Balandžio 27 d., šeštadienis | 24

VDI primena: minimali alga – tik už nekvalifikuotą darbą

Valstybinė darbo inspekcija
2017-11-29

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) nuo naujojo Darbo kodekso (DK) įsigaliojimo konsultuoja bei atlieka stebėjimą dėl jo nuostatų taikymo, įskaitant ir minimalios mėnesinės algos (MMA) mokėjimo nekvalifikuotiems darbuotojams bei jos pakėlimo kvalifikuotiems darbuotojams klausimus.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Šiais metai VDI dėl MMA (nebūtinai susijusius su kvalifikuotais darbuotojais) yra gavusi 22 skundus ir pranešimus, dėl MMA mokėjimo kvalifikuotiems darbuotojams yra surašyti 3 būtini vykdyti reikalavimai, darbo ginčų komisijoms šiais klausimai prašymų kol kas nėra pateikta. Tačiau, kad problemų ar praktinių neaiškumų šioje srityje egzistuoja, liudija tai, kad VDI padaugėjo užklausų raštu bei telefonu dėl MMA ir kvalifikuotų darbuotojų. Žmonės dažniausiai kreipiasi, norėdami pasitikslinti, ar jų darbas kvalifikuotas; jei darbas kvalifikuotas, kiek turėtų padidėti darbo užmokestis ir pan.

Kaip teigiama neseniai pateiktoje „Sodros“ informacijoje, didžiausia dalis žmonių uždirba nuo 381 euro iki vidutinio darbo užmokesčio. Nors žymiai sumažėjo MMA algos neviršijančias pajamas uždirbančių žmonių dalis, tačiau 75 tūkst. darbuotojų mėnesio darbo pajamos neviršijo 200 eurų. Tik ketvirtadalis iš jų buvo nekvalifikuoti darbininkai.

VDI informuoja, kad nuo Naujųjų metų „minkštųjų“ administracinio poveikio priemonių taikymo laikas baigiasi. Dėl MMA mokėjimo kvalifikuotiems darbuotojams bus vykdomi griežtesni teminiai patikrinimai bei taikomos griežtesnės priemonės.

Siekdama užkirsti kelią pažeidimams ar piktnaudžiavimams, VDI kviečia darbuotojus šiuo klausimu aktyviau konsultuotis su VDI. Taip pat žinotina, kad, jei su darbdaviu nepavyksta rasti kompromiso, greičiausias ir paprasčiausias kelias nesutarimams spręsti – darbo ginčų komisijos. Darbo ginčų komisija – privaloma ikiteisminio darbo ginčų nagrinėjimo institucija prie VDI teritorinių skyrių, sprendžianti individualius darbo ginčus ir kolektyvinius ginčus dėl teisės.

VDI primena, kad naujasis DK numato, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą. Kas yra nekvalifikuotas darbas, apibūdinama pačiame DK. Tai darbas, kuriam atlikti nekeliami jokie specialūs kvalifikacinių įgūdžių ar profesinių gebėjimų reikalavimai. Nekvalifikuoti darbai nustatomi vadovaujantis Lietuvos profesijų klasifikatoriumi. Kiekvienu atveju, koks darbas – kvalifikuotas, ar ne, įvertina darbdavys.