Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Pavyzdingo miško savininko kalendorius: rugsėjis

Lietuvos miško savininkų asociacija
2018-09-07

© LŽŪKT nuotr.

Drauge su Lietuvos miško savininkų asociacija pristatome rubriką „Pavyzdingo miško savininko kalendorius“. Kokie svarbiausi darbai miške rugsėjį?

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Tęsiami ugdymo ir sanitariniai kirtimai. Poilsiauti tinkamuose mišriuose miškuose, kol dar medžiai su lapais, kad būtų galima įvertinti po kirtimo likusio medyno dekoratyvines savybes, vykdomi dekoratyviniai kirtimai. Valomos ribinės miško valdų linijos, nes jų nesutvarkius miškotvarkos projektai nerengiami. Tvarkomi kanalų šlaitai.

Ruošiama dirva kitų metų miško želdiniams.

Renkamos daugelio lapuočių sėklos.

Nuo žvėrių pakenkimų jaunuolynai tepami repelentais.

Rugsėjo pradžioje, pasibaigus spygliuočių vegetacijai, taip pat galima sodinti mišką. Spygliuočių stiebeliai jau būna sumedėję, o šaknys dar auga, todėl medeliai suspėja prigyti ir įsišaknyti iki žiemos šalčių.

Pravartu žinoti:

  • Fiziniai asmenys, gabendami apvaliąją medieną (daugiau kaip 1 m3), pagamintą jiems priklausančiame miške, privalo turėti medienos gabenimo lapą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir leidimą kirsti mišką (arba jo kopiją), jeigu apvalioji mediena yra paruošta vykdant kirtimus, kuriems leidimai kirsti mišką privalomi.
  • Jau antrą kartą šiemet renkamos paraiškos miškams veisti, tad miškininkai, dar nepasinaudoję šia galimybe, tačiau numatę plėsti savo miškų plotus, paraiškas gali teikti nuo rugsėjo 3 d. iki spalio 31 d. Taip pat šiuo laikotarpiu renkamos paraiškos miškams apsaugoti ir atkurti pagal veiklos sritį „Miškams padarytos žalos prevencija ir atlyginimas“. Dėl paraiškų užpildymo ir išsamaus taisyklių paaiškinimo galite kreiptis į Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Miškininkystės paslaugų biuro specialistus.
  • Taip pat nuo rugsėjo 3 d. iki spalio 31 d. galima teikti (ir su partneriais) paraiškas miškų keliams įrengti ir (ar) rekonstruoti. Paraiškos renkamos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį ,,Parama miškų infrastruktūrai gerinti“. Kviečiame taip pat kreiptis į LŽŪKT biurus, kur ekonomikos paslaugas teikiantys konsultantai supažindins su visais taisyklių reikalavimais, įsipareigojimais, įvertins ūkio atitiktį projekto atrankos kriterijams, užpildys paraišką, dirbs su klientais per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį. Esant poreikiui, LŽŪKT miškininkystės specialistai parengs miškotvarkos projektą.
  • Privačių miškų savininkus, neturinčius miškininkystės krypties išsilavinimo, kviečiame pasinaudoti LR aplinkos ministerijos vykdomu projektu „1000-io miško savininkų individualus konsultavimas jų miško valdose konkrečios valdos tvarkymo, priežiūros, atkūrimo, apsaugos ir naudojimo klausimais“. Suteikiama nemokama 1–2 val. trukmės konsultacija Jūsų miško valdoje. Kreipkitės į LŽŪKT miškininkystės specialistus.

Juk kiekviena detalė svarbi!