Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Lenkijoje – dar vienas didelis afrikinio kiaulių maro protrūkis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2020-04-09

Balandžio 5 d.naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys nustatytas kaimyninės Lenkijos Poznanski regione įsikūrusiame kiaulių ūkyje, kuriame laikyta daugiau kaip 10 tūkst. kiaulių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad tai jau antras didelis nuo šios ligos nukentėjęs Lenkijos kiaulių ūkis per pastarąjį mėnesį.

Pranešama, kad ypač pavojinga užkrečiama virusinė liga patvirtinta ištyrus dviejų gaišusių kiaulių mėginius. Naujai nustatytas protrūkis yra susijęs su kovo 20 d. stambioje komercinėje kiaulių fermoje Nowosolski regione nustatytu židiniu, kurioje buvo laikoma beveik 24 tūkst. kiaulių.

Lenkijos veterinarijos specialistai jau ėmėsi visų būtinų apsaugos priemonių, kad virusas neišplistų iš ūkio, aplink jį nustatytos būtinosios apsaugos ir stebėsenos zonos, visos laikytos kiaulės bus nugaišintos ir saugiai sunaikintos, atlikti dezinfekavimo darbai. Taip pat vykdomas epizootinis tyrimas, aiškinantis, kaip virusas pateko į ūkį, atliekamas kiaulių judėjimo atsekamumas, vertinant, ar kiaulės nebuvo išplatintos į kitus šios šalies ūkius.

VMVT dar kartą primena kiaulių augintojams biologinio saugumo priemonių įgyvendinimo svarbą, nes Lietuvoje šis virusas plinta laukinėje faunoje, daugėja nuo AKM kritusių šernų.

Ūkininkų, auginančių kiaules, prašoma stebėti auginamų kiaulių sveikatos būklę, o kilus bet kokiam užkrečiamosios ligos įtarimui būtina nedelsiant pranešti privačiam veterinarijos gydytojui arba informuoti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403. Tokiu atveju į ūkį atvykę VMVT specialistai atrinks mėginius laboratoriniams tyrimams dėl AKM bei informuos kiaulių laikytoją dėl tolimesnių veiksmų.