Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Pavyzdingo miško savininko kalendorius: kovas

Lietuvos miško savininkų asociacija
2018-03-04

Drauge su Lietuvos miško savininkų asociacija pristatome rubriką „Pavyzdingo miško savininko kalendorius“. Kas mėnesį pateiksime aktualiausius darbus, kuriuos reikia atlikti miške, kviesime į mokymus ir kitus renginius. Kokie svarbiausi darbai kovą?

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Baigiasi didžioji medžiapjūtė, valomos kirtavietės. Patartina iki įšalo išėjimo ištraukti ir išsivežti medienos likučius iš miško, nes vėliau transportavimas būna sunkesnis, išdarkomi keliai. Kirtimo atliekomis išklojami valksmai arba sukrautos į krūvas gali būti parduotos biokurui, nederlingose augavietėse susmulkintos ir paskleistos kirtavietėje. Būtina pašalinti pomiškį dengiančias šakas.

Į sodmenims laikyti paruoštas tranšėjas pridedama ledo.

Baigiamos ruošti spygliuočių medžių sėklos, patikrinama jų kokybė.

Ruošiamasi miškasodžiui – remontuojamas ir atnaujinamas inventorius, ruošiamos gyvašakės, daigynuose ant sniego barstomi pelenai ar durpės.

Ruošiami vabzdžiagaudžiai medžiai eglynuose, gaminamos feromoninės gaudyklės.

Valomi ir taisomi seni inkilai, kabinami nauji.

Pradeda tekėti beržų sula.

Kviečiame mokytis nuotoliniu būdu

Privačių miškų savininkus ar kitus, suinteresuotus miškų ūkio plėtra, kviečiame mokyti nuotoliniu būdu ir nemokamai konsultuotis Jūsų miško valdoje. 2018 m. kovo 28 d. (trečiadienį) 14 val. vyks nuotoliniai mokymai „Europos Sąjungos parama pagal 2014–2020 metų Lietuvos kaimo plėtros programos priemonę „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“. Lektorius – Vita Guogaitė, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos miškininkystės specialistė. Mokymų sąrašą rasite užsiregistravę interneto svetainėje www.ikmis.lt . Daugiau informacijos tel.: (8 347) 44 041, 8 642 11 894, [email protected].

Privačių miškų savininkus, neturinčius miškininkystės krypties išsilavinimo, kviečiame dalyvauti LR aplinkos ministerijos vykdomame projekte, kurio metu suteikiama nemokama 1–2 val. trukmės konsultacija Jūsų miško valdoje. Dėl mokymų ir konsultacijų kreipkitės į LŽŪKT miškininkystės specialistus. Konsultuokitės ir internetu – užsukite į www.agroakademija.lt: specialioje miškininkystės rubrikoje uždavę klausimus gausite atsakymus į visus klausimus. Daugiau informacijos tel.: (8 347) 44 041, 8 642 11 894, [email protected] .

Pravartu žinoti:

Gabenant apvaliąją medieną, kai yra kelių sugadinimo tikimybė, savivaldybės gali priimti sprendimą ir nustatyti kelių sugadinimo tikimybės laikotarpį. Savivaldybės vykdomosios institucijos sprendimas apie nustatytą kelių sugadinimo tikimybės laikotarpį ir apie privalomą informavimą gabenant medieną, turi būti paskelbtas savivaldybės interneto svetainėje, vietinėje spaudoje, taip pat Valstybinės miškų tarnybos interneto svetainėje.

Tuo laikotarpiu medienos siuntėjas privalės ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatyto medienos gabenimo raštu, faksu arba elektroniniu paštu savivaldybei pateikti informacinį pranešimą. Jame būtina nurodyti informaciją apie medienos siuntėją, vežėją, transporto priemonę, pakrovimo vietą, planuojamą medienos gabenimo maršrutą. Taip pat pranešime svarbu prisiimti įsipareigojimą suremontuoti sugadintą kelią.