Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Pavyzdingo miško savininko kalendorius: balandis

Lietuvos miško savininkų asociacija
2018-04-04

Drauge su Lietuvos miško savininkų asociacija pristatome rubriką „Pavyzdingo miško savininko kalendorius“. Kokie svarbiausi darbai miške balandį?

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Balandis – miškasodžio metas: veisiami nauji, papildomi ankščiau sodinti želdiniai, sėjama ir sodinama miško daigynuose, medelynuose. Sodinama kovo–balandžio mėnesiais, kai dirvoje pakankamai drėgmės ir medeliai gana greitai įsišaknija.

Iš miško baigiama išvežti mediena, likusi neišvežta spygliuočių mediena apdorojama chemikalais, siekiant apsaugoti ją nuo kenkėjų.

Iškabinamos feromoninės gaudyklės eglynuose, taikomos apsaugos priemonės nuo straubliukų ir šakninės pintainės pakenkimų.

Remontuojami miško keliai, sausinami miškai.

Miškuose – ramybės metas: paukščiai peri, žvėrys atsiveda jauniklius.

Aukšto degumo miškuose įrengiamos naujos priešgaisrinės mineralizuotos juostos, atnaujinamos jau esamos.

Kviečiame mokytis nuotoliniu būdu

Privačių miškų savininkus ar kitus, suinteresuotus miškų ūkio plėtra, kviečiame mokyti nuotoliniu būdu ir nemokamai konsultuotis Jūsų miško valdoje. Turinčius miško balandžio 26 d. (ketvirtadienį) 14 val. kviečiame dalyvauti nemokamuose nuotoliniuose mokymuose „Europos Sąjungos parama pagal 2014–2020 metų Lietuvos kaimo plėtros programos priemonę „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ ir kitos priemonės, susijusios su miškais“. Lektorė – Vita Guogaitė, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos miškininkystės specialistė. Mokymų sąrašą rasite užsiregistravę interneto svetainėje www.ikmis.lt. Daugiau informacijos tel.: (8 347) 44 041, 8 642 11 894, [email protected].

Privačių miškų savininkus, neturinčius miškininkystės krypties išsilavinimo, kviečiame dalyvauti LR aplinkos ministerijos vykdomame projekte, kurio metu suteikiama nemokama 1–2 val. trukmės konsultacija Jūsų miško valdoje. Dėl mokymų ir konsultacijų kreipkitės į LŽŪKT miškininkystės specialistus. Konsultuokitės ir internetu – užsukite į www.agroakademija.lt: specialioje miškininkystės rubrikoje užduokite klausimus ir Jums bus atsakyta. Daugiau informacijos tel.: (8 347) 44 041, 8 642 11 894, [email protected] .

Reikia žinoti

Iškirsti ąžuolynai, klevynai, liepai, uosynai ir pušynai, augę jiems tinkamose augavietėse, turi būti atkurti tomis pačiomis medžių rūšimis. Želdintinose kirtavietėse ir degavietėse dirbtiniu būdu miškas atkuriamas ne vėliau kaip per 3 metus po jų atsiradimo.

Naudinga vaizdo informacija

Miškininko užrašai: kirtavietės paruošimas ir miškasodis

Miškininko užrašai: jaunuolynų ugdymas