Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Sodo augalų apsauga: dabar pavojingi kenkėjai ir ligos

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2020-05-19

© LŽŪKT nuotr.

Orams sušilus, soduose po truputį bunda kenkėjai ir ligos. Tai rodo ir meteorologinių stotelių su integruotais ligų ir kenkėjų prognozavimo modeliais informacija. Reikėtų būti akyliems ir laiku sodo augalams suteikti pagalbą.

Stebėjimo metu meteorologinės stotelės su integruotais ligų ir kenkėjų prognozavimo modeliais Anykščių r. Pajuodžiuose ir Vaivadiškiuose bei Panevėžio r. Mariezuose užfiksavo nežymias obelų rauplių askoporų ir konidijų infekcijas, o Vilkaviškio r. Gudkaimyje užfiksuotos labai stiprios ir ilgalaikės rauplių infekcijos, Kauno r. Babtuose užregistruota trumpalaikės lengvos rauplių infekcijos.

Įvairiuose rajonuose skirtingai palijo, todėl prognozavimo modeliai parodė skirtingus obelų rauplių plitimo rizikos lygius, nes obelų rauplių sukėlėjo askosporų ir konidijų infekcijų lygis kyla priklausomai nuo kritulių kiekio ir kiek ilgai išbuvo drėgmė ant lapų paviršiaus.

Šiuo metu obelys baigia žydėjimą (BBCH 67–69), nors vėlai žydinčios obelų veislės tik įsibėgėja (BBCH 65).

Web-obuolinis-vaisedisObuolinis veisėdis

Web-obelu-miltligeObelų miltligė

Web-geltonojo-slyvinio-pjuklelio-lervaPjūkleliai – žalingi obelų ir slyvų kenkėjai. Nuotr. geltonojo slyvinio pjūklelio lerva

Kaulavaisiai taip pat jau nužydėję (BBCH 69). Rekomenduojama purkšti fungicidais nuo vaisių puvinių, vyšnių kokomikozės ir moniliozės, slyvų šratligės ir kitų lapų ligų kartu pridedant insekticido nuo kenkėjų.

Serbentus po žydėjimo (BBCH 69) svarbu apsaugoti nuo miltligės, degulių, šviesmargės, kekerinio uogų puvinio ir vaisių antraknozės. Kokios ligos vyrauja konkrečiame serbentyne priklauso nuo serbentų veislės atsparumo ligoms. Orams sušilus, sukils kenkėjai, todėl reikia nepamiršti panaudoti insekticidų nuo lapus graužiančių kenkėjų ir jų vikšrų – lapsukių, gumbauodžių, amarų bei akaricidų nuo erkių.

Web-lapsukiu-pazeidimasLapsukių pažeidimai obelyse

Braškyną, priklausomai nuo auginimo technologijų, svarbiausia apsaugoti nuo ligų: kekerinio puvinio, šviesmargės, miltligės, braškių antraknozės. Braškėse vyrauja žydėjimo tarpsnis (BBCH 60–65).

Stebėjimo metu aptinkamos erkės, tripsai. Jų gausumą labai veikia oro temperatūra, todėl stebėjimus reikėtų atlikti šiltesnę dieną.

Labai svarbu laikytis augalų apsaugos produktų etiketėje nurodytų naudojimo reikalavimų, normų ir apribojimų: nepurkšti žydinčių augalų, kuriuos apdulkina bitės ir kiti vabzdžiai, tuo metu, kai bitės aktyvios ir maitinasi – nuo 4 val. ryto iki 21 val. vakaro.

Prisijunkite prie informacinio portalo www.ikmis.lt!

Nemokamame portale www.ikmis.lt rasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė, LAMMS SDI