Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Kenkėjai daržovių pasėliuose: veiksmingi augalų apsaugos produktai

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2020-06-03

Vyraujant vėjuotiems ir vėsiems orams, kenkėjų pasirodymas daržovių pasėliuose vėluoja.Tam įtakos turėjo ir balandžio mėnesį vyravusi sausra, nes augalai lėtai dygo bei augo.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Pagal fenologinį kalendorių, pradėjus žydėti alyvoms, pasirodo ir pirmosios generacijos svogūninė musė. Nors alyvos kai kuriose Lietuvos vietose jau baigia peržydėti, pirmosios generacijos svogūninės musės skraido tik dabar, o šiauriniuose rajonuose tik pradeda skraidyti.Svogūninė musė dažniausiai kenkia svogūnams, auginamiems iš sėjinukų, nes jie nebeicuojami. Svogūnai, auginami iš sėjinukų, yra 2–4 tikrųjų lapelių tarpsnio (BBCH 12–14). Kartu su svogūnine muse pasirodo ir pirmosios generacijos morkinė musė. Morkos yra 2–4, o anksčiau pasėtos ir 5-ojo tikrojo lapelio tarpsnio (BBCH 12–15).

Sėjant beicuotą sėklą, apsaugoma nuo pirmosios generacijos musių, todėl purkšti reikėtų tik tuo atveju, jei morkų lapai pradeda garbanotis – kenkia morkinė blakutė ar amaras. Tada tuo pačiu nupurškiama ir nuo morkinės musės. Veiksmingi augalų apsaugos produktai: Decis Mega 0,15 l/ha, Proteus OD 0,75.

Tęsiasi skersadryžio runkelinio straubliuko pasirodymas ir migracija į laukus. Valgomieji burokėliai yra BBCH 12–14 vystymosi tarpsnio. Registruotų insekticidų nuo šio kenkėjo nėra.

Pradeda skraidyti ir kopūstinė kandis, bet fiksuojami tik pavieniai suaugėliai. Šiam kenkėjui ypaš svarbu, kad skraidymo metu, pavakariais, būtų ramu, nevėjuota. Kopūstai turi 2–4 tikruosius lapelius (BBCH 12–14). Jeigu vis tik pastebite, kad pavakary šios kandys skraido virš pasėlio, ypač ankstyvųjų kopūstų, galima ir nupurkšti. Veiksmingi augalų apsaugos produktai: Fastac 50 EC – 0,2 l/ha ar Buldock 025 EC – 0,2 l/ha.

Web-pav1

Prisijunkite prie informacinio portalo www.ikmis.lt!

Nemokamame portalewww.ikmis.ltrasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Laisvūnė Duchovskienė, LAMMC SDI