Balandžio 16 d., antradienis | 24

Namų darbai miško savininkui – kad akių nebadytų nuvirtę medžiai

LŽŪKT informacija
2021-02-08

© LŽŪKT nuotr.

Gausiai iškritęs sniegas miškų savininkams sukėlė nemažai rūpesčio – daug kur medžiai neatlaikė stipraus snygio. Reikėtų apsilankyti savo miško valdose ir įvertinti esančią situaciją.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Valstybinės miškų tarnybos specialistai primena, kad gamtos pridarytas negandas miškuose reikia likviduoti kuo greičiau, dar žiemą, kol geros miško ruošos sąlygos. Pavasarį nusilpusius, aplaužytus žalių spygliuočių medžius, taip pat nulaužtas ir iš miško nepašalintas žalias spygliuočių medžių šakas (ilgesnes nei 1 m ir storesnes kaip 8 cm) paprastai gausiai apninka medžių liemenų pavojingi kenkėjai. Tada jau vėlu imtis miško sanitarinės apsaugos priemonių ir sunku užkirsti kelią žievėgraužių veisimuisi ir išplitimui.

vidus

Reikėtų nepamirši, kad fiziniai asmenys, gabendami apvaliąją medieną, pagamintą jiems priklausančiuose miškuose, privalo turėti tvarkingai užpildytą medienos gabenimo lapą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir leidimą kirsti mišką (arba jo kopiją), jeigu apvalioji mediena yra paruošta vykdant kirtimus, kuriems leidimai kirsti mišką privalomi. Tuo atveju, kai apvalioji mediena yra paruošta vykdant kirtimus, kuriems leidimai kirsti mišką nėra privalomi, fiziniai asmenys, gabendami apvaliąją medieną, pagamintą jiems priklausančiuose miškuose, be užpildyto medienos gabenimo lapo ir asmens tapatybę patvirtinančio dokumento, dar privalo turėti nuosavybės teisę į miško valdą patvirtinantį dokumentą ar jo kopiją.

vidus_miskai

Pasak specialistų, leidimai kirsti mišką neprivalomi vykdant jaunuolynų ugdymo kirtimus iki 20 metų amžiaus medynuose, vykdant kirtimus, skirtus ribinėms linijoms prakirsti (iki 1,5 metro į savo miško pusę), taip pat vykdant atrankinius sanitarinius kirtimus, kai iškertami sausuoliai bei vėjavartos (su šaknimis išversti medžiai).

Jei turite klausimų dėl miško kirtimo, atkūrimo bei apsaugos, esate suinteresuotas miškų ūkio plėtra ir ketinate pasinaudoti Europos Sąjungos parama, drąsiai kreipkitės į nešališkus, akredituotus ir ilgametę patirtį turinčius LŽŪKT miškininkystės specialistus.

LŽŪKT, Valstybinės miškų tarnybos informacija