Balandžio 26 d., penktadienis | 24

2018 metų Lietuvos medis – Raudonės pilies liepa

Daiva Červokienė
miskininkas.eu
2018-10-23

Lietuvoje trečiąkart vykusiuose Metų medžio rinkimuose išskirtiniausiu šalies medžiu pripažinta Raudonės pilies liepa, surinkusi 514 balsų. Antroji liko Meškėnų liepa – 433 balsai, trečioji – Šereiklaukio dvaro liepa – 104 balsai.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Web-tekstoVadinama septynkamiene Raudonės pilies liepa, dar vadinama „septynkamienė“, auga Raudonės pilies valdos pietrytiniame pakraštyje tarp pilies pastato ir II Pasaulinio karo karių kapinių. Medis įspūdingai atrodo šalia kitų mažalapių liepų alėjos. Tarp dviejų kamienų maždaug 3 m aukštyje yra įaugęs metalinis strypas. Kaip byloja pasakojimai, ant to strypo buvo rišami ir plakami prasikaltę baudžiauninkai. Legenda byloja, esą dėl to, kad mirtinai buvo užplakti septyni baudžiauninkai, tai ir liepa suskilusi į 7 kamienus. Liepos kamienas iš tiesų nuo maždaug 2 m aukščio šakojasi ir šakos auga aukštyn, kaip į dvi dalis susiskaidęs kamienas. Šakos aukščiau vėl šakojasi po dvi, taip ir susidaro, vadinami 7 kamienai.

VšĮ „Lietuvos arboristikos centro“ tinklapyje rašoma, kad šios liepos kamieno apimtis 1,3 m aukštyje – 182 cm, aukštis – apie 28 m ., amžius – nežinomas.

2018 metų Lietuvos medžio konkursui šią liepą pristačiusio Panemunių regioninio parko direkcijos direktorius Mindaugas Janušonis sakė, kad spėjamas liepos amžius – apie 400 m, jį siedamas su dvaro rūmų – pilies pastatymu 16 amžiuje. Pasak M. Janušonio, ši „septynkamienė“ liepa labai gražiai atrodo Raudonės pilies fone ir yra neatsiejama šios pilies ir Raudonės parko dalis.

Dalyvaus Europos metų medžio konkurse M. Janušonis pastebėjo, kad Raudonės parką ruošiamasi tvarkyti – genėti medžius, iškirsti tarp jų menkaverčius krūmus, atnaujinti takus. Pro Raudonės pilies septynkamienę liepą turėtų vesti takelis, greta jos stovėti suoliukas, kad prisėdus būtų galima pasigėrėtu aplinka ir padūmoti.

„Džiaugiamės, kad Raudonės pilies liepa tapo metų medžiu ir dalyvaus Europos metų medžio konkurse. Šis akcentuoja ne tiek medžio parametrų, o jo svarbą bendruomenei, žmonėms, jo istoriją, legendą. O mūsų liepa tokią turi. Tai, kad bendruomenė aktyviai balsavo Metų medžio rinkimuose, rodo, kad jai svarbi pilis ir šis medis prie jos. Gal aptverti jo nereikia, tai ne madoje, o įkomponuoti kaip reikšmingą akcentą į atnaujinamą į parką – būtina“, – sakė M. Janušonis.

Pasak jo, šie Metų medžio rinkimai bendruomenei buvo tarsi užkratas – jis ir seniūnas kone kasdien atidarydavo konkurso tinklalapį pažiūrėti, kaip tautiečiai balsuoja, kaip sekasi jų krašto išskirtinei liepai.

Web-pav1