Gegužės 03 d., penktadienis | 24

Krakių bendruomenės Svetainė: nuo vietos gamintojų produkcijos iki užimtumo ir socialinių problemų s

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2020-06-12

Iš kairės: bendruomenės centro vadovė ir Krakių bendruomenės Svetainės idėjos autorė Daiva Dubinkienė, gardžiausiais patiekalais džiugins Eglė Skirkė, o Linos Gaučienės akiratyje – darbas su klientais ir užsakymų priėmimas

Krakių miestelis ne tik turtingas istorija, bet ir veikliais, visuomeniškais bendruomenės nariais, kurie, rengdami projektus, nestokoja kūrybinių idėjų, o svarbiausia – nebijo jų įgyvendinti. Naujausias kūrinys – šimtą metų skaičiuojančiame name įsikūrusi Krakių bendruomenės Svetainė, kuri duris atvers birželio 17 -ąją. Ne, tai tikrai ne dar viena įprasta kavinė, – jei apie tai pagalvojote. Jos sumanytojai lankytojams pasiūlys ne tik skanių vietinių maisto produktų gamintojų patiekalų, išskirtinių desertų, bet ir puikių edukacinių programų, teiks net ir socialines paslaugas. Apie plačių užmojų idėją pasakoja Daiva Dubinkienė, Krakių bendruomenės centro vadovė.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Idėja brendo šeimoje

„Mintis kilo senokai. Dažnai su vyru (red. Robertas Dubinka – Krakių kultūros centro direktorius) pakalbėdavome, kad Krakėse reikia įsteigti jaukią vietelę, kur būtų galima susitikus ne tik išgerti kokybiškos ir skanios kavos, bet aptarti reikalus, paragauti iš vietinės produkcijos gamintojų paruošto maisto, o gal dar ir ja prekiauti. Bet ilgokai užtrukom: tai patalpos netinkamos, tai kultūros centre remontas prasidėjo,“ – Krakių bendruomenės Svetainės užuomazgas prisimena Daiva Dubinkienė, kuri taip pat mokytojauja gimnazijoje ir yra kultūros centro meno vadovė.

Idėjai įgauti pavidalą padėjo Kėdainių vietos veiklos grupės specialistės. Jos 2018 m. supažindino ir padėjo pateikti projekto ES paramai gauti paraišką „Viešosios erdvės, skirtos vietos gamintojų maisto produktų pristatymui į rinką, įkūrimas“ pagal veiklos sritį „Bendradarbiavimas įgyvendinant vietos lygio populiarinimo veiklą, skirtą trumpoms tiekimo grandinėms bei vietos rinkoms plėtoti“.

Daiva pamena, kad beveik daugiau nei metus su nerimu laukusi paraiškos patvirtinimo. 2019 m. vasarį pasiekė žinia, kad skirtas finansavimas – 45116,00 Eur paramos, dar 11 278,89 Eur prisidėjo Kėdainių rajono savivaldybė, Krakių bendruomenės nariai ir rėmėjai.

Web-pav1Daugiau informacijos rasite Krakių bendruomenės Svetainės socialiniame tinkle „Facebook“

Palaikymas nuo Krakių iki Anglijos

Idėjai virtus realybe, vienas didžiausių rūpesčių – surasti veiklai tinkamą patalpą. Pasak Daivos, nueiti dideli kryžiaus keliai. Vis tik pavyko rasti ne šiaip namą (savininkas išnuomojo trečdalį namo), o statytą 1918 metais. Namas – su sava istorija. Jame taip pat buvusi kepyklėlė, maitinimo įstaiga.

Web-pav2Taip atrodė būsimosios Krakių bendruomenės Svetainės patalpos prieš pradedant darbus 2019 m. spalį

Namui sutvarkyti ir veiklai pradėti paramos skirtų lėšų tikrai nepakako, nors prisidėjo visi, kas tik galėjo. Apie 20 000 Eur buvo skirta patalpoms remontuoti, 20 000 Eur – virtuvės įrangai įsigyti (krosnys, šaldytuvai, stalai, indų plovykla ir kt.), 16 000 Eur – salės baldams, kavos aparatui, televizoriui, kompiuteriui. Tad, kaip sako Daiva, teko bendruomenei imti ir paskolą iš Kėdainių kredito unijos.

Bendruomenės centro vadovė pripažįsta, kad įgyvendinant ES remiamus ar nacionalinius projektus vienas sudėtingiausių momentų, stabdančių darbų intensyvumą, – viešieji pirkimai, kurie daugelį paslaugų itin išbrangina. Tad vadovė džiaugiasi, kad nuo seno Krakių žmonės labai bendruomeniški, o kadangi ji pati nemažai metų mokytojauja ir santykiai lig šiol su baigusiais gimnaziją mokiniais puikūs, tai daugelis sutiko paremti mokytojos idėją.

Štai auklėtinis Valdas Aukštikalnis padovanojo vieną moderniausių kondicionierių, kurį atsiuntė net iš Anglijos. Pagelbėjo ir buvę mokiniai: Edvinas Ragauskas suvirino rėmus Svetainės barui ir lentynoms, Grita Galinauskienė pasiuvo pagalvėles. Kolegos Virgilijus Vaičiūnas užsiėmė verandos medžio darbais, Vilma Cechanavičienė siuvo užuolaidas. „Jau nekalbant apie įdarbintų moterų vyrus: Ernestą Skirką, Giedrių Gaučą, kurie sutvarkė santechniką ir padėjo kuo galėjo. Prisidėjo ir mano šeima, ir giminė. Visi po kruopelę: kas lauko baldus, kas skalbimo mašiną nupirko, kas pinigais parėmė. Vien projektinių lėšų tikrai neužtenka. O dar neįsibėgėjom, net neatsidarėme“, – artimųjų ir bendruomenės pagalba džiaugiasi Daiva.

Paklausus, kaip buvo renkamas kuriamos viešosios erdvės pavadinimas, Daiva sako, kad variantų buvo nemažai. Buvo apklausti bendruomenės nariai ir drauge nuspręsta, kad tinkamiausias – Krakių bendruomenės Svetainė, kur lankytojai bus svetingai priimti, kaip namie, svetainėje, – erdviausiame namo kambaryje.

Po 7 mėnesių intensyvių darbų – saldūs vaisiai: sutvarkytos patapos, įsigyta moderni virtuvės įranga, vidaus baldai, vaizdo ir garso aparatūra.

Web-pav3Nedidelėje (34 kv. m), bet jaukioje Krakių bendruomenės Svetainėje vietos suras kiekvienas bendruomenės narys ir svečias. Sumanyta, kad lentynose puikuosis vietinių ūkininkų ir smulkiųjų gamintojų produkcija ir verslo dovanos.

Web-pav4Prie svetainės interjero darbavosi ne tik dizaineriai, bet ir bendruomenės moterys. Jų nertomis staltiesėmis bus papuošti visi šviestuvai. Pagalbininkų suvirintose lentynose – bendruomenės draugų suvenyrai

Web-pav5Įsigyta nauja virtuvės įranga su konvekcine krosnimi ir išmaniuoju daugiafunkciniu puodu. Juo bus gaminami troškiniai, pasta, ledai, tešla pyragui. Savus receptus padės paįvairinti puode integruota receptų knyga

Kultūrinės programos

Bendruomenės centro vadovė įsitikinusi, kad nuolat reikia jausti pulsą, galvoti, nes tik sėdint ir laukiant, kol krakiškis ateis kavos atsigerti, gero nebus. Svetainėje planuojama organizuoti ir nedidelius koncertus, kulinarinius ar knygos pristatymus, vyks ir repeticijos. Tai puiki viešoji erdvė, į kurią gali persikelti daugelis kultūros renginių, juolab, kad Krakių kultūros centras remontuojamas.

Daiva pasakoja, kad siekdami, jog Svetainės lankytojams būtų įdomu, parašė dar vieną projektą „Krakių krašto kultūrinio ir kulinarinio paveldo išsaugojimas“. Pagal jį bus sukurtos įdomios edukacinės programos. Viena jų – Krakių krašto kulinarinis paveldas. Kadangi Krakės – senas žydų miestelis, kita numatyta programa skirta žydų kultūriniam ir kulinariniam paveldui. Anot Daivos, bus sukurtos programos, kur klientas bus pasitiktas, išlydėtas to laikmečio dvasia: ir paragaus, ir sužinos, ir dalyvaus kultūrinėje programoje, atliks užduotis. Tam numatyta įsigyti reikalingos įrangos, indų bei rūbų.

Produkcija ir verslo dovanos – iš rajono ūkininkų ir kaimo verslininkų

Svetainės lankytojai galės dalyvauti ne tik išskirtinio kūrybiškumo programose, bet ir paragauti vietinių ūkininkų ir smulkiųjų gamintojų tiekiamos produkcijos gaminių. Tai vienas iš pagrindinių projekto tikslų – įkuriant viešąją erdvę skatinti vietos maisto produktų gamintojų ir vietos bendruomenių bendradarbiavimą gaminant, reklamuojant ir parduodant pagamintą produkciją. Skatinti maisto produktų gamintojų bendradarbiavimą žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo srityje, derinant transportavimo, platinimo, rinkodaros, reklamos ir kokybės valdymo veiklą ir turint tikslą, kad tiekiami produktai greitai pasiektų vartotoją, plėtojant maisto tiekimo grandinės organizavimą.

Bendruomenės centro vadovė sako, kad organizuojant maistą vartotojams pagal taip vadinamąją trumpąją ir sveikąją maisto grandinę, puiki galimybė vartotojui sužinoti iš ko perkama, kas ir kaip pagaminta. Nauda ir gamintojui, galinčiam sukurti didesnę pridėtinę vertę, ir vartotojui, gaunančiam maistą iš arčiau ir sveikesnį. Tai ir edukacija, ir nauda gamtai. Vis tik ir šioje vietoje daug dar tobulintų dalykų. „Viskas remiasi į veterinarinius reikalavimus. Yra kas apylinkėse ir sviestą ekologiškai gamina ir daržoves augina, bet žmonės nedrįsta kreiptis į Veterinarijos tarnybą dėl leidimo veiklai vykdyti išdavimo. O mes be leidimo – niekaip. Mūsų žmonės yra darbštūs, tik turi daug vidinių baimių, o tai yra didžiausia kliūtis“, – įsitikinusi Daiva.

Šiuo metu sudaromos sutartys su trylika Kėdainių krašto ūkininkų ir smulkiųjų gamintojų. Erikas Augustinavičius, vienas didžiausių apylinkės bitininkų, tieks medų ir jo gaminius, pieno produktai atkeliaus iš Piliamonto kaime įsikūrusios mažosios bendrijos „Lilės sūriai“, iš Vainotiškių bendruomenės – vaisių sultys, žuvis – iš UAB „ŠamŪkis“ Akademijoje, iš Juodkaimių – vaistažolės. Iš vietinių ūkininkų bus perkami kiaušiniai, daržovės, prieskoniai. Ir tai tik sąrašo pradžia.

„Vietos produkcija – ne tik maistas. Pavyzdžiui, Ažytėnų bendruomenės centras turi siuvyklėlę, kur siuva nuostabias prijuostes, maišelius prieskoniams. Tai juk taip pat vietinis gamintojas. Krakiškis Algimantas Vaiciekauskas pina nuostabius krepšelius, pintinėles. Į jas galima dėti produkciją, paruošti klientams verslo dovanas. Labai graži šitokia dermė. Jei kūrybiškai pasižiūri plačiau, galima sukurti daug nuostabių dalykų“, – įsitikinusi bendruomenės vadovė.

Web-svetaines-logotipasPasak jos, iš pradžių Svetainėje bus gaminamas tradicinis šio krašto maistas, toks kaip cepelinai su varške, šaltibarščiai su rūgštynėmis, o rengiamose degustacijose klientai bus kviečiami išbandyti naujų ir išskirtinių patiekalų bei desertų. Geriausiai įvertinti patiekalai pateks į Svetainės meniu. „Kitų receptų nekopijuosime, o kursime savo “– patikina Eglė Skirkė, atsakinga už maisto gamybą.

Juokdamasi Lina Gaučienė paantrina kolegei ir sako, kad receptų dabar tikrai neišduos, bet bendruomenės skonį žino. Ano jos, vyrai mėgsta troškinius, tradicinius patiekalus, populiarėja ir vegetariški patiekalai. „Maitinimo srityje patirties turime. Aš daugiau svajones generuoju, o Eglė jas pildo (red. juokiasi). Pasiūlysime naujovių. Stebėsime, kaip jas priims žmonės. Receptūrų turime daug, bet vienos dienos meniu tilps ant lentos. Maistą bus galima išsinešti. Mūsų tikslas – ne kiekybė, o kokybė“, – tikina Lina Gaučienė.

