Balandžio 18 d., ketvirtadienis | 24

Koks jūsų pasirinkimas – dronai ar palydovai?

LŽŪKT informacija
2019-11-21

„Lenktynėse dėl ekonomiškai efektyvesnių ir praktiškesnių agronominių duomenų dronai ar palydovai jums būtų naudingesni? Norėdamas patarti, kurią technologiją rinktis, turiu pasakyti, kad tai bent iš dalies priklauso nuo ūkio dydžio“, – rašo portalo future farming korespondentas Matt Mclntosh.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Darau šią išvadą apžvelgdamas kelias su dronais ir palydovais susijusias situacijas, kuriose apie ūkio dydį ir taikymo mastą užsimenama tik prabėgomis. Nesu tikras, kodėl taip yra, nes logiškai atrodo, kad tai yra vienas kritiškiausių veiksnių, kai kalbama apie investicijas į techniką ir agronomiją.

Kada verta analizuoti lauką milimetrais?

Iš tiesų, kyla klausimas – kuriuo momentu būtų verta analizuoti lauką milimetro ar metro tikslumu? Ūkiai mano regione, Šiaurės Amerikoje, gal ir ne tokie maži, tačiau, palyginti su Amerikos viduriu ar vakarais, mūsų mažesnis už 1000 akrų vidurkis, yra menkas.

Taigi, ar verta iš žemės ūkio paslaugų įmonės pirkti man kasdien pateikiamus palydovinius žemėlapius?

Web.Pav1Dronas skraido virš porų lauko. Nuotrauka Bert Jansen

Skirtumai

Palydovinio žemėlapių sudarymo paslaugas teikiančios kompanijos akcentuoja palydovo vaizdavimo dažnį ir didelę skiriamąją gebą, kaip skirtumą realiu laiku praktiškai priimant sprendimus ūkyje. Tai būtų naudinga, jei aš valdyčiau tūkstančius akrų kažkur Saskačevano platybėse, būtų sunku pačiam stebėti pasėlius. Tuo pačiu mokėti už drono skrydžius į kiekvieną akrą greičiausiai būtų finansiškai pražūtinga. Taigi galimas sprendimas – palydovai.

Bet jei aš ūkininkauju 300-uose akrų, apžiūrėti kiekvieną vagą yra labiau įmanoma. Iš tiesų, tai greičiausiai ir yra geriau. Tokiu atveju sprendimas gali būti retkarčiais apskristi laukus dronu.

Logika tokia – jei aš dirbu tūkstančiuose akrų, man greičiausiai nereikia milimetro tikslumo. Jei dirbu šimtuose akrų, milimetro tikslumas atrodo daug realesnis.

Dronų paslaugos populiaresnės nei palydovai

Aš tiksliai nežinau, ar dronų paslaugos Ontarijuje populiaresnės nei palydovai. Kaip bebūtų – tai tik asmeninis pastebėjimas iš mažo pasaulio kampelio, todėl prašau žiūrėti į jį kritiškai. Galbūt tai susiję su technologijų bumu ir tiek.

Tarkime, kad toks pastebėjimas teisingas. Kodėl tada susiduriama su argumentais, kad viena technologija galų gale aplenks kitą ir taps visuotinai svarbia? Kaip ir viskas žemės ūkyje, panašu, kad dronų ir palydovų atliktos analizės mastas, bent jau šiam autoriui, atspindi įvairių ūkio operacijų poreikius. Gal tai ir yra tik technologijų bumas.

Web.Pav2Dronu sugeneruotas žemėlapis. Kada reikia milimetro tikslumo? Nuotrauka Ruud Ploeg

Žinokite savo tikslus

Iš esmės, ar nėra svarbiau žinoti, kokius tikslus norite pasiekti prieš investuodami į naują ar apskritai į bet kokią technologiją? Nepirkčiau masyvaus Case 9240, jei darbą tinkamai atliks ir senesnis 1660; tas pats ir su žemėlapių sudarymo technologijomis.

Žinoma, ar naudoti palydovų ir dronų pateiktus duomenis, jau yra kitas klausimas. Tvirtinčiau, kad vėlgi pirmiausia reikia nusistatyti konkrečius ūkio tikslus, tada ieškoti tinkamų technologijų. Žinokite, ko norite, kaip galite tai panaudoti, ir tik tada ieškokite.

Didesnis dėmesys, kaip padėti ūkininkams

Suprantu, kad paslaugas teikiančios kompanijos bando parduoti produktą, todėl nereikia tikėtis kokios nors papildomos naudos. Tai jokiu būdu nėra smerktina, tačiau aš susimąstau apie retoriką, naudojamą žemės ūkio duomenų rinkodaroje, ir manau, kad daugiau dėmesio turėtų būti kreipiama padedant ūkininkams vystytis ir siekti svarbių tikslų.

Parengta pagal užsienio spaudą. Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT