Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

IKMIS: pasėlių stebėjimas ir rekomendacijos

LŽŪKT informacija
2021-05-13

Po ilgo vėsaus laikotarpio, kai balandžio mėnesio temperatūra Lietuvoje vidutiniškai buvo net 1,3 laipsnio žemesnė už vidutinę daugiametę, pagaliau nuo gegužės 9 dienos pradėjo šilti. Visa gamta pasiruošusi šuoliui į pavėlavusį pavasarį, juo labiau, kad drėgmės netgi daugiau negu reikia. Tokie orų viražai lemia, kad dirva net ir per drėgna dirbti, veliasi, tačiau paviršiuje nuo greito džiūvimo jau formuojasi pluta, ji skilinėja ir per plyšius garina drėgmę iš gilesnių sluoksnių. Ūkininkams svarbu pagauti tokį dirvų dirbimo laiką, kai technika jau negadina dirvos, bet drėgmė dar nepabėgo. Na, o jau vasarinių kultūrų laukai dengiasi pluta. Toli gražu ne visur bus galima akėti, todėl vėl laukiame lietučio, kuris atmirkytų kietą viršutinį dirvos sluoksnį.

Žieminių kviečių būklė

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Dinaminių stebėjimų duomenimis, žieminių kviečių vyraujantis išsivystymo tarpsnis BBCH 31, apčiuopiamas pirmas stiebo bamblys. Atšilę orai spartina augalų vystymąsi. Ypatingai pailgėjo tarpubambliai, todėl reikia parinkti tinkamą, ilgo veikimo augimo reguliatorių. Kuris tiktų jūsų pasirinktai augalų auginimo technologijai, padės apsispręsti anksčiau rašyta informacija.

Apžiūrint augalus, ant kviečių lapų pastebėta daug baltų dėmelių – mechaniški pažeidimai, kuriuos padarė kruša, apdaužydama sniego kruopomis. Lapų ligos ir kenkėjai dar nespėjo įšokti į pasėlius per porą šiltų dienų.

Pažiūrėkime, o ką rodo ligų ir kenkėjų prognozavimo modulių duomenys iš 55 agrometerologinių stočių, kurios yra išsidėsčiusios visoje Lietuvoje.

Duomenys iš Šakių r. internetinės agrometeorologinės stoties atvaizduoti grafiškai pagal ligos ar kenkėjo plitimo prognozavimo riziką, išreikštą procentais.

Lapų septoriozės (Septoria tritici)plitimo prognozavimas:

1Amarų (Aphid) plitimo prognozavimas:

2

Šis modelis apibūdina bendrą amarų paplitimo riziką. Jos vertė nuo 0 (jokios rizikos) iki 100 %. Laikotarpiai, kai rizika nedidelė arba jos visai nėra, yra tada, kai amarams plisti per šalta arba per sausa. Šilti ir drėgni laikotarpiai, priešingai, skatina amarų plitimą ir nurodomi kaip rizikos periodai (100 % rizika).

Žieminių rapsų būklė

Stebėjimų duomenimis, žieminiai rapsai yra butonizacijos tarpsnio (BBCH 51–55). Laukuose jau kur ne kur net ir gelsvas žiedo liežuvėlis šviečiasi. Šiuo augimo tarpsniu ir stebint meteorologines prognozes svarbu sukontroliuoti kenkėjus – rapsinius žiedinukus ir stiebinius paslėptastraublius. Kenkėjams plisti palankūs šilti, saulėti orai, o tokie kaip tik ir prognozuojami artimiausiomis dienomis, temperatūra turėtų kilti net per 20 oC. Jei vidutiniškai ant augalo randate 3–4 vnt. rapsinių žiedinukų ar 1 vabalą 2,5 m2, tuomet reikėtų pasėlyje naudoti insekticidus.
lenteleRapsinio žiedinuko paplitimas stebimuose žieminių rapsų pasėliuose

SVARBU: Primename, kad prieš pradedant žydinčius pasėlius apdoroti augalų apsaugos produktais, ne vėliau kaip prieš 2 d. planuojamus pasėlių purškimus privaloma užregistruoti Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS). Darbus pradėti nuo 21 val. vakaro ir užbaigti iki 4 val. ryto.

Bitininkai! Nepamirškite, kad reikia užregistruoti savo bitynus ir jų buvimo vietą ŽŪIKVC Ūkinių gyvūnų registre. Kitu atveju nebūsite informuojami apie, 5 km atstumu vykdomus 2 žydinčių augalų purškimus.

Duomenys iš Kėdainių r. internetinės agrometeorologinės stoties

Rapsinio žiedinuko (Pollen beetle) plitimo prognozavimas:

3

Rapsinių žiedinukų skraidymas trunka apie keturias savaites. Šis modelis informuoja apie skraidymą tiesiog pažymint „Taip -1“ arba „Ne-0".

Sėjamųjų žirnių būklė

Pradėjome sėjamųjų žirnių pasėlių dinaminius stebėjimus. Šiais metais didžioji žirnių sėja vyko balandžio 16–20 dienomis. Stebimų pasėlių vyraujančios veislės: Respect (39 proc.), Ingrid (32 proc.), Salamanca (8 proc.). Dygstantiems žirniams yra pavojingiausi sitonai. Suaugėliai, intensyviai maitindamiesi, lapų pakraščiuose padaro U formos taisyklingas iškandas. Augalai per daug nenukenčia nuo sitonų suaugėlio pažeidimų, išskyrus tuos atvejus, kai jų yra labai gausiai žirnių dygimo metu ir yra nugraužiami augimo kūgeliai. Daug daugiau žalos padaro lervos, misdamos azotą fiksuojančiais šaknų gumbeliais, kadangi sumažėja apsirūpinimas azotu. Stipriai lervų pažeisti augalai skursta, labai lėtai auga. Visi šie simptomai rodo azoto trūkumą ir tai ypač išryškėja, kai vyrauja ir kitos žirniams augti nepalankios sąlygos. Sitonų pažeidimai žymesni lauko pakraščiuose. Panaudojus insekticidus, kai tik pasimato sitonų pažeidimai, sumažėja suaugėlių aktyvumas, tačiau insekticidų naudojimas lervoms įtakos beveik neturi. Lietuvoje nuo sitonų rekomenduojama purkšti, kai žirnių dygimo metu randama 5–10 vabalų viename kvadratiniame metre.

sitonas_VSitonas (Kupiškio r.)

Žirnių sėjos laiko pasiskirstymas pagal stebimus pasėlius

Prisijunkite prie informacinės sistemos www.ikmis.ltir nemokamai naudokitės integruotos augalų apsaugos bei konsultavimo paslaugomis.

Kad naujienas sužinotumėte pirmieji, užsisakykite IKMIS naujienlaiškį, o dar geriau, jei IKMIS visuomet būtų jūsų kišenėje, – jums tereikia į savo išmaniuosius įrenginius iš Google Play atsisiųsti IKMIS mobiliąją aplikaciją. Išbandykite.

Informaciją rengė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyresnioji augalininkystės specialistė Giedrė Masliukovienė ir konsultantų komanda pagal geros augalų apsaugos praktikos taisykles.