Planuojama organizuoti akcijas, dalyvauti renginiuose, atgaivinti tradiciją virti moliūgų sriubą per kasmetę miestelio „Moliūgų šventę“.

Moterys sako, kad kainos visiems bus tikrai „įkandamos“. Numatyta nuolaidų ir malonių dovanėlių savanoriams, padėjusiems įkurti Svetainę. Pavyzdžiui, kiekvienam paruoštas vardinis puodelis, kuris puikuosis išskirtinėje lentynos vietoje. Niekas kitas iš jo negalės gerti.

Geri darbai nesibaigia

Iniciatyvioji bendruomenės vadovė sako, kad vystant dabar įgyvendinamą projektą, suplanuotas dar vienas, kuriuo siekiama paliesti itin jautrią socialinę sritį – tiekti maistą vienišiems, pagyvenusiems žmonėms.

Poreikis yra. Iš projekto lėšų įsigyti profesionalūs terminiai krepšiai maistui nešioti. Su pagyvenusių žmonių artimaisiais arba su jais pačiais bus sudarytos sutartys. Kas antrą dieną senoliams bus nunešama (arba jie patys ateis į Svetainę) šilto maisto. Krakių bendruomenei ši veikla ne naujiena – jau antrus metus bendradarbiaujama su Krišnos Sąmonės religine bendruomene (Pajieslio k., Kėdainių r.). Jos nariai kiekvieną penktadienį atveža karšto maisto (sriubos, antrą patiekalą, naminę duoną, desertą), kurį Krakių kultūros centro savanoriai išnešioja. Dabar, po projekto, maistas bus dalijamas Krakių bendruomenės Svetainėje.

„Pakrauna“ šeima ir bendruomenė

„Jeigu dirbi paprastai ir iš širdies, tai ir gauni tą atsaką. Ypač kuomet palaiko, šeima, bendruomenė ir visi aplinkiniai“, – kalbėjo Daiva Dubinkienė.

Bendruomenės centro vadovė prisipažįsta, kad bendradarbiavimo pobūdžio projektai labai sudėtingi ir nelabai populiarūs tarp bendruomenių, tad daug nežinomųjų, o patirties nėra daug kalbant visos šalies mastu. Tad jie jaučiasi kaip ledlaužiai, mokydamiesi iš savų klaidų eina pirmyn. Tokio pobūdžio projektai sudėtingi dar ir dėl to, kad reikia įdarbinti žmones. Daugelis bijo rizikuoti, juk reikia garantijų, kad bent minimumą žmogus užsidirbs.

Pagal projektą „Viešosios erdvės, skirtos vietos gamintojų maisto produktų pristatymui į rinką, įkūrimas“ reikėjo įdarbinti žmogų. Vienas nenudirbs visų darbų, reikia dar vieno, o gal ir trečio žmogaus. Be to, yra reikalavimų ir įdarbinamajam, pavyzdžiui, kad būtų jaunas, iki 30 metų, su patirtimi, o gyvenamoji vieta deklaruota Krakėse. Ačiū dievui, radau tokį žmogų“, – projekto įgyvendinimo sunkumais dalijosi bendruomenės pirmininkė Daiva Dubinkienė.

Paklausta, kas suteikia jėgų ir energijos, Daiva sako, kad labiausiai ją „pakrauna“ plačių pažiūrų ir tolerantiška šeima, bendruomenė ir nauja veikla. „Suprantama, kartais pats greičiau padarai, nes turi įdirbio, bet svarbiausia – pasitikėjimas tarp bendruomenės narių. Mokomės gražiai tarpusavyje bendrauti ir nuveikti darbus nesipykdami. Žinoma, kiekvienas nuveiktas darbas suteikia pasitikėjimo ir savimi. Šis projektas buvo labai sunkus, bet kai matai rezultatą, gera ir džiugu“, – tikina Krakių bendruomenės centro vadovė Daiva Dubinkienė.

Krakių bendruomenės Svetainė pradės darbą nuo birželio 17 dienos. Laukiame kiekvieno J. Basanavičiaus g. 1-1, Krakėse.

Web-logo