Balandžio 23 d., antradienis | 24

Leidimai kirsti mišką keliasi į elektroninę erdvę

Valstybinių miškų urėdija
2021-06-15

© LŽŪKT nuotr.

Nuo birželio 1 d., įsigaliojus Leidimų kirsti mišką išdavimo tvarkos aprašo naujai redakcijai, leidimai bus išduodami ir pranešimai apie ketinimą kirsti mišką bus derinami tik elektroniniu būdu per Aplinkosaugos leidimų išdavimo sistemą (ALIS). Be to, nereikės leidimų kirsti mišką, kai reikia šalinti medžius, galinčius sutrikdyti elektros tiekimą ar kitų inžinerinių tinklų veiklą.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Per ALIS galima pateikti dokumentus, reikalingus leidimui kirsti mišką gauti, galima ir dabar, tačiau vis dar išduodamas popierinis leidimas, spausdinamas ant specialaus saugaus blanko.

Nuo šiol mišką planuojantiems kirsti privačių miškų savininkams ar jų įgaliotiems asmenims nebereikės vykti į Valstybinę miškų tarnybą, ranka rašyti prašymų, arba kopijuoti ir siuntinėti leidimui gauti reikalingų dokumentų. Elektroniniai leidimai išduodami kaip ir anksčiau, per penkias darbo dienas. Popierizmo sumažės ir leidimus išduodančiai institucijai – Valstybinei miškų tarnybai. Jai nebereikės organizuoti leidimų saugiųjų blankų gamybos, spausdinti, registruoti, saugoti leidimų kirsti mišką. Bus taupomi ištekliai, o tuo pačiu tausojama ir gamta.

Atkreipiame gyventojų dėmesį, kad dokumentus, būtinus leidimui kirsti mišką gauti bus galima pateikti ir kitais būdais, tačiau šiais atvejais maksimalus leidimo išdavimo terminas sieks iki 20 darbo dienų.

Beveik dešimtmetį veikianti ALIS tampa vis patrauklesnė privačių miškų savininkams. Dabar sistema modernizuojama, darbus numatoma baigti iki metų pabaigos. Atnaujinus ją, bus lengviau rasti reikalingą informaciją apie išduotus leidimus kirsti mišką, ji bus geriau pritaikyta naudotis išmaniuosiuose įrenginiuose.

Kiti esminiai Tvarkos aprašo pakeitimai susiję su medžių, galinčių sutrikdyti inžinerinės infrastruktūros veiklą ir pavojingų medžių elektros oro linijų apsaugos zonoje kirtimu. Elektros perdavimo sistemos ir skirstomųjų tinklų operatoriams, inžinerinius tinklus, komunikacijas ir kelius prižiūrinčios įmonėms nebus privalomi leidimai kirsti mišką, kai reikia šalinti elektros oro linijų apsaugos zonoje pavojų keliančius medžius. Taip pat medžius, kurie virsdami gali sutrikdyti inžinerinių tinklų, susisiekimo komunikacijų ar aplinkos kokybei svarbių objektų veiklą. Jie galės operatyviai reaguoti į galimas grėsmes ir jas likviduoti dar neįvykus avarijai.

Tačiau šie prevenciniai darbai turės būti iš anksto suderinti su privataus miško savininku ar valstybinio miško valdytoju Elektros tinklų apsaugos taisyklėse nustatyta tvarka. Minėtoms įmonėms taip pat nereikės kreiptis dėl leidimų kirsti mišką norint nukirsti pavojų keliančius medžius, augančius iki 10 metrų atstumu nuo elektros oro linijų apsaugos zonos ribų.

Aplinkos ministro pasirašytame įsakyme nustatyta, kad leidimai kirsti mišką, dėl kurių išdavimo kreiptasi iki šio įsakymo įsigaliojimo, išduodami pagal anksčiau galiojusį teisinį reguliavimą. Leidimai kirsti mišką, išduoti iki šio įsakymo įsigaliojimo, tikslinami, pratęsiami ar panaikinami taip pat pagal iki šiol įsakymo įsigaliojimo galiojusį teisinį reguliavimą.