Kovo 29 d., penktadienis | 24

Sugrįžę tėviškėn įkūrė ekologinį ūkį

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2021-02-21

Šiuo metu Bimbirių ūkyje yra apie 300 Vokietijos merinosų veislės avių.

Kristina ir Vaidas Satkūnai gyveno Vilniuje, o gimtajame Molėtų krašte, vaizdingoje vietoje, ketino statyti vasarnamį, kur su šeima galėtų atostogauti. Tačiau viskas pakrypo kita linkme, kai Bimbirių kaime liko tuščia Kristinos senelių sodyba su žemės lopinėliu. Satkūnai tuomet pasiryžo sostinę iškeisti į gyvenimą kaime ir čia įkurti ekologinį ūkį. Šeima, prieš septynerius metus savo idėjai padėjusi pagrindus, dabar laiko per 300 Vokietijos merinosų veislės avių, turi nemažą pulką dedeklių vištų, keletą bičių avilių ir daug planų, kuriuos po truputį sėkmingai vykdo.

Ūkį kūrė planuodami

Vilniaus universiteto teisės studijų diplomą turinti Kristina ir transporto logistikos specialistas Vaidas iš pradžių gražiame Molėtų krašto kampelyje prie Dūrių ežero ketino kurti kaimo turizmo sodybą. Penkiolika švelniavilnių merinosų veislės avelių buvo nupirkta kaip gražus sodybos akcentas, negalvojant, kad tai bus avininkystės ūkio pradžia. Jaunos avelės čia puikiai pritapo, tad jų bandą Satkūnai nusprendė didinti. Teko pagalvoti ir apie ūkio plėtrą, žemės ploto didinimą.

Įregistravę ūkį 2013 m., Satkūnai pirmiausia įsigijo traktorių. Jaunieji ūkininkai nusprendė išnaudoti ir kitas galimybes gauti paramos lėšų iš įvairių paramos programų ir kone kasmet rengė ir teikė paraiškas. Kristina džiaugiasi, kad labai reikalingos pagalbos rengdama projektus sulaukė iš Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Molėtų r. biuro konsultantų. Biure ūkininkė tvarko ir savo ūkio buhalterinę apskaitą, konsultuojasi gyvulininkystės, darbų saugos ir ekologinio ūkininkavimo klausimais.

konsultanteLŽŪKT konsultantai padėjo išspręsti ne vieną problemą. Renginyje Bimbirių ūkyje. Iš kairės: Jurgita Kandratavičienė, LŽŪKT Molėtų r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė, teikianti ir ekonomikos paslaugas, Kristina ir Vaidas Satkūnai.

„Už gautas paramos lėšas avininkystės ūkio plėtrai pirkome smulkintuvą, žoliapjovę ir skutiką. Ši technika buvo reikalinga laukų priežiūrai, pašarų gamybai. Didėjantis ūkis reikalavo daugiau investicijų, už 2016 m. gautą 48 000 Eur paramą įsigijome grėblį, presą, vyniotuvą, dvi priekabas, įrengėme du didelius aptvarus avims. Įgyvendinę šį projektą, teikėme dar vieną paraišką ūkiui modernizuoti. Už 2017 m. gautus beveik 30 000 Eur pirkome galingesnį grėblį-vartytuvą, krautuvą. Taip pat šiuo metu tikimės gauti paramos lėšų, kurias ketiname panaudoti savojo prekės ženklo pakuotėms ir etiketėms kurti, pasvajojame ir apie Bimbirių ūkio interneto svetainę. Pajamos iš ūkio nėra didelės, o investicijų reikia labai daug, tad mums labai pagelbėjo ES parama“, – tikino Kristina.

Pagrindinis kriterijus – ekologija

Kristina ir Vaidas iš pat pradžių nutarė, kad jų ūkis bus ekologinis ir šios nuostatos atkakliai laikosi ligi šiol. Prieš keletą metų nė 10 ha neturėjęs ūkis šiuo metu jau išsiplėtęs, siekia daugiau nei 100 ha. Didžiąją dalį užima ganyklos, pievos. Ūkininkai patys užsiaugina ekologiškų kviečių bei avižų avelių pašarams bei vištoms.

vidusBandą ketinama maksimaliai išgryninti, gerinti, svarstoma apie veislininkystės ūkio perspektyvas. Planuojama laikyti iki 500 šios veislės avių.

