Balandžio 16 d., antradienis | 24

Žiedinės sodininkystės sistemos link

LŽŪKT informacija
2019-02-05

Daržininkystėje didėja dėmesys žiedinei ekonomikai. Tedas Duijvestijnas (Ted Duijvestijn), Olandijos pomidorų augintojas iš Pijnacker (Oostland), norėtų maksimaliai padidinti atliekų panaudojimą ir išteklių naudojimo efektyvumą. Jis dalijasi savo novatorišku požiūriu: „Mes žengiame į žiedinę ekonomiką, kurioje pagrindinis vaidmuo tenka tvarumui ir socialinėms inovacijoms. Labai svarbu sutelkti dėmesį į tokią ateitį ir pradėti veikti turime dabar.“ Duijvestijnas, bendradarbiaudamas su įvairiais augintojais, pramonės atstovais, su universitetų mokslininkais ir studentais, tiria galimybes, ką galėtų pagerinti savo ūkyje, kad galėtų įgyvendinti žiedinę apykaitinę sodininkystės sistemą. Novatoriškai ūkininkaujantis Olandijos pomidorų augintojas panaudoja pomidorų augalų liekanas ir ketina visai atsisakyti iškastinio kuro.

Web-pav1Kai kam vandens naudojimas yra tema, puikiai tinkanti žiedinės ekonomikos sprendimams.

Pagrindinis vandens šaltinis yra lietaus vanduo, surinktas nuo šiltnamių stogų. Perteklinis lietaus vanduo žiemą laikomas rezervuare. Toks vanduo panaudojamas vasarą. Be to, T. Duijvestijnas yra įsitikinęs, kad galima nuveikti daug daugiau, panaudojant taip vadinamus „žaliųjų atliekų“ srautus, t. y. augalų stiebų ir lapų likučius bei pardavimui netinkamus vaisius ir daržoves.

„Tiriame geresnes pasėlių atliekų panaudojimo galimybes. Manome, kad galima jas naudoti kaip kurą ar kaip šaltinį produktams kurti“, – sako olandas. Jis eksperimentuoja su produktų pakuotėmis, pagamintomis iš pomidorų lapų, ir kuria dėžę, kuri iš dalies būtų pagaminta iš pomidorų augalų stiebų.

Tai dar ne viskas. T. Duijvestijnas taip pat sukūrė tvarią džiovinimo mašiną, skirtą pertekliniam derliui džiovinti: „Kai gauname derliaus perteklių ir kai mūsų mašinos gamina perteklinę šilumą, ši mašina džiovina pomidorus. Mes ketiname prekiauti krosnyje džiovintais pomidorais ir tapenadomis.“

Web-pav2„Mes tiek daug naudojame kartoninių ir popierinių pakuočių, kad pamanėme, jog būtų puiku, jei galėtume gaminti savo pačių pakuotes, panaudoję mūsų auginamų pomidorų augalų lapų pluoštą. Dabar iššūkis didinti apimtis. Kol kas pagaminome 50 tūkst. pakuočių. Kad poveikis būtų juntamas, turėtume jų pagaminti 500 milijonų“, – apie verslo idėją pasakoja Tedas.

Olandas tęsia šilumos temą, paaiškindamas dar vieną savo žiedinės ekonomikos veiklą: geoterminę energetiką. „Šiluma ir energija kaupiasi gilesniuose mūsų planetos sluoksniuose“, – sako jis. „2012 metais mes iškasėme 2300 metrų gylio šulinį. Jis suteikia prieigą prie karšto vandens, o dabar mes galime pumpuoti šį vandenį ir naudoti šilumą, o po to vėl grąžiname atvėsusį vandenį į žemę. „Norėdamas įgyvendinti šį geoterminį projektą, Duijvestijnas bendradarbiavo su Delfto universiteto geologais ir kasybos departamento studentais. „Jų šiuolaikinės žinios buvo neįtikėtinai įdomios, jie daug ko mus išmokė.“ Dabar Duijvestijn šildo 19,5 ha šiltnamių ir savo džiovinimo mašiną, panaudodamas geoterminę energiją. „Be to, mes norėtume tiekti savo perteklinę šilumą kaimyniniam gyvenamajam rajonui“, – sako Tedas. „Tai – puikus verslo sumanymas. Ne tik atsižvelgiant į tai, kad tai yra papildomas pajamų šaltinis, bet ir dėl to, kad jis, savo esme užtikrina stabilumą. Tai yra sveikintina, ypač todėl, kad jau daug kartų krito pomidorų kainos.”

Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT