Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Svarbu keičiantiems asbestinį stogą

LŽŪKT informacija
2019-03-24

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) primena, kad iš pirmo žvilgsnio „nekalti“ asbesto turintys šiferiniai stogai, juos pajudinus, kelia itin didelį pavojų. Toks šiferis, kaip ir kiti asbesto turintys statiniai, konstrukcijos, gaminiai ima grėsmingai veikti, kai būna pjaustomi, šveičiami, kai pažyra dulkės, plaušeliai ir aplinkoje pasklinda labai smulkios, akimi nematomos asbesto skaidulos. Jos lyg adatėlės susminga į šioje aplinkoje esančio žmogaus plaučių audinį, sukeldamos vėžinius susirgimus.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Asbestas 1976 m. tarptautiniu mastu įrašytas į vėžį sukeliančių medžiagų sąrašą. Pagal keliamą sveikatai pavojų jis prilygintas gyvsidabriui ar arsenui. Vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, nuo 2005 m. sausio 1 d. Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos šalyse, naudoti asbestą ir kitus jo turinčius gaminius uždrausta. Šiferio su asbestu gamyba uždrausta nuo 2001 m. pradžios. Tačiau didžiausias aukų skaičius net ir šalyse, jau seniai uždraudusiose naudoti gaminius su asbestu, numatomas apie 2020 metus, nes kenksmingas asbesto poveikis ilgalaikis, jis pasireiškia po 20–30 metų.

Reikia informuoti VDI

Dar kartą įspėdama apie šios medžiagos keliamas grėsmes, VDI primena, kad prieš vykdydami asbesto šalinimo darbus, darbdaviai privalo VDI pateikti informaciją apie įmonės kompetenciją darbuotojų saugos ir sveikatos srityje atlikti minėtus darbus bei nustatytos formos pranešimą. Darbuotojai turi būti specialiai mokomi, aprūpinami asmeninėmis apsaugos priemonėmis, darbdavys juos turi būtinai informuoti apie galimą pavojų sveikatai, kurį sukelia darbas su asbestu. Galima tikėtis, kad įmonės, dirbančios su asbestu ar jo turinčiais gaminiais ir patenkančios į VDI priežiūros sritį, žino, kaip maksimaliai saugotis jo poveikio atitinkamai pasirengiant darbui, jį organizuojant ir vėliau tvarkant darbo vietą.

Jei stogą keičia pastatų savininkai

Tačiau asbestinius stogus gali keisti ir patys pastatų savininkai, nebūtinai samdydami tam pasirengusias įmones. Todėl iškyla grėsmė, kad bus nepakankamai įvertinta atliekamo darbo žala sveikatai – iki nepagydomų vėžinių susirgimų. Kiekvienam asbestinio stogo savininkui, užsiimsiančiam jo šalinimu, VDI primena pagrindinius reikalavimus, kuriuos vykdant būtų galima apsisaugoti nuo pražūtingo asbesto poveikio. Šalinant asbestinius stogus, dangą reikia nuolat sudrėkinti, būtina kiek įmanoma vengti šiferio lakštus laužyti ar trupinti, didesnes jų dalis atsargiai nuleisti ir sudėti ant lygaus paviršiaus, taip pat atsargiai pašalinti šiferio lakštus laikančias vinis ir jas įdėti į atliekų konteinerį. Ten pat sudedami ir šiferio lakštai arba šie lakštai apvyniojami dvigubu polietileno dangos sluoksniu, ant kurio pritvirtinami įspėjamieji asbesto lipdukai. Privaloma dėvėti vienkartinius darbo kostiumus su gobtuvu (jei lyja – neperšlampamus), kvėpavimo takų apsaugos priemones ir avėti batus, nuo kurių galima būtų pašalinti taršą (batai turi būti be raištelių). Taip pat privalu laikytis darbo aukštyje saugos reikalavimų, naudoti ir kolektyvines, ir asmenines saugos priemones.

Daugiau informacijos apie saugų darbą su asbestu rasite čia.

Rekomenduojame paskaityti

Asbestas. Faktai

Parengta pagal VDI informaciją