Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Laikyti kiaules savo reikmėms galima

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2021-07-14

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia gyventojų klausimų apie kiaulių laikymą savo reikmėms. Primename, kad laikyti kiaules savo reikmėms galima, tik reikia įgyvendinti tam tikrus reikalavimus.

Visų pirma, ketinantys laikyti kiaules savo reikmėms (nuo 1 iki 10 gyvulių), VMVT teritoriniam padaliniui turi pateikti laisvos formos prašymą. Prašyme reikia nurodyti kiaulių laikytojo asmeninius ir kontaktinius duomenis, pagal reikalavimus įrengtos kiaulių laikymo vietos adresą, numatomą laikyti kiaulių skaičių ir laikymo paskirtį.

VMVT specialistai, įvertinę pateiktą prašymą, susisieks su pareiškėju, suderins kiaulių laikymo vietos patikrinimo laiką, nuvyks į vietą ir įvertins, ar kiaulių laikymo vieta atitinka reikalavimus, kaip kiaulių laikytojas supranta reikalavimų nuostatas ir ar numatęs jų laikytis, bei suteiks visą reikiamą papildomą informaciją. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad kiaules galima įsigyti tik iš registruotų ir biologinio saugumo priemonių reikalavimus atitinkančių kiaulininkystės ūkių. Gyventojams, kurie nuolat laiko kiaules, yra registravę bandą ir jas deklaruoja teisės aktų nustatyta tvarka jokių papildomų leidimų nereikia. VMVT teritorinių padalinių atsakingieji pareigūnai atlieka kiaulių laikymo vietų patikras dėl atitikties biologinio saugumo reikalavimams.

VMVT specialistai taip pat akcentuoja, jog visi kiaulių laikytojai privalo pasirūpinti biosaugos reikalavimais, nes vis dar yra didelė afrikinio kiaulių maro (AKM) grėsmė. Nors Lietuvoje šiais metais kiaulėms pragaištingo viruso protrūkių ūkiuose nėra nustatyta, tačiau AKM virusas šiais metais nustatomas šernų populiacijoje. AKM laukinėje faunoje nustatomas tiek sumedžiotiems tiek ir gaišusiems šernais ir kol AKM cirkuliuoja tarp šernų, visada išlieka grėsmė virusui patekti ir į kiaulių ūkius. Daugiausia sergančių šernų šiemet nustatyta Ignalinos, Švenčionių, Vilniaus bei Plungės rajonuose. Šiuose rajonuose auginantys kiaules, turėtų būti ypač budrūs ir atsakingi.

VMVT specialistai perspėja kiaulių laikytojus, kad vasara – ypač didelio pavojaus AKM virusui plisti laikotarpis. Kiaulių laikytojai turi ypač atsakingai laikytis biologinio saugumo reikalavimų, saugoti auginamas kiaules, užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys, kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų, ganyklų parginti gyvuliai, šerti kiaules tik termiškai apdorotais pašarais, reguliariai (rekomenduojama kiekvieną dieną) atnaujinti dezinfekcinius barjerus.

VMVT specialistai pastebi, kad naujai įkuriamų kiaulių laikymo vietų savininkai stokoja žinių apie AKM riziką arba jų žinios apie biosaugą yra labai ribotos. Tarnyba ragina kreiptis į VMVT teritorinio padalinio specialistus, kurie suteiks visą reikiamą informaciją ir patars, kokius žingsnius reikia atlikti, norint pradėti laikyti kiaules.