© Egidijaus Vilkevičiaus nuotr., agroakademija.lt
Neatsiejama maisto grandinės dalis yra pašarai. Būtent nuo jų saugos ir kokybės tiesiogiai priklauso gyvūnų sveikata, jų produktyvumas ir galutinis gyvūninės kilmės maisto, pasiekiančio vartotojų stalą, saugumas. Kokios medžiagos ir veiksniai paverčia gyvulių pašarą grėsme visai maisto grandinei?

Saugus pašaras – tai toks pašaras, kuris, naudojamas pagal gamintojo nurodymus arba įprastai tikėtinas sąlygas, nekelia jokios rizikos arba neviršija teisės aktais nustatytos leistinos rizikos gyvūnų ir žmonių, turinčių sąlytį su pašarais, sveikatai, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.
Vertinant pašaro saugumą, atsižvelgiama į:
Pašaras laikomas nesaugiu, jei nustatoma, kad jame yra:
Nors pašarų ūkio subjektai privalo užtikrinti pašarų saugą visais pašarų tvarkymo (pašarų gamybos, ruošimo, perdirbimo, pakavimo, laikymo, saugojimo, gabenimo, paskirstymo, tiekimo, pateikimo parduoti, pardavimo, naudojimo)etapais pasitaiko atvejų, kai nesaugūs pašarai vis tiek patenka į rinką.
Pagal Skubių pranešimų apie maistą ir pašarus sistemos (RASFF) duomenis, Lietuvoje 2022 m. buvo registruotas 31 pranešimas dėl nesaugių pašarų, 2023 m. – 26, 2024 m. – 33, o 2025 m. per sausio – spalio mėn. nustatyta 16 atvejų.
Dažniausi pažeidimai:
VMVT duomenys rodo, kad dažniausiai nesaugaus pašaro problemos kyla dėl per silpnos pašarų ūkio subjektų savikontrolės. Tam įtakos turi tokie veiksniai, kaip:
VMVT, nustačiusi nesaugų pašarą ir jo tiekimo, gamybos ar naudojimo pažeidimus, visais atvejais priima sprendimą uždrausti produktą tiekti rinkai, naudoti pašarų gamyboje ar gyvūnų šėrimui. Atsakingiems asmenims skiria baudas, kurių dydis priklauso nuo pažeidimo sunkumo, pavyzdžiui, rinkai patiekto nesaugaus pašaro pažeidimas užtraukia baudą nuo 300 iki 3 000 eurų, tačiau jeigu pažeidimas sukėlė gyvūninių produktų, gautų iš rinkai patiektu nesaugiu pašaru šertų gyvūnų, vartotojų mirtį, nuo 12 000 ir iki 24 000 eurų.
Siekdama užtikrinti aukštą pašarų saugos lygį ir apsaugoti gyvūnų ir žmonių sveikatą, VMVT ragina visus pašarų ūkio subjektus ypatingą dėmesį skirti tiekėjų patikimumui, įsigyjamos produkcijos tikrinimui, vidaus gamybos procesų kontrolei bei darbuotojų kompetencijai.
Kai pašarų kokybę galima patikrinti vietoje
Saugus pašaras prasideda nuo žinojimo, kas jame yra. Vien iš akies įvertinti pašaro maistingumą – misija neįmanoma, todėl vis daugiau ūkininkų remiasi ne spėjimais, o tiksliomis analizėmis.
Kokybiškas pašaras – tai pakankamas baltymų ir energijos kiekis. Pasak LŽŪKT vyresn. gyvulininkystės specialisto Vido Tolevičiaus, šių metų pavasaris ir vėsoka vasaros pradžia ūkiams kėlė papildomų iššūkių: „Šaltos naktys, lietus – pirmoji žolė baltymų sukaupė menkai ir neatitiko gyvulių poreikių, tačiau pjauti vis tiek reikėjo laiku.“ Iš čia – pirmoji taisyklė: kokybė formuojasi dar lauke.
„Kiekvieną dieną pavėlavus – minus maždaug 0,25 proc. baltymų. Žolėje daugėja lignino. Jis suteikia stiebui tvirtumo, bet gyvulys jo nepasisavina – jis praeina tranzitu, tik apkraudamas prieskrandį. Tokiu atveju pašaro pasisavinimas tesiekia apie 30 procentų. Taigi, pjauni anksčiau – gaminiesi vertę, pjauni vėliau – krauni balastą“, – sako LŽŪKT vyresn. specialistas Vidas Tolevičius.
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos mobili gyvulininkystės laboratorija suteikia galimybę tyrimus atlikti tiesiog ūkyje – greitai, patogiai ir be papildomo logistikos vargo. Atvykę specialistai per kelias minutes nustato pagrindinius pašaro rodiklius – žalių baltymų, ląstelienos, sausųjų medžiagų, pelenų, cukrų, krakmolo, riebalų bei energijos kiekį.
Kodėl svarbu tirtis pašarus? „Pienas uždirba, kai pašaras tinkamas,“ – įsitikinęs Vidas Tolevičius.
Tokia paslauga ūkininkams leidžia laiku pastebėti nukrypimus nuo normų, koreguoti šėrimo racionus ir išvengti nuostolių. Tai inovatyvus, bet praktiškas sprendimas, padedantis užtikrinti, kad nuo pašaro prasidedanti maisto grandinė išliktų patikima, o kiekvienas gyvulio pašaras – tikrai vertingas.
Agroakademija.lt: pagal VMVT ir LŽŪKT informaciją parengė Ramunė Sutkevičienė, vyr. redaktorė
Agroakademija.lt: rekomenduoja pažiūrėti reportažus iš ūkio
Žemdirbių konsultavimas ūkyje: pašarų kokybė – ką rodo tyrimai?
Praktiniai pastebėjimai: pašarų kokybės įtaka mėsinių galvijų augimo schemose
Patirtis ūkyje: produktyvaus žolyno svarba ir tinkamas jo įrengimas (I)
Patirtis ūkyje: produktyvaus žolyno svarba ir tinkamas jo įrengimas (II)
Gyvulių gerovė ir sveikatingumas,mėšlo laikymas, tvarkymas bei kitos aktualijos–patirtis pieno ūkyje