Balandžio 19 d., penktadienis | 24

FAO: ES miškų būklė gerėja, o pasaulinės tendencijos nedžiugina

Lietuvos miško savininkų asociacija
2018-07-19

Jungtinių Tautų Žemės ūkio ir maisto organizacija FAO paskelbė ataskaitą apie pasaulio miškų būklę 2018 m. (The State of the World’s Forests 2018). Joje pažymima, kad Europos Sąjungoje miškų būklė gerėja ir plotai didėja, kaip kontrastas pasaulinei miškų plotų mažėjimo tendencijai.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

FAO ataskaitoje prognozuojama, kad pasaulio gyventojų skaičius padidės nuo maždaug 7,6 milijardo šiuo metu iki ~10 milijardų žmonių 2050 m. Atitinkamai vertinama, kad pasaulinė maisto paklausa šiuo laikotarpiu augs 50 procentų. Tai kelia didžiulį iššūkį, kaip tvariai naudoti gamtinius išteklius, ypač besivystančiose šalyse, kuriose sutelkta didžioji dauguma iš 800 mln. pasaulio neturtingų ir alkį kenčiančių žmonių.

Miškų naikinimas, kurį daugiausia sukelia miško žemės pavertimas žemės ūkio ir gyvulininkystės vietovėmis, kelia grėsmę ne tik miškininkų, miško bendruomenių ir vietinių gyventojų pragyvenimui, bet ir mūsų planetos gyvenimo įvairovei. Dėl žemės naudojimo pasikeitimų prarandamos vertingos buveinės, vyksta dirvožemio degradacija, dirvožemio erozija, švaraus vandens sumažėjimas ir anglies išmetimas į atmosferą.

Kaip padidinti žemės ūkio produkciją ir pagerinti apsirūpinimo maistu saugumą nemažinant miškų ploto, yra vienas didžiausių mūsų laikų iššūkių.