Balandžio 19 d., penktadienis | 24

IKMIS: informacija iš laukų 2020-04-22

LŽŪKT informacija
2020-04-22

© LŽŪKT nuotr.

Praeitą ketvirtadienį iki 20 m/s sustiprėjęs vėjas visoje Lietuvoje sukėlė tikras smėlio audras. Tik ką pasėto vasarojaus laukų viršutinis sluoksnis kilo į orą ir skrido į pamiškes. Pusę paros vyko stipri vėjo erozija, o juk 1 cm storio derlingam dirvožemiui susidaryti, jeigu geros sąlygos, reikia 500 metų. Ėmė ir nupūtė. Ūkininkai nerimavo, kad reikia purkšti pasėlius augimo reguliatoriais, herbicidais, skystomis trąšomis, o sąlygos labai nepalankios, purškimas būtų bevertis ar net kenksmingas. Yra vilties, kad kitos savaitės orai kažkiek pradžiugins, žadama iki +16 oC ir net lietučio.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Žieminių kviečių būklė

Dinaminių stebėjimų duomenimis, žieminių kviečių pasėlių vyraujantis vystymosi tarpsnis yra BBCH 31, pirmasis bamblys pakilęs daugiau nei 1 cm, o virš jo antrasis tarpubamblis, trumpesnis nei 2 cm. Šiuo metu nei kenkėjams, nei lapų ligoms plisti nepalanku. Tik ant senų lapų randama septoriozės pažeistų augalų.

Nebelikus naktinių šalnų, augalams gavus drėgmės, iš karto prasidėtų jų spartesnis augimas ir vystymasis, todėl reiktų naudoti augalų augimo reguliatorius.

Primename bendruosius augalų augimo reguliatorių naudojimo reikalavimus:

  • augimo reguliatoriais galima purkšti tik linkusių išgulti veislių vešlius pasėlius;
  • reikia naudoti tik registruotas augimo reguliatorių normas ir tik augalams pasiekus reikiamą augimo tarpsnį;
  • sumažinus normą, gali sumažėti produkto efektyvumas. Skiriant didesnę nei registruotą normą, preparatas gali pažeisti augalus;
  • tirpalą reikia ruošti pagal etiketėje aprašytas rekomendacijas;
  • labai svarbu tirpalą tolygiai išpurkšti;
  • nepurkšti ligotų, stresuotų pasėlių;
  • nepurkšti esant nepalankioms oro sąlygoms, jei naktimis prognozuojamos šalnos, o dienomis temperatūra nepakyla aukščiau negu +10 °C.

Jeigu dar nenupurškėte javų herbicidais, dabar tinkamas laikas tai padaryti. Reikia tiksliai nustatyti pasėlyje vyraujančių piktžolių rūšinę sudėtį, augalų ir piktžolių išsivystymo tarpsnį – tai padės išvengti herbicidų prasto veikimo ir daromos žalos augalams.

Nereiktų pamiršti ir apie mikroelementų išpurškimą. Šiuo augimo tarpsniu reikalingiausi Cu ir Zn mikroelementai. Cu kviečiams reikalingas dėl atsparumo ligoms, azoto transformacijos ir grūdams formuotis. Pagal rekomendacijas Cu reikia atiduoti iki varputės susiformavimo ir antrojo bamblio tarpsnio. Zn reikalingas dėl cukrų sintezės augale, auksinų sintezės, t. y. jis daro įtakos augalų augimui į ilgį ir šaknų vystymuisi.

Žieminių rapsų būklė

Praėjusios savaitės vėsūs orai nedžiugino ne tik mūsų, bet ir augalų. Žieminiai rapsai mažais žingsneliais stiebiasi į viršų. Butonai pradėjo kilti virš lapų (BBCH 53–55). 10 proc. stebimų pasėlių jau matomi stiebų įtrukimai (augalas augo ne į viršų, bet į plotį). Dažniausiai šie įtrūkimai augalui augant tampa randais ir jis vegetacijos metu jokio diskomforto nejaučia.

Nors viršutiniame dirvožemio sluoksnyje drėgmės jau trūksta, LŽŪKT meteorologinės stotelių duomenimis, 20 cm sluoksnyje dirvos drėgnumas svyruoja 17–22 proc., o 50 cm gylyje – 22–31 proc. Ši drėgmė rapsų šaknims pasiekiama nesunkai, tad kitą savaitę prognozuojama šiluma turėtų labai paspartinti žieminių rapsų augimą.

Šiemet pagrindiniai kenkėjai, užsukantys į rapsų pasėlius, – rapsiniai žiedinukai. Praėjusios savaitės vėsūs ir vėjuoti orai šių kenkėjų pasiskraidymams nebuvo palankūs. Tai patvirtina tuščios geltonosios gaudyklės.

Tačiau reikia būti budriems, jeigu pasėlį planuojate purkšti mikroelementais (Mo, Mn, B), reikėtų pridėti insekticido, nes šią savaitę prognozuojamas atšilimas. Insekticidą reikėtų pasirinkti sisteminio veikimo, kurio veiklioji medžiaga tiaklopridas arba sisteminio ir kontaktinio veikimo – acetamipridas, kurie veikia iki vienos savaitės.

Žalingumo ribos: rapsų stiebo ilgėjimo tarpsniu (BBCH 30–39) žalingumo riba yra vidutiniškai 1–2 vabalai ant augalo, žiedpumpurių tarpsnio pradžioje (BBCH 50–53, žiedpumpuriai laisvi, jaunų lapų aukštyje ar iškilę virš jų) – 2–3 vabalai, o šio tarpsnio pabaigoje (pagrindinio ir šoninių žiedynų butonai išsiskirstę, bet dar neišsiskleidę) – vidutiniškai 3–4 vabalai ant vieno patikrinto augalo.

Butonizacijos tarpsniu augalams gali pridaryti daug žalos stiebiniai paslėptastraubliai Pagrindinė profilaktinė priemonė nuo ju yra tinkama sėjomaina (be kitų bastutinių augalų). Insekticidus naudoti šiems kenkėjams naikinti reikia tik tuomet, kai jų gausumas pasiekia žalingumo ribą, t. y. kai 4-iose geltonose gaudyklėse per 3 d. surenkama 25 ir daugiau suaugėlių arba vidutiniškai randami 2 vabalai ant vieno augalo.

Informaciją pagal Geros augalų apsaugos praktikos taisykles rengė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos augalininkystės specialistė Giedrė Masliukovienė ir konsultantų komanda.