Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

VAT: stebimi pasėliai dėl neleistino glifosato naudojimo

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2020-07-14

© LŽŪKT nuotr.

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) primena, kad siekdami atsakingo augalų apsaugos produktų (AAP) naudojimo tarnybos specialistai jau kelintus metus iš eilės atlieka javų, rapsų ir pupinių augalų pasėlių, kurie gali būti apdorojami AAP (herbicidais) prieš derliaus nuėmimą, stebėjimą.

Artėjant derliaus nuėmimo laikui Augalininkystės tarnybos specialistai papildomai stebės pasėlius dėl glifosato turinčių herbicidų naudojamo. Stebėjimo metu bus fiksuojami pasėlių purškimai, stebimos techninės vėžės, analizuojama papildoma informacija, žemdirbiai bus konsultuojami ir, tik pastebėjus ar įtarus netinkamą AAP panaudojimą prieš derliaus nuėmimą arba gavus konkrečių skundų, bus atliekami detalūs patikrinimai.

Pasak S. Fedotovo, dauguma žemdirbių šiais laikais yra sąmoningi ir patys atsakingai naudoja AAP. „Labai svarbu, jog visi ūkininkai suprastų, kad neteisingas herbicidų naudojimas kelia pavojų ne tik derliaus kokybei bet ir vartotojų sveikatai bei aplinkai“, – pabrėžė S. Fedotovas.

Augalininkystės tarnyba ragina visus nebūti abejingus ir pranešti apie pastebėtus galimus augalų apsaugos produktų naudojimo pažeidimus, ypač javų purkšimus šiuo laikotarpiu, Augalininkystės tarnybos regioniniams skyriams, kurių kontaktus pagal aptarnaujamas zonas galima rasti Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje www.vatzum.lt, arba kreiptis į centrinį Augalininkystės tarnybos biurą Ozo g. 4A, tel. +370 (5) 2375631, el. paštu [email protected]. Taip pat veikia Augalininkystės tarnybos „Pasitikėjimo linija“, kuria anonimiškai galite teikti informaciją skambindami telefonu (8 5) 270 80 80.