Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Europos 2018 metų medis – Švilpiko kamštinis ąžuolas iš Portugalijos

Daiva Červokienė
miskininkas.eu
2018-04-03

Nuotrauka UNAC

Kovo 21 d. Europos Parlamente Briuselyje paskelbtas Europos metų medžio konkurso laureatas. Juo tapo Švilpiko ąžuolas iš Portugalijos, surinkęs 26 606 balsus, antri liko senoviniai Cabeza Buey miestelio skripstai (Ispanija), sulaukę 22 323 palaikymo balsų, trečias – Belgorodo miškų vyresnysis ąžuolas iš Rusijos, gavęs 21 884 balsus. Lietuviškoji Raganų eglė užėmė 10-ąją vietą, surinkusi 10 967 balsus.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Nugalėtojo vardas – Švilpikas

Šio kamštinio ąžuolo, augančio Aguas de Moura vietovėje Portugalijoje, žinomas ir tikslus amžius, jis pasodintas 1783 m.

Medžio istorijoje pasakojama, kad šis 234 metų ąžuolas Švilpiko vardu pavadintas dėl daugybės jo šakose švilpaujančių paukščių. Medis per savo gyvenimą buvo nužievintas daugiau nei 20 kartų. Negana to, jo žievė ir toliau naudojama kamščiams ruošti.

1988 m. Švilpiko ąžuolas pripažintas „Valstybinės svarbos medžiu“ ir užregistruotas pasaulio Gineso rekordų knygoje kaip „didžiausias pasaulyje kamštinis ąžuolas“.

Nuno Calado, UNAC Viduržemio jūros miškų sąjungos generalinis sekretorius, atsiimdamas pereinamąjį Metų medžio apdovanojimą, unikalią medinę statulėlę, džiaugėsi, kad Europos metų medžiu tapo Portugalijos galiūnas.

„Portugalija šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą, mums šie metai buvo sunkūs įvairiais aspektais. Šis kamštinis ąžuolas yra labai svarbus vietos ekosistemai bei kovai su klimato kaita, be to, ir jo indėlis į Portugalijos ekonomiką yra svarus“, – sakė N. Calado, pasidžiaugdamas, kad dabar medis tampa dar didesne šalies vertybe, įžymybe, sulauks daugiau visuomenės dėmesio ir globos.

Apdovanojimų ceremonijos detalės

Europos medžio apdovanojimų ceremonija tradiciškai vyksta kovo 21-ąją, Tarptautinę miškų dieną. Renginyje susirenka visų Europos šalių miškininkai, arboristai – žmonės, puoselėjantys medžius.

2018-ųjų Europos medžio apdovanojimų ceremoniją vedęs EP narys Pavelas Pocas, Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto pirmininko pavaduotojas ir ilgametis Metų medžio rinkimo iniciatorius pabrėžė, kad šiuo renginiu siekiama pabrėžti žmogaus ir medžio bendrystę, medžių svarbą Europos gamtos ir kultūros paveldui bei skatinti didesnę pagarbą išskirtiniams medžiams, gerinti jų priežiūrą.

Europos metų medžio 2018 rezultatai

1. Švilpiko ąžuolas, Portugalija
2. Senoviniai Cabeza Buey miestelio skripstai, Ispanija
3. Belgorodo miškų vyresnysis ąžuolas, Rusija
4. Zengovarkony kaimelio valgomasis kaštainis, Vengrija
5. Gilvelio ąžuolas, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalystė
6. Bošaca miestelio obelis, Slovakija
7. Trsteno simbolis – galingasis platanas, Kroatija
8. Yuch Bunar vietovės mamutmedžiai, Bulgarija
9. Kvasico riešutmedis, Čekija
10. Raganų eglė, Lietuva
11. Tuopa, vardu Helena, Lenkija
12. Senosios šalies liepa, Belgija
13. Cajvanos miesto ąžuolas, Rumunija