Kovo 29 d., penktadienis | 24

Įsigaliojo nauja pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimų tvarka

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2019-11-10

© LŽŪKT nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad nuo šių metų spalio 1 d. įsigaliojo nauja pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimų organizavimo tvarka. Pieninių galvijų laikytojams svarbu atkreipti dėmesį į pasikeitusius produktyvumo tyrimų metodus ir kontrolinių melžimo grafikų teikimo tvarką.

Pagal naujai patvirtintą tvarką pasikeitė kai kurių produktyvumo tyrimų metodų apibrėžtys:

  • B metodas – kai tiriamosios bandos produktyvumo tyrimus vykdo ir pirminę veislininkystės apskaitą tvarko pats gyvūnų laikytojas. Anksčiau, tiriant produktyvumą B metodu, kontrolinius mėginius kas 6 mėnesiai atvykdavo paimti kontrolės tyrimų asistentai (paslaugų teikėjai), pagal naują tvarką visus kontrolinius mėginius (kiekvieną mėnesį) turi imti pats pieninių gyvūnų laikytojas.
  • C metodas – kai tiriamosios bandos produktyvumo tyrimus vykdo ir pirminę veislininkystės apskaitą tvarko gyvūnų laikytojas ar produktyvumo tyrimų asistentas. Pagal naują tvarką atsirado C3 ir C6 metodai, kai kontrolinius mėginius turi imti pats laikytojas, bet kas 3 arba kas 6 mėnesius atvyks kontrolės tyrimų asistentas (ankstesnį C metodą dabar atitinka C3).

Kita svarbi patvirtintos tvarkos naujiena, kad laikytojai, kurie kontroliuoja bandų produktyvumą vienu iš nurodytų būdų (B, C3 arba C6), iki einamojo mėnesio 20 dienos privalo pateikti VMVT ateinančio mėnesio kontrolinių melžimų grafikus. Grafikai gal būti teikiami raštu, elektroniniu paštu, faksu ar kt. būdais. Jei dėl kokių nors priežasčių pateiktas grafikas keičiamas, apie pakeitimus privaloma pranešti nedelsiant, ne vėliau kaip parą prieš numatomą kontrolinį melžimą. (Būtina nurodyti tiriamosios bandos laikytojo fizinio ar juridinio asmens pavadinimą, adresą, produktyvumo tyrimų kodą ir metodą). Intervalas tarp kontrolinių melžimų turi būti keturios savaitės, bet ne mažesnis kaip 22 ir ne didesnis kaip 37 dienos.

Produktyvumo tyrimai turi būti vykdomi nuo spalio 1 d. iki kitų kalendorinių metų rugsėjo 30 d.

Asmenys, vykdantys šiuos tyrimus, turi:

  • tirti visų bandos gyvūnų produktyvumą,
  • tyrimų vykdymo mėnesį naudoti tik vieną pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimų metodą ir pieno apskaitos būdą,
  • tvarkyti ūkinių gyvūnų apskaitą pagal Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašą, sėklinimo ir kergimo apskaitą – pagal Sėklinimo ir kergimo apskaitos taisykles,
  • produktyvumo tyrimo dieną nekeisti įprasto melžimo laiko ir technologijos.

Kontroliniai pieno mėginiai negali būti imami anksčiau kaip 5 dieną po prieauglio atsivedimo ir kai iš tiriamos karvės per parą primelžiama mažiau kaip 3 kg pieno arba 1 kg pieno per vieną melžimą, o iš avies ar ožkos – mažiau kaip 0,2 kg pieno per dieną arba 0,05 kg pieno per 1 melžimą. Kontrolinius melžimus bandose atlikti ir pieno mėginius pristatyti į sutartas vietas reikia pagal kontrolinių pieno mėginių išvežimo grafiką, suderintą su produktyvumo tyrimų vykdytojais.

Kitų rūšių ūkiniai gyvūnai turi būti laikomi atskirai nuo pieninių, jų pieno apskaita tvarkoma taip pat atskirai. Jei ūkyje laikomos dvi ar daugiau bandų, priklausančių atskiriems laikytojams, šias bandas kontrolinių melžimų metu būtina laikyti ir melžti atskirai.

Gyvūnų laikytojai ir tyrimų asistentai privalo turėti pažymėjimus, patvirtinančius apie išklausytus mokymo kursus pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimų vykdymo ir duomenų perdavimo tematika. Kursų programa turi būti suderinta su VMVT, juose gali dėstyti lektoriai, turintys ne žemesnį kaip magistro kvalifikacinį laipsnį ar jam prilygstantį veterinarijos arba žemės ūkio mokslų gyvulininkystės krypties aukštąjį išsilavinimą. Kursus organizuoti turi teisę mokslo ir studijų institucijos, vykdančios mokslinius tyrimus bei eksperimentinę veiklą veterinarijos ar žemės ūkio mokslų srityse, konsultavimo institucijos, veisimo organizacijos, produktyvumo tyrimų vykdytojai ir kt., turintys ne mažesnę kaip 3 metų tokios veiklos patirtį.

Norintys organizuoti produktyvumo tyrimus, turi pateikti VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui nustatytos formos prašymą dėl teisės prisijungti prie GYVIS sistemos, kartu pridedant kursų baigimo pažymėjimo kopiją. Duomenis į GYVIS sistemą privaloma įvesti per 5 darbo dienas po kontrolinio melžimo.