Kovo 29 d., penktadienis | 24

Galvijų hipodermozė: kaip ji vystosi, gydoma ir kokia profilaktika?

Kamilė Turskytė
LŽŪKT gyvulininkystės specialistė
2021-09-29

© LŽŪKT nuotr.

Agroakademija.lt

Hipodermozė visame pasaulyje, ypač šiaurinėje dalyje, paplitusi ir didelius ekonominius nuostolius atnešanti parazitinė liga. Kaip ji vystosi ir koks gydymas bei profilaktika?

Galvijams šią ligą sukelia gylių Hypoderma bovis ir Hypoderma lineatum lervos (inkštirai). Taip pat šios rūšies parazitinių musių lervos gali būti pavojingos ir arkliams, avims, ožkoms. Ši liga padaro daug nuostolių – sumažėja karvių pieningumas, sugadinama galvijų nugaros oda, skerdiena būna blogos kokybės.

musesa – galvijinis gylys, b – arklinis gylys. Nuotrauka Ingos Marčiukaitytės-Ereminienės (aut.)

Gylių vystymasis

Gyliai skraido ir yra aktyvūs birželio–rugpjūčio mėnesiais. Patelės, gyvendamos vos 3–4 savaites, padeda iki 800 baltų kiaušinėlių, kuriuos po vieną priklijuoja ant galvijo plauko. Po to patelės greitai žūva. Tuo tarpu iš kiaušinėlių per 3–5 dienas išsirita mažos lervos, kurios prasigraužia per odą ir migruoja tarp raumenų į nugaros stuburo kanalą. Iš čia lervos migruoja į nugaros sritį ir apsistoja po oda. Taip visu tvartiniu laikotarpiu lervos kankina gyvulį. Po oda esančios lervos auga, neriasi, pavasarį prasigraužia odoje skylutę ir pro ją išlindusios nukrenta ant žemės, tuomet įsirausia dirvos paviršiuje, virsta lėliukėmis ir iš jų išauga gyliai. Visas vystymosi ciklas trunka nuo 9 iki 11 mėnesių.
lerva_vidusHypoderma lineatumlerva. Nuotrauka Lyle J. Buss, University of Florida

vabzdys_VidusSuaugęs Hypoderma lineatum vabzdys. Nuotrauka Lyle J. Buss, University of Florida

Ligai būdingi simptomai ir sukeliami nuostoliai

Gyvuliai painiodami gylius su kitais kraujasiurbiais vabzdžiais jų baidosi, nors jie ir negelia. Tačiau garsus gylių dūzgimas, sukelia stresą, gyvuliai slepiasi krūmuose, todėl kyla pavojus susižeisti. Vien dėl patiriamo streso sutrinka gyvulių maitinimosi ir poilsio rėžimas, sumažėja priesvoriai, taip pat mažėja produkcijos kiekis.

Rudenį ir žiemą migruojančios gylių lervos traumuoja galvijų audinius, augančios lervos išskiria toksiškus medžiagų apykaitos produktus, kurie alina galvijų organizmą. Silpnesniems gyvuliams gali sukelti intoksikaciją. Taip pat po oda gali atsirasti pūliniai. Intensyviai užsikrėtusio galvijo nugara būna ryškiai gumbuota. Dažniausiai ryškūs ir specifiniai šiai ligai požymiai atsiranda tik tada, kai nugaros srityje poodyje susiformuoja apie 3–4 cm skersmens kieti, skausmingi guzeliai (inkštirai).
galviju nugaros_vidusIntensyviai užsikrėtusio galvijo nugara būna ryškiai gumbuota. Susiformavusiems guzeliams būdinga ir tai, kad centre susiformuoja mažos skylutės, pro kurias, jei nebuvo anksčiau naikintos, gegužės–birželio mėnesiais išlenda lervos. Nuotrauka https://www.vetstream.com/

Dėl ligos sumažėja sergančių galvijų produktyvumas (karvių primilžis gali sumažėti 15–20 proc.), gyvuliai greitai liesėja, silpsta, nugaros srityje pažeidžiama oda ir blogėja skerdienos kokybė. Inkštiruotų galvijų skerdiena būna išliesėjusi, vandeninga ir turi nemalonų kvapą.

Gydymas ir profilaktika

Šiltuoju laikotarpiu, kuomet gyliai patys aktyviausi, reikia naudoti profilaktines priemones – užpilamuosius tirpalus, o esant stipriam gylių antplūdžiui, rekomenduojama gyvulius laikyti tvartuose.

Po šiltojo sezono, rudenį, sunku nustatyti, ar galvijai užsikrėtę hipodermoze. Liga diagnozuojama galvijus apžiūrint kovo–balandžio mėnesiais. Vis tik rekomenduojama nelaukti pavasario ir vietovėse, kur praėjusiais metais buvo išplitę šie parazitai, rudenį kreiptis į veterinarijos gydytoją ir rugsėjo pabaigoje–spalį atlikti ankstyvąjį gydymą. Šio gydymo tikslas – sunaikinti jaunas lervas, kad augdamos ir migruodamos žiemos laikotarpiu, nekankintų gyvulių. Taip pat gydymas taikomas norint sumažinti šių parazitų plitimą.

Dėl gydymo reikėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją. Svarbu gydyti griežtai pagal veterinarinio vaisto aprašą. Taip pat gydant reikėtų atkreipti dėmesį į naudojamų vaistų išlaukos laikotarpį.