Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Pavyzdingo miško savininko kalendorius: vasaris

Lietuvos miško savininkų asociacija
2018-01-28

Žiema pamažėliais jau persirito į antrąją pusę, tačiau darbų miške netrūksta visus metus. Drauge su Lietuvos miško savininkų asociacija pristatome rubriką „Pavyzdingo miško savininko kalendorius“. Kas mėnesį pateiksime aktualiausius darbus, kuriuos reikia atlikti miške, kviesime į mokymus ir kitus renginius.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Toliau vyksta didžioji medžiapjūtė, parduodama pagaminta mediena.

Kol įšalęs dirvožemis ir gana stora sniego danga, galima išsaugoti net 10–20 procentų daugiau pomiškio.

Renkami ir aižomi spygliuočių medžių kankorėžiai.

Želdavietėse į iškastas duobes sodmenims laikyti prikasama sniego, jis suslegiamas, pridengiama eglišakėmis.

Pušynuose ruošiami vabzdžiagaudžiai medžiai.

Keliami inkilai parskrendantiems paukščiams, šeriami žvėrys.

Privačių miškų savininkus ar kitus, suinteresuotus miškų ūkio plėtra, kviečiame mokyti nuotoliniu būdu ir nemokamai konsultuotis Jūsų miško valdoje. 2018 m. vasario 27 d. (antradienį) 14 val. vyks nuotoliniai mokymai „Miško atkūrimas ir įveisimas“. Lektorius – dr. Eugenijus Vaitiekus, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija. Mokymų sąrašą rasite užsiregistravę Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) interneto svetainėje www.ikmis.lt.

Privačių miškų savininkus, neturinčius miškininkystės krypties išsilavinimo, kviečiame dalyvauti LR aplinkos ministerijos vykdomame projekte, kurio metu suteikiama nemokama 1–2 val. trukmės konsultacija Jūsų miško valdoje. Dėl mokymų ir konsultacijų kreipkitės į LŽŪKT miškininkystės specialistus. Konsultuokitės ir internetu – užsukite į www.agroakademija.lt: specialioje miškininkystės rubrikoje uždavę klausimus gausite atsakymus į visus klausimus. Daugiau informacijos tel.: (8 347) 44 041, 8 642 11 894, [email protected] .

Pravartu žinoti

Sėklų rinkimą miško įveisimui reglamentuoja Miško dauginamosios medžiagos nuostatai, o pagrindinių medžių rūšių: ąžuolo, eglės, pušies, juodalksnio, klevo, liepos, uosio sėklų perkėlimo į kitus rajonus galimybę nusako aplinkos ministro patvirtinti tų medžių rūšių provenencijų kilmių rajonai. Renkant sėklas medynuose (ne sėklinėse plantacijose), būtina atsižvelgti į tų medynų bei jų medžių selekcines grupes.

Fiziniai ir juridiniai asmenys, atkuriantys ir įveisiantys mišką miško dauginamąja medžiaga, turi vadovautis kilmės rajonais ir Miško dauginamosios medžiagos nuostatuose nurodytais reikalavimais. Miško dauginamosios medžiagos tiekėjų sąrašą patvirtina aplinkos ministras.

Web-pav1

Web-pav2

Web-pav3