas yra bene rimčiausias ir pavojingiausias iššūkis, galintis ne tik padaryti žalos vienam ar kitam augintojui, bet ir padaryti ženklių nuostolių visai šalies augalininkystei.“

Įvairios ligos ar kenkėjai neturi sienų, todėl, siekiant efektyviai kovoti su kenkėjais labai svarbu stiprinti nacionalines, regionines ir tarptautines augalų apsaugos programas ir iniciatyvas. Tokia iniciatyva, tai galimybė atkreipti viso pasaulio visuomenės dėmesį į būtinybę stiprinti ir puoselėti augalų sveikatą. Didesnis dėmesys šiai temai, turėtų paskatinti ir geresnę bei ekologiškesnę žemės ūkio produkciją, nes žmonija jau artimiausiu metu susidurs su didžiuliu iššūkiu iki 50 % padidinti maisto gamybą tam, kad patenkinti prognozuojamą pasaulio gyventojų populiacijos padidėjimą. O tai yra įmanoma tik esant geresnei ir veiksmingesnei augalų sveikatai.

Valstybinės augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas sako, kad augalų apsauga įgauna vis didesnę svarbą šiuolaikiniame pasaulyje. „Pasaulio valstybės supranta, kad didesnis dėmesys augalų sveikatai tai mažesni derliaus nuostoliai, efektyvesnė kova su skurdu ir badu pasaulyje, tvaresnė žemdirbystė ir sveikesnė visuomenė. O tai atitinka ir Jungtinių Tautų tvarios plėtros tikslus, tokius kaip panaikinti ypač didelį skurdą ir badą, užtikrinti nuoseklią aplinkos apsaugą, skatinti atsakingą gamybą ir vartojimą bei suburti visuomenę tolimesnės žmonijos raidai užtikrinti.“, - teigia Sergejus Fedotovas.

Tarptautiniai Augalų Sveikatos Metai 2020 turėtų tapti pagrindu, kad nacionalinės, regioninės ir tarptautinės augalų sveikatos sistemos taptų stipresnės ir labiau reaguojančios į augalų sveikatos problemas ateityje.