Balandžio 23 d., antradienis | 24

Gyvulių priežiūra atšalus orams

Vytas Gudaitis
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos gyvulininkystės ekspertas
2021-01-04

© LŽŪKT nuotr.

Nenuspėjami ir nepastovūs orai žiemą sukelia daug rūpesčių gyvulininkystės ūkių šeimininkams: patalpose nukrenta temperatūra, padidėja santykinė oro drėgmė, susidaro skersvėjai, gyvuliams šalta, krenta primilžiai ir kt. Taigi šaltukui vis labiau spaudžiant, ypač nakties metu, kai temperatūra nukrenta iki minus 10 °C, ūkininkai turėtų pasirūpinti gyvulių laikymo sąlygomis, kaloringesniu šėrimo racionu.

Šaltuoju metų laiku gyvulių laikytojai turi atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • Šeriant dažnai papuola sušalusio pašaro gabalai, todėl gyvuliams gali sutrikti virškinimas, išsivystyti tešmens uždegimai (mastitai). Be to, pats racionas turi būti peržiūrėtas ir sudarytas iš įvairesnių, kaloringesnių pašarų, nes šalčio metu padidėja pašarų suvartojimas gyvūnų kūno temperatūrai palaikyti.
  • Turi neužšalti vandens perdavimo vamzdžiai ir girdyklos. Todėl būtina juos izoliuoti arba pajungti elektrinį šildymą. Pagal gyvūnų gerovės reikalavimus gyvuliai nuolat turi gauti pakankamai geriamojo vandens.
  • Rekomenduojama užsandarinti tvartų langus, duris, kitas angas, paliekant ventiliacijai skirtas angas, tik jokiu būdu nesudarant skersvėjų. Žinoma, reikėtų nepamiršti tvartų mikroklimato reikalavimų ir nepersistengti. Atminkite, kad dėl netinkamo mikroklimato sumažėja gyvulių produktyvumas iki 30 proc., pablogėja jų sveikata, sumažėja priesvoriai, o pašarų sąnaudos padidėja 15–20 procentų. Be to, šaltuose tvartuose dėl blogo vėdinimo ant perdengimo vidinio paviršiaus gali kondensuotis vandens garai, o susidaręs kondensatas gali varvėti ant gyvulių. Tokiose patalpose būna drėgna ir šalta, gyvuliai dažniau serga įvairiomis ligomis.
  • Guoliavietės turi būti švarios, sausos ir pakreiktos šiaudais ar kitokiu kraiku, nes atsigulęs gyvulys atiduoda tam tikrą dalį šilumos. Dėl nešvaraus ir drėgno paviršiaus patiriama žymiai daugiau energijos nuostolių, be to, gali prišalti įvairios gyvulio kūno vietos, ypač tešmuo. Tai turi didelės įtakos produktyvumui ir sveikatingumui.
  • Palaido tipo fermose, esant minusinei oro temperatūrai, pasidaro slidūs gyvulių praėjimo takai, priešmilžio gardai, susidaro sušalusio mėšlo ir vandens sankaupos, todėl galvijai gali patirti traumų. Būtina atidžiau prižiūrėti tokias vietas, pabarstyti jas pelenais ar druska.
  • Labai dažnai šalto, pusiau šalto tipo fermose prišąla ir užstringa transporteriai ir skreperiai, sutirštėja pats mėšlas, užšąla mėšlo pumpavimo siurbliai ir vamzdžiai. Reikėtų, kad per šalčius skreperiai judėtų be pertraukų, o pumpuojant srutas į rezervuarus, būtina atlikti atsiurbimo darbus.

Web-teksto© LŽŪKT nuotr.