Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Darbo ginčų komisijos darbuotojų naudai priteisė beveik 8,2 milijonų eurų

Valstybinė darbo inspekcija
2020-03-02

© LŽŪKT nuotr.

Darbo ginčų komisijos prie Valstybinės darbo inspekcijos per 2019 m. gavo 7579 prašymus nagrinėti darbo ginčus. Tai 12 proc. daugiau nei 2018 m. Beveik pusė prašymų buvo visiškai ar iš dalies patenkinti.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Apžvelgiant kelerių metų statistiką, pagrindinė tendencija nesikeičia: dauguma darbo ginčų komisijoms (DGK) pateiktuose prašymuose keliamų reikalavimų yra dėl darbo užmokesčio išieškojimo. Tokių reikalavimų gauta 7346. Jie sudaro 76 proc. visų per praėjusius metus gautuose prašymuose keliamų reikalavimų.

Kita dažniausia kreipimosi į DGK priežastis – atleidimo iš darbo pripažinimas neteisėtu. Tokių reikalavimų padaugėjo: 2019 m. gauta 664, 2018 m. – 530 reikalavimų. Apie trečdalis visų ginčų dėl atleidimo iš darbo teisėtumo buvo išspręsti taikiai (sudarytos 224 taikos sutartys), apie ketvirtadalis reikalavimų patenkinti.

Išaugo ir reikalavimų dėl neturtinės žalos atlyginimo skaičius: 2019 m. buvo pareikšti 289 reikalavimai, o 2018 m. – 170. Trečdalis šių ginčų baigėsi taikos sutartimis, o trečdalis reikalavimų buvo atmesta, nenustačius neturtinei atsakomybei kilti būtinųjų sąlygų. Daugiau nei 10 proc. šių reikalavimų buvo tenkinta arba tenkinta iš dalies.

2019 m. darbo ginčų komisijos visiškai patenkino 3356 reikalavimus, 994 – patenkino iš dalies ir bendrai tai sudaro beveik pusę visų priimtų sprendimų. Lyginant su 2018 m. šiek tiek padaugėjo darbo bylų, kurios išspręstos sudarant taikos sutartis. Dauguma atvejų, kai reikalavimai buvo atmesti, buvo tie, kai ieškovai atsisakė pareikštų reikalavimų iki DGK posėdžio.

„Dėl padidėjusio gaunamų prašymų nagrinėti darbo ginčus skaičiaus 2019 m. įsteigtos dar dvi darbo ginčų komisijos Vilniuje ir Alytuje, o nuo 2020 m. pradžios dar viena komisija pradėjo veiklą Vilniuje, – sako Valstybinės darbo inspekcijosvadovas Jonas Gricius. – Didesnis besikreipiančiųjų srautas rodo ne tik tai, kad darbuotojai aktyviau gina savo teises, bet ir tai, kad žmonės labiau pasitiki darbo ginčų komisijomis. Be to, ši paslauga nėra apsunkinta daugeliu formalumų, darbo ginčų nagrinėjimo laikas įprastai trunka iki vieno mėnesio ir tai atliekama nemokamai.“
DGK per 2019 m. priėmė sprendimų dėl daugiau nei 8,4 mln. eurų išieškojimo. Tai penktadaliu daugiau nei 2018 m. Per 8,2 mln. eurų priteista darbuotojų naudai ir per 182 tūkst. eurų darbdavių naudai. Lyginant su 2018 m. priteistomis sumomis, darbuotojams išieškotinos sumos padidėjo 27 proc., o darbdaviams sumažėjo 47 proc.

Nagrinėjant darbo ginčus bei nustačius galimus nelegalaus darbo ar kitų darbo įstatymų pažeidimų požymius, darbo ginčų komisijos pateikė tarnybinių pranešimų VDI teritoriniams skyriams dėl 59 darbdavių patikrinimų (dėl nelegalaus darbo ar kitų galimų pažeidimų). Iš jų 23 buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir skirtos piniginės baudos.
Darbo ginčų komisijos – privaloma ikiteisminio darbo ginčų nagrinėjimo institucija, sprendžianti individualius darbo ginčus bei kolektyvinius darbo ginčus dėl teisės. Šiuo metu Lietuvoje veikia 22 komisijos: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Telšiuose. Utenos, Marijampolės, Tauragės regionus aptarnauja atitinkamai Panevėžio, Alytaus ir Šiaulių/Telšių darbo ginčų komisijos.