Kovo 29 d., penktadienis | 24

Nupuoštos žaliaskarės dar gali būti naudingos

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
2019-01-06

©LŽŪKT

Baigiantis švenčių laikotarpiui, Aplinkos ministerija kviečia gyventojus nupuoštas kalėdines eglutes panaudoti tikslingai, o ne mesti į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius ar atsikratyti jomis bet kur.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Eglutės ir jų šakos priskiriamos žaliosioms atliekoms, todėl vienas iš būdų su jomis atsisveikinti – nugabenti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Šių aikštelių sąrašą galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros tinklapyje.

Galimybės gyventojams nupuoštomis eglutėmis atsikratyti civilizuotai sudarytos daugelyje savivaldybių. Informacijos apie jų surinkimo vietas reikėtų ieškoti savivaldybių ar regioninių atliekų tvarkymo centrų tinklapiuose. Surinktos žaliaskarių atliekos bus perdirbtos ir virs ekologišku kuru arba kompostu.

Aplinkosaugininkai primena, kad negalima nupuoštų eglučių palikti prie atliekų konteinerių ar kitose vietose. Jas išmetus neleistinose vietose, gali grėsti piniginė bauda. Jos dydis priklauso nuo atliekų kiekio. Už tinkamą atliekų rūšiavimo nevykdymą galima 20–80 eurų bauda.

Gyventojams patariama neskubėti atsikratyti eglutės, o stengtis ją panaudoti savo reikmėms. Pavyzdžiui, uždengti jautrius šalčiui augalus sode ar kieme, plonų šakų sluoksniu iškloti komposto dėžę ir pan. Gyvas eglutes iš vazonų galima persodinti kieme, sodyboje, sode, miške.

Nebereikalingas didesnes dirbtines egles reikėtų nugabenti į didelių gabaritų surinkimo aikštelę, o mažutes – mesti į plastikui skirtus rūšiavimo konteinerius.