Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Vienodos auginimo sąlygos – skirtingos kukurūzų hibridų savybės

LŽŪKT informacija
2018-09-26

© LŽŪKT nuotr.

Ne vienus metus kukurūzus auginantys ūkių šeimininkai įvertino jų privalumus – atsparumą sausrai, palyginti nesudėtingą priežiūrą ir didžiulį derlingumą, tad kasmet kukurūzų plotai didėja. Vienas svarbiausių momentų, pradedant auginti kukurūzus, – tinkamos veislės parinkimas, kuri atitiktų individualius ūkio poreikius. Kokia iš jų geriausia? Vieno atsakymo nėra, tačiau žemdirbiai, atvykę į jungtinį renginį „Lietuvos artojų varžybos ir kukurūzų diena“, galėjo įvertinti ir palyginti net 23-ijų perspektyviausių kukurūzų hibridų auginimo rezultatus.

Web-Pav4Bandymą pristato Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Technologinių paslaugų skyriaus vadovas Rimas Magyla.

Kukurūzų hibridų palyginimo bandymas buvo įrengtas UAB Dotnuvos eksperimentinio ūkio 50 ha gamybiniame lauke. Jame pasėti 23 kukurūzų hibridai iš įvairių selekcinių kompanijų: Pioneer, Limagrain, KWS, Syngenta, Hungaroseeds, Ragt seeds, Saatbau.

LŽŪKT technologinių paslaugų skyriaus vadovas Rimas Magyla, kalbėdamas apie kukurūzų auginimo technologiją šiame demonstraciniame lauke, pirmiausiai akcentavo pagrindinį veiksnį, lėmusį kukurūzų vystymąsi – karštus šios vasaros orus, kurie kukurūzams buvo į naudą.

Ko jiems labiausiai trūko – drėgmės, ypač ankstyvojo vystymosi tarpsniais. Drėgmės trūkumas buvo jaučiamas visą vegetacijos laikotarpį nuo pat sėjos, gegužės 9 dieną. Net trąšos, išbertos kartu su sėkla lokaliai, praėjus 40 d. po sėjos, kukurūzų šaknų zonoje dar nebuvo ištirpusios.

Kukurūzų priešsėlis buvo vasariniai kviečiai. Pirmas darbas pavasarį – dirvožemio tyrimas, nustatant maisto medžiagų kiekius dirvožemyje, kad būtų galima planuoti tręšimą mineralinėmis trąšomis. Dirvožemis – smėlingas lengvas priemolis, ištyrus jį paaiškėjo, kad jis silpnai šarmingas, vidutiniškai yra fosforo, pakankamai kalio ir daug humuso. Taigi, tręšta atsižvelgiant į dirvožemio tyrimus, parenkant LŽŪKT tręšimo programos rekomenduojamas trąšų normas, siekiant gauti 60 t/ha žaliosios masės derlių.

Prieš sėją išbertos NPK trąšos 5:20, 5:36 300 kg/ha. Sėjos metu papildomai berta NPK 16:16:16 100 kg/ha. Augalams intensyviai augant, tręšta amonio salietra 350 kg/ha. Kukurūzai taip pat purkšti per lapus, atiduodant iš viso po 1,5 kg/ha azoto, fosforo ir magnio bei 3 kg kalio bei sieros.

Iš viso kukurūzų lauko hektarui duota: 150 kg azoto, 76 kg fosforo ir 124 kg kalio. Nuo piktžolių naudotas herbicidas Maister Power OD 1,5 l/ha.

„Subrendus kukurūzams, buvo įdomu vertinti tiek daug kukurūzų hibridų. Vertinant biometrinius duomenis, aukščiausi užaugo Pandoras ir Karthoun. Jų aukštis siekia daugiau nei 3 metrus. Mažiausias atstumas nuo žemės iki burbuolės – apie 80 cm: LG 30.189, Equity ir Agyraxx. Ilgiausios burbuolės, siekiančios 23 cm, – Skandik, Welas. Sunkiausios burbuolės – Milkytop, Pandoras, Welas, P7524, Rotango, LG 30.220. Daugiausia sukaupė krakmolo – Lapriora, Coryphee, Severus Dorka,“ – bandymo rezultatus apibendrino R. Magyla.

Web-Pav1-2

Web-Pav2Norintys pasiklausyti apie kukurūzų auginimo technologijas vos tilpo į palapinę. Pranešėjai – dr. Ona Auškalnienė (kairėje), LAMMC Žemdirbystės instituto Dirvožemio ir augalininkystės skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja, ir LŽŪKT Technologinių paslaugų skyriaus vadovas Rimas Magyla.

Web-Pav3Į daugybę klausimų dėl galvijų šėrimo kukurūzų silosu turėjo atsakyti LŽŪKT gyvulininkystės ekspertas Vytas Gudaitis (dešinėje) ir vyresn. specialistas Vidas Tolevičius.

„Manau, kad kukurūzų augintojams renginyje buvo į ką pasižiūrėti ir vertinti. Tikiuosi, jie išvyko namo su naujomis idėjomis dėl kukurūzų hibridų pasirinkimo kitais metais,“ – sakė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Technologinių paslaugų skyriaus vadovas Rimas Magyla.

Rekomenduojame paskaityti

Kukurūzų agrotehnika

Pelėsis pašare – grėsmė gyvuliams susirgti mikotoksikoze

Vienodos auginimo sąlygos – skirtingos kukurūzų hibridų savybės

Galvijų šėrimas kukurūzų silosu

Mikroorganizmai silosuojamuose pašaruose

Vaizdo informacija

Kukurūzų diena 2018: auginimas, veislių tyrimų rezultatai ir siloso gamyba