Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Keliaujant ir žaidžiant kviečiama aplankyti įspūdingiausius Lietuvos medžius

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos
2019-05-15

Nuotrauka: Darius Petrulis

Lietuvoje daugiau kaip 400 medžių yra įtraukti į Valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos (VSTT) drauge su partneriais kviečia vasarą praleisti turiningai – keliaujant ir žaidžiant susipažinti su 25 įspūdingiausiais Lietuvos medžiais. Vieni jų yra lankomi, tačiau kitų medžių reikės paieškoti pasitelkiant navigaciją.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Pasak organizatorių, bene labiausiai žmonėms yra žinomas seniausias Lietuvos medis – Stelmužės ąžuolas, kuris skaičiuoja daugiau kaip tūkstantį metų, ar daugiakamienės Raganų eglės Rambyno regioniniame parke, tačiau turbūt nedaug kas matė įspūdingą Dabulevičių maumedį ar Lampėdžių liepą Gražuolę. Tikrai bus įdomu pamatyti suaugusius į vieną kamieną medžius – Ąžuolo ir pušies draugystę, Pušis-Seses ar plačiai išsišakojusią Vartelių liepą, kurios kamieno apimtis beveik šeši metrai.

25 įspūdingiausi saugomi medžiai

1. Adamavo ąžuolas
2. Ąžuolai Dvyniai
3. Ąžuolo ir pušies draugystė
4. Dabulevičių maumedis
5. Didžioji tuja
6. Dubravos Dvyniai
7. Dusetų vinkšna
8. Glitiškių ąžuolas
9. Kalnelio daugiakamienė pušis
10. Karvelių ąžuolas
11. Lampėdžių liepa Gražuolė
12. Liepa Motinėlė
13. Liškiavos liepa
14. Lūžgalių ąžuolas
15. Meškėnų liepa
16. Mingėlos ąžuolas
17. Papilės penkiolikakamienė liepa
18. Pušys Sesės
19. Raganos uosis
20. Raganų eglė
21. Rumšiškių miško pušis
22. Salantų kaštonas
23. Stelmužės ąžuolas
24. Varniškių II ąžuolas
25. Vartelių liepa

Kelionių žaidimas vyks iki rugsėjo 10 dienos

Dalyvaudami žaidime keliautojai turės surasti į sąrašą įrašytą medį ir savo mobiliajame telefone pasižymėti (GPS siųstuvo pagalba). 25 įspūdingiausių medžių koordinatės su pasižymėjimo galimybe bus pasiekiamos adresu www.pamatykLietuvoje.lt/medziai . Aplankę visus 25 įspūdingiausius medžius ir pasižymėję telefone, keliautojai gaus prizo kodą, kurį galės iškeisti į prizą – knygą „Medžiai“ arba knygą „Lietuvos saugomos teritorijos“. Kiekvienas, atvykęs atsiimti knygos į Saugomų teritorijų nacionalinį lankytojų centrą (Antakalnio g. 25, Vilnius), dar gaus ir papildomą prizą – nemokamą ekskursiją po Nacionalinį lankytojų centrą bei galės susipažinti su mūsų krašto nacionaliniais ir regioniniais parkais.

Kelionių žaidimo organizatoriai – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos ir portalas pamatyklietuvoje.lt , partneriai – žurnalas „Kelionės ir pramogos“.