Balandžio 18 d., ketvirtadienis | 24

Inovacijos: išbandomos srutų rūgštinimo technologijos

Ūkiuose besikaupiantis gyvulių mėšlas – pagrindinis amoniako emisijos šaltinis Baltijos jūros regione. Garuodamos cheminės medžiagos patenka į atmosferą ir per kritulius azotas pasiekia Baltijos jūrą. Dėl emisijos metu susiformuojančių kietųjų teršalų dalelių amoniako emisija pavojinga ne tik gamtai, bet ir žmonių sveikatai.
Mokslinių tyrimų duomenimis, laikomų gyvulių neigiamą įtaką aplinkai galima sumažinti naudojant inovatyvias mėšlo ir srutų tvarkymo technologijas. Viena tokių – daugiau kaip dešimtmetį Danijoje naudojama srutų rūgštinimo technologija. Daugelyje Europos šalių tai nauja praktika. O štai Lietuvą pasiekė pirmoji srutų rūgštinimo technika iš Danijos, skirta srutas rūgštinti prieš pat jas paskleidžiant laukuose.
Naudos iš srutų rūgštinimo technologijų gali gauti ir ūkininkai – rūgštintose srutose lieka daugiau organinio azoto, todėl ūkininkams mažiau reikia pasėlius tręšti mineralinėmis trąšomis. Apie tai plačiau žiūrėkite reportaže.
Red. Ramunė Sutkevičienė, oper. Egidijus Vilkevičius
©www.lzukt.lt, www.agroakademija.lt, 2017 m. lapkritis