Kovo 29 d., penktadienis | 24

Teikiama pagalba ūkiniams gyvūnams įsigyti

LR žemės ūkio ministerija
2018-04-27

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Nuo š. m. gegužės 1 d. – birželio 15 d. pareiškėjai kviečiami teikti paraiškas gauti valstybės pagalbą ūkiniams gyvūnams (išskyrus kiaules) įsigyti buferinėje afrikinio kiaulių maro (AKM) zonoje.

Priemonei „Pagalba ūkinių gyvūnų įsigijimui“ įgyvendinti 2018 m. patvirtinta 65 tūkst. Eur. Pareiškėjams atlyginama iki 80 procentų, bet ne daugiau kaip 580 Eur vienam pareiškėjui, kitų (išskyrus kiaules) ūkinių gyvūnų įsigijimo išlaidų.

Tinkami pareiškėjai yra tie, kurie vykdydami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nurodymus paskerdė, sunaikino savo kiaules arba jos nugaišo dėl AKM – visos šios kiaulės turėjo būti registruotos Ūkinių gyvūnų registre (ŪGR). Pareiškėjai taip pat sudarė sąlygas VMVT ištirti skerdžiamas kiaules laboratorijoje dėl AKM. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad valstybės paramą gali gauti ir įsigijusieji kitų rūšių ūkinių gyvūnų (išskyrus kiaules), kuriuos nustatyta tvarka suženklino, įregistravo ŪGR, ir kurių laikymo vieta yra buferinėje zonoje.

Norintieji gauti paramą pareiškėjai turės įsipareigoti trejus metus nuo pagalbos skyrimo dienos nelaikyti kiaulių ir auginti kitų rūšių ūkinius gyvūnus (išskyrus kiaules) VMVT nustatytoje buferinėje zonoje(nuoroda čia).

Paraiškų priėmimo laikotarpiu pareiškėjai turi kreiptis į savivaldybės administraciją pagal fizinio asmens gyvenamąją vietą arba juridinio asmens buveinės adresą ir pateikti šiuos dokumentus: asmens tapatybės patvirtinimo dokumentą (jei tai fizinis asmuo); užpildytą paraišką (nuorodačia), ūkinių gyvūnų įsigijimo įrodymo dokumentų originalus arba teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas jų kopijas; pareiškėjui išduotą mėginių paėmimo gyvūnų ligoms tirti akto kopiją.

Paraiškos įvertinamos per 20 darbo dienų nuo paraiškos gavimo savivaldybėje dienos, išskyrus atvejus, kai pareiškėjui išsiųstas paklausimas dėl papildomos informacijos ir (ar) dokumentų pateikimo. Įsigytų kitų rūšių ūkinių gyvūnų duomenų suvestinė ir savivaldybės administracijos patvirtinti paraiškų originalai išsiunčiami Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

Agentūra registruotu laišku per 10 darbo dienų nuo sprendimo priėmimo dienos informuos pareiškėjus apie sprendimą dėl pagalbos skyrimo ar neskyrimo ir išmokės valstybės pagalbą.

Naudinga informacija: žemės ūkio ministro 2014 m. gruodžio 2 d. įsakymas Nr. 3D-914 „Dėl Pagalbos už įsigytus ūkinius gyvūnus teikimo taisyklių patvirtinimo“ (nuorodačia).