Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Kas pažeidė žieminių rapsų butonus?

Giedrė Masliukovienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji augalininkystės specialistė
2020-04-23

© LŽŪKT nuotr.

Pavasarį rapsus būtina tręšti skystomis ir / ar biriomis trąšomis. Kaip žinome, balandžio I ir II dekados nebuvo palankios šiems darbams atlikti. Ne tik vėjo gūsiai stabdė darbus, bet ir didelį temperatūrų svyravimai dieną ir naktį, o ką jau kalbėti apie naktinių šalnų neigiamą poveikį augalams, juos nupurškus.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Atliekant ūkininkų laukų stebėjimus, rasta apdegintų butonų (žr. 1 ir 2 pav.). Juos apdegino trąšos, t. y. granulė, įkritusi į besiformuojanti butoną. Vėliau pažeistose vietose gali atsiverti žaizdelės, per kurias lengviau pateks grybinių ligų sukėlėjai.

Web-pav1Po naktinės šalnos kiekvieną rytą matėme rapsų nulinkusiomis viršūnėmis, o antroje dienos pusėje augalai jau būdavo atsitiesę. Taip nutinka, nes į augalą sunkiai patenka vanduo.

Stiebo įplyšimų taip pat gali atsirasti ir nuo šalnų. Pavojingiausia, kai žydėjimo metu šalnos trunka ilgai. Tada iki galo nesiformuoja kai kurios ankštaros. Jei šalnos ilgai tęsiasi formuojantis sėkloms, jos susiraukšlėja. Tikėkimės, kad šį sezoną vėlyvų ilgalaikių šalnų nebus.

Web-pav2

3 pav.