Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Sumokėti mokesčius už parduotą medieną – jau paprasčiau

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
2019-02-28

©LŽŪKT

Pakeitus Privalomųjų atskaitymų į Lietuvos Respublikos valstybės biudžetą iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką apskaičiavimo ir mokėjimo tvarką, ji tapo paprastesnė ir parankesnė.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Fiziniai asmenys šiuos atskaitymus turi deklaruoti ir juos sumokėti per tą patį terminą, per kurį reikia deklaruoti ir sumokėti pajamų mokestį. Jie už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką gautas pajamas privalo deklaruoti ir sumokėti privalomųjų atskaitymų sumą iki kalendorinių metų, einančių po mokestinio laikotarpio, gegužės 1 dienos. Nustatytas šių atskaitymų mokestinis laikotarpis – kalendoriniai metai.

Kadangi naujoji tvarka įsigaliojo 2018 m. rugpjūčio 15 d., šiemet miško valdytojai, kurie yra fiziniai asmenys, privalo apskaičiuoti ir sumokėti privalomuosius atskaitymus iš pajamų, gautų 2018-ųjų antrąjį pusmetį už parduotą žaliavinę medieną, paruoštą jų valdomame miške, ir už parduotą jų valdomą nenukirstą mišką iki gegužės 1 d.

Miško valdytojai, kurie yra juridiniai asmenys, apskaičiuoti ir sumokėti privalomuosius atskaitymus turi iki kito mėnesio, einančio po mokestinio laikotarpio, 15-osios dienos. Šių miško valdytojų privalomųjų atskaitymų mokestinis laikotarpis – kalendorinis mėnuo.

Privalomuosius atskaitymus sudaro 5 proc. miško valdytojo gautų pajamų už parduotą žaliavinę medieną, paruoštą jo valdomame miške, ir už parduotą jo valdomą nenukirstą mišką.

Jeigu miško valdytojas per mokestinį laikotarpį negavo pajamų už parduotą žaliavinę medieną, paruoštą jo valdomame miške, ir už parduotą jo valdomą nenukirstą mišką, už šį laikotarpį nereikia teikti privalomųjų atskaitymų deklaracijų ir jų mokėti.