Satkūnų ūkis šiuo metu pagrindines pajamas gauna iš parduotų ėriukų, avienos, gražiai išdirbtų avikailių. Nors avelės auginamos ekologiškai, ėriena iki šiol buvo parduodama ne kaip ekologiška. Priežastis – arti nebuvo sertifikuotos skerdyklos. Ūkininkai nusprendė patys įsirengti skerdyklą ir ją sertifikuoti.

„Ateityje galėsime pasiūlyti ne tik šviežios ar šaldytos ekologiškos ėrienos, bet ir avienos dešrelių, rūkytų ir vytintų gaminių. Tačiau kol kas ėriukus parduodame, nes šiek tiek pakilo supirkimo kainos, tad patiems skersti ir užsiimti gamyba neapsimoka“, – racionaliai skaičiuoja Kristina.

Ūkininkė apgailestauja, kad puiki merinosų vilna Lietuvoje vis dar nėra tokia paklausi kaip užsienyje. Tenka gerokai pasukti galvą, kur realizuoti šimtus kilogramų vilnos. Nuo vienos avies nukerpama iki 5 kg vilnos. Kilogramas tokios neapdorotos vilnos kainuoja eurą. Vilnos karšimas, siūlų vijimas – papildomi kaštai ir darbas, tad turi būti atitinkama tokių produktų paklausa, kad sugrįžtų įdėti pinigai ir iš to būtų pelno. Iš didžiulių debesų švelnios ekologiškos vilnos Kristina sugalvojo siūti antklodes. Tikisi, kad atsiras žmonių, kurie įvertins jų privalumus ir norės įsigyti, tad moteris įžvelgia šio verslo perspektyvą.

Neapsiriboja vien avininkyste

Satkūnų ūkyje auginamos ir dedeklės vištos, jų vienu metu buvo daugiau nei 250. Nors ūkininkai visaip mėgina saugoti savo naminius paukščius, jų pulką gerokai praretina lapės ir plėšrieji paukščiai. Ekologiški kiaušiniai iš ūkio dažniausiai keliauja į Vilnių, kur miestiečiai juos noriai perka.

Ūkyje yra ir 8 bičių aviliai, jie – tarsi gyva šeimos tradicija, keliaujanti iš kartos į kartą. Pasak Kristinos, savo biteles jie stengiasi prižiūrėti kuo natūraliau, todėl medaus nebūna daug, bet jis tikras, ekologiškas, sertifikuotas.

vidus tvartoBuvusios senos kolūkio veršidės dabar pritaikytos avims laikyti.

Praėjusiais metais ūkininkai ėmėsi didelių senos kolūkio veršidės remonto ir vidaus pertvarkymo darbų. Buvo pakeistas senas stogas, įrengtas šėrimo takas. Fermą ketinama įrengti taip, kad čia avelėms būtų saugu, patogu šaltuoju metų laiku. Satkūnai džiaugiasi tuo, ką jau pavyko įgyvendinti, ir dabar ketina sutelkti dėmesį į savo produkcijos propagavimą, prekės ženklą, realizaciją. Bimbirių ūkis, kurį sukūrė iš sostinės į tėviškę sugrįžusi jauna molėtiškių šeima, ketina garsėti ėrienos bei avienos produkcija, ekologiškais vilnos gaminiais, kiaušiniais, medumi.

ŪP korespondentė Rasa SMILGYTĖ, nuotraukos K. ir V. Satkūnų, LŽŪKT

Agroakademija.lt rekomenduoja

Avininkystė – keičiantiems ūkininkavimo kryptį ar ieškantiems verslo nišos (vaizdo reportažas iš Bimbirių ūkyje vykusio renginio)