Balandžio 16 d., antradienis | 24

Kirtimų norma naujai diferencijuota pagal medžių rūšis

2018-10-16

©LŽŪKT

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas patvirtino valstybinių miškų pagrindinių kirtimų 2019 m. normą – ji apims 11 391 ha plotą, kuriame bus leidžiama iškirsti 3,4 mln. kubinių metrų likvidinės medienos. Ši apimtis yra 459 ha mažesnė, nei siūlė Vyriausybė, ir šiek tiek – 223 ha, arba 2 proc. – didesnė už galiojusią 2014–2018 metais.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

„Patvirtinta kirtimų norma yra naujai diferencijuota pagal medžių rūšis – pirmiausia dėl to, kad šalies medienos perdirbimo pramonei spygliuočių rąstų medienos ir dabar yra pagaminama pakankamai, o lapuočių medžių rūšių medienos – ypač malkinės – poreikis didėja“, – sako ministras Kęstutis Navickas.

Kitų metų kirtimų norma paskirstyta siekiant subalansuoto – ekonominiu ir socialiniu požiūriu – miško naudojimo ir išdėstymo pagal medžių rūšis. Palyginti su ligšioline kirtimų norma pagal medžių rūšis, kitąmet 80 ha sumažės spygliuočių, bet 205 ha padaugės minkštųjų lapuočių medžių kirtimų. Tai susiję su šių rūšių medžių perbrendusių medynų sankaupomis ūkiniuose miškuose ir didėjančiais malkinės medienos poreikiais. Pušynus siūloma naudoti kaip ir per pastaruosius penkerius metus, nors jų kirsti būtų galima daugiau, tačiau šių medynų naudojimą be didesnių nuostolių įmanoma atidėti vėlesniam laikui.

Patvirtinus metinę kirtimų apimtį, ir toliau bus laikomasi tausaus miško naudojimo politikos, pagal kurią kasmet medienos iškertama gerokai mažiau, nei priauga. Kartu bus įgyvendinta ir pagrindinė Miškų įstatymo numatyta sąlyga – neviršyti metinio medienos prieaugio. Iki šiol kasmet kaupiamas medienos tūrio prieaugis valstybiniuose miškuose siekia 24 proc., arba 1,8 mln. kubinių metrų, ir tai lemia, kad miško išteklių kiekis nuolat didėja.

Šis sprendimas, pasak ministro, leis racionaliau naudoti valstybinių miškų išteklius ir pasiūlyti daugiau žaliavinės medienos didmeninės prekybos aukcionuose. Padidinus pasiūlą, bus sudarytos prielaidos, kad mažėtų į rinką tiekiamos medienos, kartu ir malkinės medienos bei centralizuotam šildymui naudojamo biokuro kaina, kuri biržoje priklauso nuo paklausos ir pasiūlos santykio. Užtikrinus stabilias biokuro kainas, naudą pajustų didelė gyventojų dalis.Skatinti konkurenciją ruošiant biokuro žaliavą padės ir Energetikos ministerijos inicijuojami ES struktūrinės paramos taisyklių pakeitimai, kurie leistų teikti paramą įsigyjant priemones medienos atliekų žaliavai ruošti. Planuojama, kad parama būtų skiriama tiek biokuro žaliavos ruošimo įrangai, tiek jo išvežimui iš miško.