Kovo 29 d., penktadienis | 24

Ūkininkauju ekologiškai: ožkoms į draugiją – vištos

LŽŪKT informacija
2018-01-29

Ožkas dažnai apninka parazitai. Jie turi skirtingą poveikį gyvūnams, bet kartais gali tapti rimta problema. Vienas ekologinio ūkio savininkas Italijoje surado natūralų būdą, kaip sumažinti tokių parazitų daromą poveikį – šalia ožkų pradėjo laikyti juodąsias vištas dedekles. Jos padeda atsikratyti parazitų, nes maitinasi vabzdžių lervomis.

Web-pav1Tvarus ūkininkavimas

Emanuelis La Barbera (Emanuele La Barbera) ir Alesandra Rabitis (Alessandra Rabitti) yra ekologiškai ūkininkaujantys italai. Jie turi 70 Alpių veislės (camosciata delle alpi) ožkų bandą ir gamina įvairius ekologiškus ožkų pieno sūrius, kurios parduoda savo ūkyje. Ūkis yra Umbrijos regione (centrinis Italijos regionas), 500 m aukštyje virš jūros lygio. „Pasirinkome šią vietovę, nes čia labai švaru ir daug žalumos, ji toli nuo miestų ir nėra užteršta,“ – sako ūkio šeimininkas.

Web-pav2Emanuelis apibūdina savo ūkį kaip „daugiafunkcinį“. Tai yra ekonominis projektas – taip jie užsidirba pragyvenimui, todėl ūkis turi būti produktyvus ir tiekti kokybiškus maisto produktus. Tačiau tai taip pat etinis ir socialinis projektas, kuriuo tausojama aplinka ir taupoma energija. „Nėra lengva atkreipti visuomenės dėmesį į viską, kas iš tiesų yra ekologiška ir aplinką tausojanti veikla, tačiau mes ja tikime. Visoje tiekimo grandinėje – nuo žemės apdirbimo iki veislininkystės, nuo maisto ir gyvūnų gerovės kontrolės iki sūrių gaminimo, paskirstymo ir tiesioginio pardavimo ūkyje, – sako ūkio šeimininkai. – Esame laimingi, kai mūsų pasirinkimas yra vertinamas“.

Problemos dėl parazitų

Ožkos yra natūraliai linkusios užsikrėsti parazitais. Nors kai kuriais atvejais parazitas ir šeimininkas gali egzistuoti be didesnių problemų, tačiau kartais jie tikrai pakenkia ožkų sveikatai, pvz., sutrinka virškinimo sistema, sutrikdoma pieno gamyba, o kartais gyvulys ir nugaišta. Kai kurie ūkininkai renkasi medicinines parazitų kontrolės priemones, tačiau tam tikri kenkėjai joms jau atsparūs.

Emanuelis ir Alesandra nenorėjo naudoti cheminių preparatų. „Norėjome pagerinti ganyklas ir aplinką, kurioje gyvena gyvuliai. Tuo pačiu plėsti ūkį, įsigyti Web-pav3kitokių gyvulių, kurie galėtų paįvairinti produktų asortimentą ir pajamų šaltinį bei papildytų pagrindinę – pieninės ožkininkystės – šaką,“ – teigia Emanuelis.

Kompanija ožkoms

Žemės ūkio mokslus baigęs (studijavo veterinariją, specializuodamasis gyvulininkystėje) Emanuelis nusprendė atlikti eksperimentą ir įsitikinti, ar galėtų vienu metu išspręsti dvi problemas: įsigyti naminių paukščių ir apsaugoti ožkas nuo parazitų. Jis pasirinko atsparią vištų veislę – juodąsias dedekles – ir pradėjo jas laikyti tuose pačiuose tvartuose, kur ir ožkas. Šios vištos yra natūralūs ožkas kamuojančių parazitų priešai. Iš pradžių tai buvo tik eksperimentas, bet jis išsivystė į efektyvią simbiozę tarp dviejų gyvūnų rūšių!

Web-pav4

„Atrodo, kad jie puikiai draugauja”, – eksperimento rezultatus komentuoja Emanuelis. – Viščiukai tupi po ožkomis arba joms ant nugarų, užsitikrindami šilumą ir apsaugą. O mainais, vištos, o ypač viščiukai, lesa parazitų (taip pat ir musių) lervas, kurias randa ant tvarto grindų.

Žinoma, tuomet reikėjo įvertinti, koks būtų optimalus vištų, laikomų kartu su ožkomis, skaičius, koreguoti tvartų infrastruktūrą, pvz., pašaras ožkoms turi būti pakankamai aukštai, kad viščiukai po jį nevaikščiotų ir neterštų. Labai svarbu yra stebėti visus gyvūnus, kad jiems būtų užtikrinta visapusiška gerovė.

Be to, vištoms ožkų tvarte vaikštant ant šiaudų kraiko, sukuriamas fermentacijai naudingas oro srautas, tad gaunami puikūs pakratai. Juos Emanuelis ir Alesandra parduoda kaip kokybiškas trąšas.
Dalijimasis patirtimi

Dauguma Emanuelio ir Alesandros dirbamos žemės yra ganyklos, auginami javai ir ankštiniai augalai – tai, ko reikia ožkoms. Šiek tiek auginama senųjų veislių miežių ir rugių. Grūdus mala girnomis, o iš miltų gamina nedidelį kiekį pilno grūdo kviečių makaronų.

Siekiant išsaugoti kaimo paveldą, gamtinę aplinką ir biologinę įvairovę, ūkis sutvarkytas pagal ekologijos principus. Visa ūkyje naudojama energija yra gaunama iš alternatyvių ir atsinaujinančių energetinių sistemų. Ūkininkai stengiasi prisidėti prie tvaraus, bet modernaus žemės ūkio, todėl savo ūkyje organizuoja degustacijas, apsilankymus, edukacinius seminarus ir pamokas vaikams. „Žvelgdami į ateitį, manome, kad vaikai – vertingiausia mūsų auditorija“, – teigia Alesandra.

Web-pav5

Prieš dvejus metus Emanuelio ir Alesandros ūkiui buvo įteiktas „Bandiera Verde Agricoltura“ apdovanojimas, kuris skiriamas technologiniu požiūriu naujoviškiems ūkiams. Ūkininkų gaminamas natūralus ožkos pieno jogurtas buvo įvertintas kaip geriausias ožkos pieno jogurtas Italijoje.

Parengta pagal užsienio spaudą

Web-pav3