Balandžio 18 d., ketvirtadienis | 24

Eglučių milijonierius

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2020-11-24

Auga jaunų eglučių plantacija

Joniškio rajono Žagarės seniūnijos ūkininkas ir verslininkas Daivanas Pranciulis, rodydamas didžiules eglučių plantacijas, nuotaikingai kalbėjo, kad jis yra išskirtinis milijonierius – augina beveik 1,5 milijono kalėdinių žaliaskarių. Šiemet užsakovams į užsienio šalis parduos 80 tūkst. eglučių, o apie 5 tūkst. skarotų gražuolių – Lietuvoje.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Kalėdos ateina kasmet

Išskirtinis pokalbis su veikliuoju verslininku D. Pranciuliu, kuris juokaudamas save vadina eglučių milijonieriumi, keletą valandų tęsėsi gaiviu miško aromatu kvepiančioje vietoje – kertamų ir prekybai ruošiamų eglučių neaprėpiamose plantacijose.

WEb-pav1Daivanas rodo, kokio dydžio eglutės sodinamos

Verslininkas derlingose Joniškio krašto žemėse augina ne grūdines kultūras, o kalėdines eglutes. Tokiu sprendimu Daivanas patenkintas – jo verslas startavo dideliu greičiu, sukūrė daug darbo vietų, kasmet iš užsienio sulaukia užsakymų jau lapkričio mėnesį atvežti gražuolių žaliaskarių. Sukasi sparčiai, kasmet parduoda nuo 80 iki 100 tūkst. eglučių.

„Mes nejaučiame jokių krizių, Kalėdos juk kasmet ateina, daug kam reikia natūralių puošnių eglučių. Kiek užauginame, tiek ir parduodame. Kad žmonės džiaugtųsi, eglutes auginame, medienai medžius augina miškininkai“, – greitais žingsniais vaikščiodamas po plantaciją kalbėjo D. Pranciulis.

Seniai nutilo visi skeptikai, kurie eglučių augintoją vadino keistuoliu. Daivano auginamų eglučių plotai kasmet didėjo – dabar žaliaskarėms skirta 200 ha. Tik 10 ha eglučių augina Rokiškio rajone, kitos plantacijos – aplinkui Žagarę. Verslininkas sakė, kad viskas sukasi ratu: užaugo eglutės – kerta, paskui paruošia naują dirvą, kad galėtų sodinti. Ateinantį pavasarį planuoja pasodinti apie 150 tūkst. eglučių. Žaliaskares augina iki 8 metų. Pavienes eglutes atrenka nukirsti jau 5–6 augimo metais.

Pradžiamokslis Danijoje

Daivanas baigė Joniškio žemės ūkio mokyklą, įgijo ūkininko gyvulių laikytojo specialybę. Ūkio jis neįkūrė, su žmona Lineta ir mažamete dukryte išvažiavo padirbėti į Daniją. Gal penketą sezonų ten plušėjo – sodino eglutes, jas prižiūrėjo, o vėlyvą rudenį kirto. Pamena, teko labai sunkiai dirbti. Susitaupė šiek tiek pinigų, todėl nutarė gyventi gimtajame krašte ir kurti savo verslą.

Eglučių milijonierius nelengvai kūrė savo ūkį, jam pravertė vikingų krašte įgyta patirtis ir tvirtas nusiteikimas plėtoti ekonomiškai stiprų ūkį. Iš Miškų urėdijos 2006 m. nusipirko sodinukų ir pasodino 5 ha eglaičių. Mažutės, apie 30 cm, augo labai lėtai, reikėjo laukti 6–8 metus, kol užaugo iki reikalingo aukščio.

Verslininkas sakė, kad eglutėms reikia nemažai priežiūros: pasodinti į gerai paruoštą dirvą, tręšti, purkšti nuo kenkėjų, tarpueiliuose nupjauti žolę, kasmet apkarpyti šakeles.

„Čia ne javai, – šypsodamasis kalbėjo Daivanas, – derliaus nesulauksi taip greitai, reikia kantrybės ir investicijų, kol užaugini skarotų, gražių formų eglučių.“

Rodydamas taisyklingų formų tankias žaliaskares, verslininkas aiškino, jog kiekvienais metais žirklėmis apkarpomos eglučių šakelės, formuojamas šakų vainikas, be to, nukerpamos apatinės šakelės, kad būtų patogiau užaugusias nupjauti. Ūkyje turi įvairios technikos darbams dirbti, tik šakų vainikui formuoti reikia žirklių ir žmogaus rankų, to darbo negali padaryti jokia mašina. Tas darbas – tarsi šokis aplink eglutę, kol suformuojama įspūdinga skarota ir tanki gražuolė.

Sukūrė darbo vietų

Aplink Žagarę esančiose eglučių plantacijose dirba 10 nuolatinių darbininkų, o lapkričio mėnesį, kai kertamos ir prekybai ruošiamos žaliaskarės, įdarbina dar būrį sezoninių darbininkų. Daivanas pasakojo, kad jis įkūrė įmonę „Baltic x-mas trees“, į užsienį dirbti išveža arti šimto žmonių. Žmona Lineta yra įmonės vadybininkė. Dabar Danijoje kalėdines eglutes kerta 87 vyrai iš Lietuvos. Jo komandai teko padirbėti Vokietijoje, Švedijoje, Anglijoje. Ten dirba įvairius darbus – pavasarį sodina eglutes, vasarą jas prižiūri, o rudenį kerta. Į užsienį Daivanas išgabena darbams reikalingos technikos.

WEb-pav2Į tinklą supakuotos eglutės presuojamos specialiu įrenginiu

Eglučių plantacijoje netoli Žagarės nuo lapkričio pradžios kvepia Kalėdomis. Šiemet eglutes kirsti pradėjo labai anksti – užsieniečiai jau lapkričio viduryje prie savo namų papuošia eglutę, kurią prieš Kalėdas įneša į kambarį.

Nukirstos eglutės pakuojamos į specialų tinklą, paskui po 120 eglučių supresuojama į tam skirtus padėklus. Į vieną krovininę mašiną sukrauna 10 padėklų ir išveža užsakovams į užsienį.

Lietuviai išrankūs

Plantacijoje eglutės pažymėtos įvairių spalvų etiketėmis. Į Švediją ir Angliją išveš raudonomis etiketėmis pažymėtas eglutes. Anglai pageidauja skarotų ir aukštesnių. Skandinavijos šalims atrenka kuo siauresnes žaliaskares, jos pažymėtos geltonomis ir rožinėmis etiketėmis. Balta spalva pažymėtos eglutės liks Lietuvoje. Šiais metais Daivano žaliaskarės džiugins Anglijos, Lenkijos, Estijos, Švedijos, Norvegijos gyventojus. Lietuviai eglučių ieškoti pradeda gruodžio antroje pusėje. D. Pranciulis sakė, kad mūsų tautiečiai yra gana išrankūs pirkėjai.

Eglutės kaina visose šalyse vienoda – nuo 3 iki 12 Eur, priklauso nuo aukščio ir formos. Vieni ieško mažesnių eglučių, kiti nori dvimetrinių. Aukščiausios – iki 2,5 metro. Kas pageidauja, gali įsigyti ir vazonuose užaugintų eglučių.

Pats Daivanas skarotą puošnią žaliaskarę iš miško į namus parneša tik Kūčių rytą. Jam sunkiausia užduotis – iš milijono išrinkti pačią pačią nuostabiausią.

Web-UP200px

Ūkininko patarėjo korespondentė Aldona SIREIKIENĖ, nuotraukos autorės