Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Veršiavimasis tyloje ir ramybėje

Inga Zigmantienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyresnioji gyvulininkystės specialistė
2018-08-31

© LŽŪKT nuotr.

Atvestų ir gyvybingų veršelių skaičius didėja. Ir tai ne vien dėl sėkmingo veisimo. Labai daug lemia patobulėjęs ūkio valdymas, kai dėmesys kreipiamas ne tik į skaičius, bet ir į gyvulį, į jo gerovę. Teisingi sprendimai, šėrimas kokybiškais pašarais ir optimali veršingų karvių priežiūra garantuoja sėkmingą veršiavimąsi ir sveiką veršelį.

Pieninių veislių karvės veršiavimosi laikotarpiu yra pažeidžiamiausios. Kai veršiavimasis lengvas, karvė gan greit pradės duoti pieno, ir laktacijos periodas bus sklandus. Komplikuotas veršiavimasis dažniausiai signalizuoja ir apie kitas bėdas. Pavyzdžiui, užsitęsęs veršiavimasis rodo, kad gimda per ilgai yra atvira, todėl iškyla didelis pavojus bakterijoms patekti vidun bei sukelti placentos, gimdos uždegimą ir kt. komplikacijas. Tai reiškia produkcijos sumažėjimą, padidėjusią riziką susirgti medžiagų apykaitos ligomis, vaisingumo problemas.

Pastaraisiais metais analizuojant Olandijos pienininkystės sistemų duomenis pastebima, kad veršiavimosi problemų ypač sumažėjo. Telyčių sunkūs veršiavimaisi sudaro 7 proc., o karvių – 4 proc. nuo visų veršiavimųsi. Tokie rezultatai gauti po intensyvaus pastarųjų 10–15 metų darbo.

Stresui – NE

Siekiant kuo daugiau nekomplikuotų veršiavimųsi, karvėms reikėtų patirti kuo mažiau streso. Nuolatinį stresą patiriančios karvės ir telyčios susidurs ir su komplikuotu, per ilgai užsitęsusiu veršiavimųsi, ir su padidėjusia vidinio kraujavimo rizika. Tyla ir kantrybė yra svarbiausi, nes gimdos atsidarymas gali užtrukti. Karvei reikalinga tyla ir ramybė visą veršiavimąsi, įskaitant ilgą gimdos atsidarymo laikotarpį. Jei tik neteksime kantrybės ir imsimės veiksmų, siekdami palengvinti karvei veršiavimąsi bei jį pagreitinti, kai dar nebus visiškai atsidaręs, gali sutrūkinėti gimdos kanalas, tad padidės infekcijų tikimybė. Tik svarbu, jog nesusikoncentruotume vien tik aplinkos ir mikroklimato gerinimu – nepamirškime stebėti besiveršiuojančios karvės.

Web-pav1© LŽŪKT nuotr.

Poilsio svarba

Kitas svarbus aspektas – tinkama vadyba. Reikėtų nepamiršti, kad tris savaites prieš veršiavimąsi ir tris savaites po veršiavimosi, karvės turėtų pakankamai daug gulėti ir ėsti be apribojimų, apsaugant jas nuo nereikalingo streso. Tyrimai parodė, kad karvėms ypač svarbu kuo daugiau gulėti. Atvestų gyvų veršelių išlikimo procentas kur kas didesnis tų karvių, kurios gulėjo bent po 8 valandas per parą iš rekomenduotų 14 valandų. Įsitikinkite, kad kiekviena karvė turi maždaug 10 m2 plotą, saikingai pakreiktą šiaudais ir su erdvia šėrimo vieta. Per daug storai pakreikta guoliavietė nėra geriausias pasirinkimas, ypač šiai, daug priežiūros reikalaujančiai, grupei.

Nauja laktacija

Kai veršelis gimsta, yra labai svarbu, kad karvė jį švariai išlaižytų. Tokiu būdu yra stimuliuojamas kvėpavimas ir aktyvinama kraujo apytaka. Vėliau rekomenduojama, kaip įmanoma greičiau atskirti veršelį nuo motinos, siekiant apsaugoti nuo ligų perdavimo. Be to, yra labai svarbu, kad karvė kuo greičiau pradėtų ėsti. Jos didysis prieskrandis turi prisipildyti kaip galima anksčiau skaniu, aukšto produktyvumo karvėms skirtu pašaru. Pašarų suvartojimą skatina talpos / kaušai su drungnu vandeniu. Yra nepaprastai svarbu, kad ką tik apsiveršiavusi karvė gertų – tokiu būdu „užsikuria“ organizme varikliukas ir prasideda naujas laktacijos periodas.

Taigi, tik teisingi ir laiku priimti sprendimai, šėrimas kokybiškais pašarais ir optimali veršingų karvių priežiūra garantuoja sklandų veršiavimąsi ir naujo ciklo pradžią.