Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Kietos medienos dulkės. Faktai

Valstybinė darbo inspekcija
2019-01-16

© LŽŪKT nuotr.

Apytikriai 3 milijonai ES darbuotojų patiria kietos medienos dulkių poveikį. Ilgalaikis kietos medienos dulkių poveikis gali sukelti nosies ir prienosinių sinusų vėžį. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) kietos medienos dulkes priskiria 1-os grupės kancerogenams. Tai reiškia, kad jos yra laikomos aiškia vėžio priežastimi.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Kur yra rizika

Su didele kietos medienos dulkių poveikio rizika susiduria šlifuotojai bei presuotojai medienos pramonėje, tekintojai, dailidės ir statybininkai. Sektoriai, kur yra ši rizika: baldų gamyba, statyba, miškininkystė ir medienos apdirbimas.

Daugiau apie medžiagą

Kietos medienos dulkės susidaro, kai norint nupjauti ar suformuoti kietos medienos gaminius naudojamos mašinos arba įrankiai. Dideli medienos dulkių kiekiai susidaro, pvz., lentpjūvėse. Didžiausią riziką kelia dulkių smulkiosios dalelės, nes jų galima įkvėpti giliai į nosį ir plaučius, kur jos padaro didžiausią žalą. Dulkių smulkiosios dalelės plačiai pasklinda medienos apdorojimo metu. Medienos dulkių kiekis ir jų frakcinė sudėtis priklauso nuo apdorojamos medienos ir naudojamų įrenginių.

Kokie simptomai gali pasireikšti

Kai darbuotojai įkvepia dulkių, jos nusėda nosyje, gerklėje ir kituose kvėpavimo takuose. Kietos medienos dulkės gali sukelti kvėpavimo takų ligas, akių dirginimą ir, ilgalaikio poveikio atveju, vėžį. Latentinis periodas nuo kietos medienos dulkių poveikio iki su šiomis dulkėmis susijusio nosies vėžio pasireiškimo yra mažiausiai 20 metų.

Ką jūs galite padaryti

Atlikite kietos medienos dulkių koncentracijos matavimus darbo aplinkoje, kad žinotumėte, kokių veiksmų reikia imtis. Nagrinėkite darbuotojų pranešimus apie kvėpavimo takų problemas. Geriausias sprendimas, siekiant sumažinti galimą kietos medienos dulkių poveikį, yra atlikti projektines ir inžinerines įrengimų modifikacijas, pvz., įrengti vietinę ištraukiamąją ventiliaciją tose vietose, kur yra dulkių šaltiniai. Poveikis taip pat gali būti sumažinamas sąmoningai renkantis medienos rūšis, įrangą ir darbo metodus. Asmeninės apsaugos priemonės, tokios kaip respiratoriai, yra trumpalaikis, sumažinantis poveikį, sprendimas ir turi būti taikomas kaip paskutinė išeitis.

Rekomenduojame paskaityti

Asbestas. Faktai

Benzenas. Faktai

Dyzelinio variklio išmetamosios dujos. Faktai

Dirbant su augalų apsaugos produktais: ką žinoti ir mokėti

Kancerogenai žemės ūkyje – kraupi statistika. Nauji iššūkiai ir ligos

Videoreportažas

Žemės ūkis. Saugus darbas su pavojingomis medžiagomis

References: OSHA, EU-OSHA, HSE, IARC