Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Herbicidai, naikinantys piktžoles pomedžiuose

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2020-05-26

© LŽŪKT nuotr.

Derančių obelų ir kriaušių sodų, vynuogynų (vyresniuose negu 2 metų) pomedžiuose, kai obelys, kriaušės ir kiaulpienės yra nužydėjusios ir yra BBCH 69–77 išsivystymo tarpsnio,naikinamos sudygusios ir augančios dviskiltės ir vienskiltės piktžolės. Pateikiame piktžolių kontrolės rekomendacijas verslinėje sodininkystėje.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Jei sodas purkštas vasarą ar rudenį ir nepurkštas šį pavasarį prieš obelų ir kriaušių žydėjimą, tai pomedžiuose piktžolių jau būna daug. Pomedžius sėklavaisinių sode herbicidais reikia spėti nupurkšti ne vėliau kaip nurodytas konkretaus herbicido apdorojimo išlaukos laikotarpis (karencija) iki vaisių derliaus nuėmimo. Ypač aktualu nepažeisti išlaukos laikotarpio vasarinių veislių obelims ir kriaušėms, kurios po žydėjimo anksčiausiai pradeda nokinti vaisius.

Kai kurios iš pagrindinių šiuo laikotarpiu sudygusių piktžolių: dirvinė aguona (Papaver dubium L.), dirvinė aklė ( Galeopsis tetrabit L.), dirvinis asiūklis (Equisetum arvense L.), tuščioji aviža (Avena fatua L.), baltoji balanda (Chenopodium album L.), baltažiedis barkūnas (Melilotus albus Medik.), paprastoji bitkrėslė (Tanacetum vulgare L.), dirvinė čiužutė (Thlapsi arvense L.), gailioji dilgėlė (Urtica urens L.), dirvinis dobilas (Trifolium arvense L.), dirvinis garstukas (Sinapis arvensis L.), plačialapis gyslotis (Plangago major L.), raugtalapė rūgštynė (Rumeex crispus L.), svėrė (Raphanus raphanistrum L.) ir kt.

Prieš piktžoles obelų ir kriaušių sodų pomedžiuose naudotini registruoti augalų apsaugos produktai pateikti lentelėje.

Registruoti herbicidai pomedžiams soduose (glifosatai), 2020 m.

Web-lentele

Prisijunkite prie informacinio portalo www.ikmis.lt!

Nemokamame portale www.ikmis.lt rasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Nobertas Uselis, LAMMC SDI