Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Priimtas svarbus sprendimas bitininkams

2018-01-28

Šią savaitę Briuselyje vykusiame Europos Komisijos Veterinarinių vaistų nuolatinio komiteto posėdyje priimtas svarbus sprendimas bitininkams – Europos Vaistų Agentūros Veterinarinių vaistų komitetas (CVMP) patvirtino teigiamą nuomonę ir rekomendavo suteikti centralizuotą leidimą prekiauti veterinariniais vaistais (milteliais ir tirpalu) bičių varozei gydyti.

Lietuvos bitininkams tai gera žinia, nes jie jau ne vienus metus kelia vaistų nuo varozės trūkumo problemą. Dėl mūsų šalyje esančios mažos rinkos, vaistų kovai su šia bičių liga pasirinkimas nėra didelis. Tikimasi, kad leidimas prekiauti antiparazitiniais preparatais, kurių sudėtyje yra oksalo rūgšties, leis be apribojimų įsigyti šių medikamentų ir efektyviai kovoti su bičių varoze.

Posėdžio metu taip pat buvo diskutuojama dėl leidimų prekiauti kai kuriais veterinariniais vaistais, rizikos vertinimo ir rizikos valdymo rekomendacijų, metodinių principų, strateginio požiūrio į veterinarinių vaistų poveikį aplinkai bei kitais aktualiais veterinarijos farmacijos klausimais.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje nuolat siekiama didinti veterinarinių vaistų bitėms prieinamumą rinkoje. Galutinį leidimą prekiauti minėtais vaistiniais preparatais planuojama patvirtinti šiais metais. Vaistai bus paskirstyti Europos Sąjungos valstybių rinkoms per oficialaus Prancūzijos platintojo tinklą.

VMVT primena, kad visus veterinarinius vaistus, kurie yra registruoti ir kuriuos leidžiama tiekti bei vartoti Lietuvoje, galima rasti Veterinarinių vaistų registre .

Naudinga vaizdo informacija

Naujas preparatas nuo varatozės