Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Žalingi rapsų kenkėjai jau atbudo

Akvilė Petrauskaitė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Jonavos r. biuro augalininkystės konsultantė
2018-04-23

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Kintančios žiemos, didėjantys rapsų plotai, minimalus žemės dirbimo technologijų taikymas sudaro palankias sąlygas kenkėjams žiemoti bei plisti. Dabartiniu metu rapsų kenkėjai tampa agresyvesni ir tik efektyviausių augalų apsaugos produktų parinkimas gali padėti pasiekti norimų rezultatų. Susipažinkite su didžiausiais rapsų kenkėjais.O užsiregistravę sistemoje IKMIS, augalų vegetacijos metu galėsite susipažinti su žaladarių plitimo, jų pažeidimo intensyvumo pagal moksliškai pagrįstas žalingumo ribas rezultatais iš visos Lietuvos.

Kenkėjai, plintantys rapsų stiebo ilgėjimo ir butonizacijos tarpsniais

Web-pav3Rapsiniai žiedinukai (Melgethes aeneus) – dažniausi kenkėjai rapsų stiebo ilgėjimo ir butonizacijos tarpsniais. Tai juodi, blizgūs kenkėjai, pažeidžiantys pumpurus, kurie vėliau nubyra. Žalingi ir žieminiams, ir vasariniams rapsams. Žiedinukai ypač žalingi, kai rapsų žiedpumpurių tarpsniu šilta ir saulėta – temperatūra +15 °C ir aukštesnė. Žemesnėje temperatūroje kenkėjai mažiau aktyvūs ir mažiau žalingi.

Prieš nusprendžiant naudoti insekticidus, patartina nustatyti kenkėjų gausumą konkrečiame rapsų pasėlyje. Žalingumo riba: vidutiniškai 1–2 vabalai ant augalo stiebo augimo tarpsniu, 3–4 vabalai ant augalo butonizacijos tarpsniu.

Web-pav2Stiebo ilgėjimo tarpsniu į rapsų pasėlius pradeda migruoti kopūstiniai stiebiniai paslėptastraubliai (Ceutorhynchus pallidactyllus). Tai 2,5–3,5 mm ilgio vabalai, turintys ploną ir ilgą straublelį. Patelės deda kiaušinėlius į lapkočius, lapų gyslas bei jaunus stiebus. Suaugusios lervos yra 3–5 mm ilgio, gelsvai baltos, bekojės, su maža gelsva galva. Besivystančios lervos maitinasi lapkočio audiniais, įsigraužia į stiebus ir išgraužia takus rapsų stiebų viduje. Pažiesti rapsų stiebai nenormaliai vystosi: susproginėja, deformuojasi, išsikraipo. Pažeisti augalai gali lengviau užsikrėsti grybinėmis ligomis, bakteriniais puviniais.

Kenkia lervos stiebo viduje, tačiau naikinti reikia kopūstinio stiebinio paslėptastraublio vabalus jų migracijos į rapsų laukus metu, kol dar patelės nepadėjo kiaušinėlių. Insekticidai nuo kenkėjų dažniausiai naudojami profilaktiškai stiebo augimo tarpsnio pradžioje. Apaugos priemonės efektyvios tik panaudotos prieš kiaušinėlių dėjimą.

Kenkėjai, plintantys rapsų ankštarų formavimosi tarpsniu

Web-pav1Rapsų ankštaras pažeidžia ankštarinių paslėpastraublių (Ceutorhynchus obstrictus) ir ankštarinių gumbauodžių (Dasineura brassicae) lervos.

Ankštarinio paslėptastraublio vabalai 2–2,5 mm ilgio, antsparniai pilki, neblizgantys. Straublelis gana ilgas, plonas ir lenktas. Ankštarinio gumbauodžio suaugėliai labai smulkūs, apie 1,5 mm ilgio, gelsvai rausvi uodeliai.

Ankštarinių paslėptastraublių žala nėra didelė, kadangi lervos sunaikina tik kelias sėklas ankštaroje. Tačiau ankštarinio gumbauodžio patelės deda kiaušinėlius į ankštarinio paslėptastraublio pažeistas ankštaras ir sunaikina likusias sėklas. Pažeistos ankštaros deformuojasi, išsipučia, gelsta ir anksčiau bręsta.

Labiausiai ankštarų kenkėjai išplinta rapsų lauko pakraščiuose. Ankštariniai gumbauodžiai yra silpnai skraidantys kenkėjai, todėl, siekiant apsaugoti rapsų pasėlius nuo šio kenkėjo, labai svarbu laikytis sėjomainos. Efektyviausia insekticidais naikinti kenkėjų suaugėlius jų migracijos į rapsų laukus metu, kai rapsai yra žydėjimo tarpsnio pabaigoje – ankštarų vystymosi tarpsnio pradžioje (BBCH 69–70). Išsiritus kenkėjų lervoms ankštarose, pasėlių apsauga naudojant insekticidus yra pavėluota.

2014 metais, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) IKMIS sistemoje buvo fiksuotas kopūstinis šakninis paslėptastraublis. Prie augalo šaknies kaklelio atsiranda gumbeliai. Juos prapjovus, viduje randama balkšvų lervučių. Iš kiaušinėlių jos išsirita rudenį ir susiformavusiose šaknų išaugose peržiemoja. Vėliau jos išlenda į paviršių ir dirvoje virsta lėliukėmis. Šakninio paslėptastraublio nauji vabalai išsirita birželį. Literatūroje rašoma, kad patelės kiaušinėlius į rapsų šaknies kaklelį padeda rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje. Išsiritus lervai, aplink ją ima augti gumbas. Jeigu pasėliuose atsiranda šakninių paslėptastraublių, reikia purkšti kontaktiniais insekticidais, kurie sunaikintų vabalus. Rekomenduojama insekticidus naudoti, rudenį rapsams esant BBCH 12–19 fazėje, kai geltonoje gaudyklėje randami 2–3 vabalai per 3 dienas.

Siekiant sumažinti kenkėjų žalą rapsuose, rekomenduojama naudoti registruotus insekticidus, kurių sąrašą galima rasti www.vatzum.lt. Žydinčius rapsų laukus insekticidais galima purkšti nuo 21 val. vakaro iki 4 val. ryto, kai bitės nėra aktyvios.

Stebimi pasėliai visoje Lietuvoje

LŽŪKT augalininkystės konsultantai pasėlius stebi visoje Lietuvoje. Ūkininkai, prisijungę prie informacinės sistemos www.ikmis.lt, ras nuolat atnaujinamą informaciją apie pasėlių situaciją savo rajone bei visoje Lietuvoje. Taip pat žinos, kokie kenkėjai ar ligos plinta, galės naudotis elektroniniais augalų ligų, kenkėjų, piktžolių ir Lietuvoje registruotų augalų apsaugos produktų katalogais. Visos IKMIS paslaugos nemokamos ir prieinamos bet kuriam, turinčiam interneto ryšį.
Kiekvieną savaitę www.agroakademija.lt jau skelbiama naujausia videoinformacija iš stebimų pasėlių.

Jei turite klausimų, kreipkitės į artimiausio rajono konsultavimo biurų augalininkystės konsultantus, kurie apžiūrės pasėlius bei patars kada ekonomiškai apsimoka ir kokiais insekticidais purkšti žieminių rapsų pasėlius.