Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Medunešis

LŽŪKT informacija
2010-12-15

Vidurio Lietuvos rajonų bitininkai džiaugiasi, kad jų bitelės šią vasarą gerai padirbėjo ir prinešė po 40–60 kg prekinio medaus iš rapsų.

Deja, dideliu medaus derliumi šiemet gali pasigirti ne visi. Geru šiųmečio medunešio nevadina pietinių Lietuvos rajonų bitininkai, o Aukštaitijoje jis buvo vos ne per pusę mažesnis nei praėjusius metus.

Kokį medų pasirinkti?

Medaus pirkėjams dažnai kyla klausimas, koks medus geriausias, nes bitininkai jo siūlo įvairaus.
Medaus kokybei turi reikšmės bityno aplinkos ekologija, bitininko profesionalumas, bičių šeimos sveikatingumas.

Medaus gydomosios savybės pirmiausiai priklauso nuo medingųjų augalų. Pagal tai, iš kokių augalų suneštas medus, Lietuvoje vyrauja: pavasarinis karklų ir kiaulpienių , rapsų, aviečių ir šaltekšnių, liepų, grikių, viržių medus. Dažną vasarą pasitaiko lipčiaus medunešių.

Lipčiaus medus pagal bioaktyvumą pats geriausias. Jame daug mikroelementų, dažančių medžiagų, fitoncidų, vitaminų. Vakarų Europoje jis pats brangiausias. Pagal antibakterinį poveikį pats aktyviausias yra spygliuočių lipčiaus medus. Šį medų nesunku atskirti pagal šiek tiek šviesesnę spalvą ir silpnai jaučiamą sakų prieskonį. Kiek kitoks yra lapuočių lipčiaus medus. Jis labai tamsus, žalsvo atspalvio, tąsus, silpno aromato.

Aviečių ir šaltekšnių medus priskiriamas prie pačių geriausių. Šis medus ką tik išsuktas yra tamsios spalvos, švelnaus skonio. Tinka vartoti peršalus, sergant gripu. Gerai gydo stomatitą, burnos opas.

Liepų medus priskiriamas prie pirmarūšio medaus, vertinamas kaip geriausio skonio medus. Ką tik išsuktas liepų medus būna kvapnus ir labai skaidrus, šviesiai gelsvos spalvos, stipraus liepžiedžių kvapo. Kambario temperatūroje kristalizuojasi lėtai, per 1–2 mėnesius.

Viržių medus yra labai malonaus kvapo, bet šiek tiek karstelėjusio skonio. Grynas viržių medus tik šiek tiek tamsesnis už pievinių augalų medų, dažnai rausvo atspalvio. Tamsus būna tada, kai prie viržių medaus bitės primaišo lipčiaus. Viržių medus žmonėms yra naudingesnis negu kitų augalų, nes jame daugiau mineralinių medžiagų, dekstrinų ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagų.

Grikių medus priskiriamas prie aukščiausios rūšies medaus. Ką tik išsuktas jis būna tamsios spalvos su raudonu atspalviu arba tamsiai rudos spalvos. Skirtingai negu kitų rūšių medus, turi stiprų savotišką kvapą ir specifinį skonį. Susikristalizavęs pašviesėja. Grikių medus, palyginti su kitomis medaus rūšimis, turi daugiau makro- ir mikroelementų, jame daug geležies, magnio. Grikių medus naudotinas sergant nervų sistemos ligomis, tai geras antiseptikas, gerai gydo tropines, pūliuojančias žaizdas, stiprina širdį.

Rapsų medus švelnaus, gero skonio, šviesios spalvos, labai greitai kristalizuojasi. Rapsų medaus negalima palikti bitėms žiemos maistui. Susikristalizavęs šis medus prastos prekinės išvaizdos.

Pavasarinis karklų ir kiaulpienių medus malonaus skonio, greitai kristalizuojasi, šviesios spalvos. Tinka gydyti peršalimo ligas.